CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2647 din 31 martie 2018        Toate Articolele Autorului

MARGARETA PÂSLARU. PROVIDENŢA PRIN ACTUL CULTURAL, ARTISTIC, UMAN…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Providenţa, ce altceva este ea, dacă nu rechemarea cu imperiozitate a omului spre propria natură umană, potrivit căreia binele e în sine, bucuria e în sine, fericirea e în sine, nu au sorgintea în exterioritatea fiinţei şi spiritului omenesc, iar în consecinţă, aşteptarea senină din altă parte a forţării norocului nu face decât să înmatriculeze lamentaţia?! Însă, există şi un moment terminus al rezistenţei oamenilor contra oprimărilor de la viaţă. Deşi unora dintre ei, înainte-vreme le-a surâs o perspectivă roz a soartei, li se poate întâmpla să cadă învinşi, singuri şi inabili să se ridice pe seama forţelor autonome, ca să nu mai vorbim că există chiar nefericiţi veniţi pe lume deja dezavantajaţi, din multiple pricini, fără nicio vină personală…!  
Putem învinui natura universal creatoare pentru cinica zămislire a omului, drept făptură gata dar nereuşită, ori cu o condiţie materială lugubră?! Nu! Din cauza unor astfel de eşecuri, la temelia lumii şi vieţii s-a zidit providenţa! Cel care are, împarte celui care nu are – totul e ca cel dintâi să fructifice strădania binefacerii, iar celălalt să nu irosească, ba chiar să înmulţească ce primeşte – numai astfel se pot face câţiva paşi, oricât de mici, spre o nivelare a prea marilor discrepanţe umane…! Fireşte, „natura creatoare” nu se poate confunda în contextul adevărului existenţei providenţei cu mediul şi procesele încorporate în termene stricto sensu ci dincolo de ele, în ce e definit ca forţe şi raţiuni supreme personificate în Dumnezeu, dar şi adiacente voinţei umane…! Nu este drept faţă de nimeni pe lume să fie oprit de a iubi cel puţin în gând, ori măcar a compătimi pe cineva, iar facerea de bine semenului e un act de voinţă personală. Aceasta-i providenţa. Nu pică nimic din cer, nădejdea şi ajutorul vin prin lucrarea oamenilor cumsecade, pe care îi căutăm uneori prea departe, neştiind că pot fi mult mai aproape chiar decât sperasem, iar calea spre ei e uneori în noi…!  
Pe sublima artistă Margareta Pâslaru, cândva, după ce într-o zi plecase în America şi n-o mai vedeam, o aşteptam, o căutam…, luam pe stradă urma vreunei trecătoare, crezând că e ea şi nu era, o visam, peregrinam zadarnic pe scala radioului, sperând că într-o zi vom reasculta glasul ei dar nu-i auzeam cântecele şi totuşi ea era aici, cu noi, în preajma noastră, în noi…! Nu plecase niciodată! Aceasta-i providenţa…! Artista nu ne-a părăsit şi nu ne-a uitat niciodată, dar nu ştiam, căci între noi erau continente. Azi o ştim! Lungii ani ai dorului contemplativ au luat sfârşit, azi un dor activ i-a luat locul, e dorul acela ce te tulbură chiar şi când eşti lângă cel drag, chiar şi când auzi, asculţi, vezi aievea pe cine e mistuit în propria-ţi inimă şi conştiinţă prin fereastra retinei…! Cum nu ne-ar fi dor de Margareta Pâslaru chiar şi acum când o întâlnim la evenimente culturale şi artistice, când citim despre ea ştiri gazetăreşti sau cărţi, când o ascultăm pe imprimări noi, pe calea undelor, pe scenă, la Radio – Radio România Cultural cel mai frecvent – sau o revedem la tv…?! Cum nu ne-ar fi dor dacă este o artistă mirabilă, o persoană cu rare calităţi umane, bună, sufletistă, generoasă...?! Pururi tânăra Margareta Pâslaru nu încetează să farmece cu frumuseţea, ochii de cer cu mare revărsată în privire, energia, vivacitatea corporală, necontenit dinamizată de izvorul voinţei oţelite, vibraţia sufletească şi glasul cu înger în el… elegantă, principesă a muzicii uşoare româneşti, inteligentă, înţeleaptă, Margareta Pâslaru aprinde de la sine o aură în jurul ei, e cu totul şi cu totul distinsă şi seducătoare, are un ceva cuceritor, nimic nu ar justifica în interrelaţionarea sa cu semenii vreun gest inconciliabil pentru că se comportă atât de nobil încât nu poţi să nu fii mistuit în atmosfera armonică şi decentă pe care o creează prin prezenţele sale publice.  
Una dintre aceste prezenţe este recentă: ne situăm la final confuz de anotimp în iarnă-primăvara anului 2018, 29 martie, la Magazinul „Muzica” din Bucureşti, Calea Victoriei, unde minunata artistă şi-a lansat albumul aniversar de şaizeci de ani activi neîntrerupt într-o sferă vastă de medii, „Providenţa”, ce se subsumează motto-ului: „În tinerețe ne străduim să ne facem un nume. La maturitate trebuie să folosim «numele» spre binele altora.”. Este vorba despre un proiect discografic al „e-Multimedia” (Andrei Enescu, director Radio Clasic), sponsorizat de Ion Antonescu (Marshall) și UCIN. Înregistrările s-au realizat în studioul compozitorului Jolt Kerestely – colaborarea lor datează din anul 1964, debutul interpretei fiind în 1958 la Casa de Cultură „Griviţa Roşie”, cu acompaniamentul lui Paul Ghentzer. Drepturile de autor din vânzarea albumului ce cuprinde melodii compuse de Margareta Pâslaru, vor fi donate Asociației Nevăzătorilor din România – din anul 1993, toate albumele realizate de artistă au avut o finalitate umanitar-caritabilă.  
