CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2657 din 10 aprilie 2018        Toate Articolele Autorului

DE PAŞTE, SINCRONIA REGELUI CU ŢARA, ÎNVEŞNICITĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În viaţa sufletească a creştinilor Paştele generalizează o emoţie unică, grăitoare prin sine însăşi a unui fenomen de figurativitate a două contrarii: Jertfa dureroasă şi Învierea înveselitoare! Valoarea de sacralitate cu atribute expresiv sărbătoreşti, în comuniune, a neamului românesc, de la încreştinare până în contemporaneitate are ca prim imperativ reunirea familiei. Merită o zăbovire de câteva zile, o zi sau o clipă în sânul familiei în care se cristalizează pe un ecou intim al chemărilor ancestrale iubirea cosubstanţială cu sfinţenia în actul justificativ, pur, al credinţei strămoşeşti…!  
De Paşte, anul acesta, 2018 însuşi, şi-a îmbrăcat în chipul singurătăţii icoana naturală a sa! Simbolul istoriei neamului românesc, adânci în adevăr şi rodite cu eroi şi martiri, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost absent corporal de la ceremonialul sacru al Învierii – la începutul iernii trecute, în 2017, 6 decembrie, calde, blânde, luminate ca o primăvară, Naţiunea a condus cu ochii şi inima pe bunul Rege pornit pe calea vizibilă în invizibilul veşniciei, dincolo de viaţă pământeană, undeva unde e o livadă spirituală de pomi cu rădăcină şi rod, în a cărei umbră, mireasmă şi arome se catifelează trecutul, prezentul şi viitorul României! Ce fluturi, ce albine, ce păsări se desfată în frunzişul livezii acesteia, ce dragoste, jertfă şi victorii sunt în trupul pomilor, ce soare-ncălzeşte pomii, ce spirit îi unge cu răşină de necurmată statornicie, iubire şi dârzenie, descinse din părinţi de patrie, continuate şi-ntărite din veac în veac şi din jurământ în jurământ…!  
Unul din aceşti copaci e Regele nostru, iar viaţa Regelui e un răstimp de istorie cu o singură oscilaţie de datare: ziua în care eternitatea şi-a luat în primire drepturile asupra spiritului Său, iar natura asupra trupului…! Din decembrie 2017 până în primăvara Paştelui lui 2018, sosită întârziat pe încă-nzăpezitele cărărui ale anotimpurilor, răstimpul nesfârşitei singurătăţi şi-adâncii supărări fără blândul, bunul, marele Rege Mihai I al României nu e nici început, nici sfârşit de timp, e cunună a lui, pentru că noi nu avem o istorie involuntară, noi avem o istorie pe care ne-am clădit-o din cărămizile conştiinţei, aşezându-i la creneluri coroană!  
N-a fost cu noi la slujba Învierii Majestatea Sa, n-a fost la masa de Paşte cu noi, n-a ciocnit cu noi oul de Paşte, n-a băut vinul bucuriei Învierii, dar numele Lui, gândul Lui, lupta Lui, jertfa Lui, învăţătura Lui, iubirea Lui, speranţa Lui au fost cu noi…! Majestatea Sa Regele, de dincolo de lume sălăşluieşte în noi de Paşte, aşa cum a făcut-o şi-n vremea lugubrului Său exil, când nu era în ţara sa, între noi, fiind însă în noi…! Sincronia spiritului Majestăţii Sale cu ţara e înveşnicită, prezenţa Sa continuă, o simţim, iar atunci când o percepem ca îndepărtată, Majestatea Sa Margareta e întotdeauna aici cu noi şi fără să ne poruncească niciodată să nu îl uităm pe Rege, noi nu uităm…, de bunăvoie nu uităm…!  
Din lăcaşurile de spiritualitate creştină, unde au fost prezente Majestatea Sa Margareta, Alteţa Sa Radu, Principele Consort al României, Alteţa Sa Regală Maria, au rostit nouă: „Hristos a Înviat!”. „Adevărat a Înviat”, răspundem, la rându-ne şi răspunde-vom de anul acesta Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, Majestăţii Sale Reginei Ana, de aici, din vatra vie a ţării către perenitatea nimbată a istoriei, părinţilor făuritori de patrie: „Adevărat a Înviat!”.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
DE PAŞTE, SINCRONIA REGELUI CU ŢARA, ÎNVEŞNICITĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2657, Anul VIII, 10 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!