CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2651 din 04 aprilie 2018        Toate Articolele Autorului

ION ANTONESCU. STRĂDANIA DE BINE PENTRU ARTIŞTI…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Toţi oamenii curg ca o apă prin lumea veşnică sau nu, pe un singur traseu cert între viaţă şi moarte, sub obsesia întrebării care dintre ele este prima şi care ultima, doar că unii au la fruntea idealurilor cununi de flori, alţii inele de fier la picioare…! Pentru aceasta se întruchipează în gândul celor mai mulţi dintre noi voluptatea călătoriei şi contemplării diversităţii în forme şi spirit a unor cât mai multe unghere de pe mapamond, minuscule în raport cu universul dar abundente, neînchipuit de abundente şi enigmatice în raport cu locatarii lui temporali. E un mod de a prelungi viaţa, ca act interpretativ al rosturilor umane, dincolo de micimea rolului de tălmaci al propriilor percepţii pe seama a ceea ce se află în imediata noastră vecinătate. Lumea e vastă şi pe cât din ea ai străbătut şi văzut, pe atât transcendenţa în neant e mai îndepărtată şi complexă.  
România prezentă se împarte pe această ordine de considerente în două grupuri de voiajori sub ispita drumeţiei pentru mai lung sau mai scurt timp, ori pentru totdeauna: cei plecaţi de acasă pe urmele providenţei, în căutarea unei lumi corective a condiţiei propriei existenţe şi cei fascinaţi de străbaterea până la „capătul lumii”, pe talazul norocului de a explora noul planetar al fiecăruia dintre ei, vizual şi lăuntric-sufletesc. Anume, parcă, în robustă uniformitate cu providenţa, pentru naţiunea română contemporană s-au ivit doi pilaştri pe care s-au clădit năzuinţele acestea, într-o singură conformare, neabătută, cu satisfacerea unor mari bucurii de splendoare senzorială, servicii impecabile, incitaţii-curiozităţi, incursiuni, explorări, agremente, odihne active: Ion Antonescu şi „Marshal Turism”.  
Aşa cum s-a priceput şi se pricepe să gospodărească a agenţie de turism ce scrie istorie în domeniu, Ion Antonescu exemplifică harul măreţ, unic, superior, al omului potrivit la locul potrivit…! Iar după cum interrelaţionează cu toţi cei ce beneficiază de serviciile iniţiate, făurite, susţinute prin implicare personală, se reliefează aptitudinea unui om bun, onest, blând, optimist, generos, harnic, foarte harnic, de cuvânt, de onoare…! Prin binele ce l-a făcut până azi şi fără îndoială că îl va continua – făgăduieşte aceasta – pentru oamenii de valoare ai României, artişti în primul rând, în mijlocul cărora se simte în familie, Ion Antonescu aşează cel mai aproape de adevăr calitatea umană în care e însădită providenţa, fiind azi şi dintotdeauna, în România, singurul ce-a transbordat atât de înalt propriile gânduri de bine la cotă de ardoare şi act de comuniune cu artiştii…! Deşi este una din somităţile României – n-am spune demnitari deoarece a fost peste ei atunci când era incorporat în categoria aceasta vremelnică de funcţii – pe parcursul excursiilor cu grupuri de turişti, în primul rând artişti, itinerate prin inimile ţării tezauriere a frumuseţiilor patrimoniale dar şi pe suscitătoarele de interes drumuri europene, Ion Antonescu îşi asumă şi o competentă misie de ghid foarte agreabil, de organizator până la fărâma de timp şi palma de traseu al programului, se integrează afectiv, fratern în grupurile de excursionişti, este, cu alte cuvinte, unul dintre acei oameni veritabili alături de care e cel mai plăcut lucru să pleci la drum…! Pentru aceasta, artiştii României, în primul rând, sunt cei ce scriu azi istoria artei şi culturii naţionale absorbindu-l şi pe Ion Antonescu între protagonişti, în răstimpurile creării de posibilităţi ale regenerării vivacităţii, iubirii, frumuseţii, speranţei prin actele sale, fără de care impasurile ar avea zarea propriilor ieşiri înfundată, iar viaţa, sănătatea, frenezia artiştilor ar fi mai şubrede, şovăielnice, anoste, cu un pas, cu o clipă, cu o năzuinţă…! Nu e puţin lucru acesta…! Găsim scris în cartea lui Victor Ieronim Stoichiţă, „Creatorul şi umbra lui” următoarele: „O Zeus, de ce faci fluturi, când mai sunt atâtea de făcut pe cer şi pe pământ?” – ca profanare a mesagerei pământenilor în Olimp, Iris. Nimic nu apare mai decadent ca această mirare la care răspunsul e în natura umană însăşi: ca să trăim bogat şi estetizat viaţa noastră finită, avem nevoie şi de ochiul spiritului lui Homer, nu doar de ceea ce vedem jur-împrejur, iar ochiul acesta se deschide în fiecare dintre noi la priveliştile magnifice, imortalizând pe retină minunea înveşnicită din om în om…! Iată, de aceea e frumoasă lumea cu fluturi, iar binefăcători ca Ion Antonescu există ca să o cunoaştem…!  
Să cuprindem un corifeu al strădaniei de bine pentru lampadarele astrale ale universului artistic, într-o descriere, nu e o încercare mai presus de eşec decât cu a detaşa un bob de nisip dintr-o dună vânturată şi mişcătoare…! Câteva fotografii, câteva cuvinte pot fi repere ale reliefării omului de valoare al societăţii româneşti contemporane, Ion Antonescu, dar a-l cunoaşte personal este deasupra a tot ce poate fi-ncătuşat într-un tablou descriptiv, artiştii o ştiu cel mai bine…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) ; (sursa foto: revistatango.ro)  
  
Referinţă Bibliografică:
ION ANTONESCU. STRĂDANIA DE BINE PENTRU ARTIŞTI…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2651, Anul VIII, 04 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!