De-a lungul anilor, m-au ales 65 de compozitori, regizori de televiziune, teatru, film, Radio, ceea ce a devenit un stimulent constant. Astfel, mi-am diversificat paleta posibilităţilor artistice. Si noul album de autor confirmă varietatea melodică şi tematica. Gândul mă poartă acum către George Grigoriu, primul compozitor care mi-a remarcat timbrul vocal; inspirat, a scris pentru mine 29 de piese apărute pe zeci de discuri, inclusiv cele din coloana sonoră a filmelor «Tunelul» şi «Împușcături pe portativ».” – cităm aceste menţionări, ca substanţiere certă şi directă de la însăşi protagonista evenimentului.  
Versurile pieselor sunt semnate de: Margareta Pâslaru, Ana Blandiana, George Bacovia, George Țărnea; Oscar Wilde, Marius Tucă, Elena Farago, Constanța Buzea. Orchestratorii melodiilor sunt Andrei Kerestely, Călin Grigoriu, Mircea Drăgan, Radu Goldiș, Adrian Antonescu, Nicu Patoi, George Popa, Rolf Arbricht. Celebra piesă „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” – cel mai longeviv şlagăr componistic – se bucură și de participarea actorilor Emilia Popescu, Marius Manole, Rodica Mandache, Mihai Bisericanu, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Florin Zamfirescu.  
Fericită coincidență!”, spune în prezentarea propriului album muzical, Margareta Pâslaru. „2018 marchează Marea Unire, 90 de ani de Radio, iar pentru mine 60 de ani activi, de la debutul care a creat un impact durabil. În 1968 serbam primii zece ani One-woman show cu trupa Rolf Albricht; aveam 25 de ani. Peste Ocean, am recapitulat 40 de ani activi prin recitalul Vine, vine... Margareta 1998, turneu în Canada şi USA cu trupa Radu Goldiş; apoi 2008 aniversarea celor 50 de ani în Aula Uniunii Compozitorilor. Numeroase CD-uri au inclus compilații cu piesele celor 65 de compozitori care m-au solicitat, sute de piese. Prin urmare, la aniversare 2018 vă dăruiesc proprii compozitii izvorâte din preaplinul frământărilor. Risc de când mă știu, cu fiecare primă audiție, cu fiecare emisiune TV, cu fiecare compoziție proprie, risc. Longevitatea creatoare, activitatea neîntreruptă pe multiple planuri, a perpetuat dinamica maturității roditoare. Un sâmbure de nebunie aprinde imaginația, induce starea de transă. Vorba ceea: câte petale, tot atâtea melodii născute din stări sufletești răscolitoare. Noi duete, premiere discografice, muzică live din spectacol, la rubrica arhivă sentimentală. O constantă în diversitatea albumului rămâne starea descrisă de poetul Virgil Carianopol, în care m-am regăsit: «Sunt flacără, sunt jar, sunt pară, merg printre oameni luminând... Si ard și ard așa într-una...» (compoziţia «Flăcări»). Desigur, cel mai longeviv șlagăr componistic «Lasă-mi, toamnă, pomii verzi» va fi prezent și prin glasul valoroșilor actori care mi s-au alăturat. Desigur, nu putea lipsi «Tatăl nostru», compusă în amintirea bunicii care m-a învățat rugăciunea și semnul crucii. Renasc, redescopăr parcursul devenirii, un canvas pictat cu simțiri, idei, vibrații, umbre și lumini. De unde încep? Cum? Darul ceresc intangibil se simte, nu se explică. Instinctiv, am păstrat melosul românesc adăugând ritmuri contemporane. În fiecare deceniu am rezonat la prezentul acelei epoci, beneficiind de orchestrații ancorate în actualitate. Mulţumesc orchestratorilor Andrei Kerestely, Călin Grigoriu, George Popa, Nicu Patoi, Radu Goldiş, pentru flexibilitate, mi-au respectat armoniile, sugestiile, ceea ce a sudat colaborări de durată.”  
Dacă la astfel de evenimente, critica înflorită adesea în prezent, ca apanaj al multor incompetenţi, ar denota o cât de vagă referire în maniera butadei gazetăreşti, contradicţia n-ar întârzia să survină din chiar adevărul filmografic şi fotografic uniform cu cel rămas viu, mirabil, pentru totdeauna în conştiinţa celor prezenţi la întâlnirea afectivă cu Margareta Pâslaru…! Opera finită, evenimenţială, a lansării albumului muzical făurit de această aurorală artistă contemporană nouă, spre binele nostru sufletesc, Margareta Pâslaru, este întocmai astfel: modalitatea de înfăţişare a providenţei prin actul cultural, artistic, uman…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
Referinţă Bibliografică:
MARGARETA PÂSLARU. PROVIDENŢA PRIN ACTUL CULTURAL, ARTISTIC, UMAN…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2647, Anul VIII, 31 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!