CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2641 din 25 martie 2018        Toate Articolele Autorului

26 MARTIE: SĂ NE ANIVERSĂM REGINA…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Primăvara este sursa iniţierii în subtilele fericiri ale sufletului şi privirii, e o experimentare ciclică şi totuşi în fiecare an proaspătă a regăsirii naturii cu sine, ea însăşi fiindu-şi sieşi mamă, iar timpului fiindu-i mireasă…! Bucuriile, plăcerile, vigoarea, optimismul sunt combustia şi verbul ce rezidă în iubire şi armonie primăvara şi se transmit într-un limbaj estetic, sensibil şi vesel, prin susure, ciripituri, raze scnteietoare şi călduţe de soare…! Primăvara e doar un punct al timpului, dar punctul în mişcare creează linia; linia produsă de punctul deplasat de la purii ghiocei la dulcile cireşe de mai nu e decât anotimpul ce-abundă nu doar în spaţiale efecte ale feeriei de suprafaţă ci şi virtuale, intime, colorând în tonuri şi tente complexe spiritul şi fiinţa naturii umane…!  
Plantată profund în memoria noastră, primăvara, când soseşte renaşte ancestral emoţii inefabile, aceleaşi din momentul incipient al anotimpurilor culminat cu pruncia umanităţii…! Cu atât mai intens este colorismul primăverii noastre, a naţiunii române, cu cât spre finalul lunii dintâi a ei, martie cel cu zumzet, soare, flori şi triluri de orchestre-naripate, voluptoase, concentrate în bucuria retrezirii naturii de sub plapumele albe, aniversează pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române…! Ca o sublimare a acordului dintre armonia supremă a timpului – maximă în preludiul primăverii – şi natura repornită în temporalitatea desăvârşirilor ei, sărbătoarea zilei de naştere a Majestăţii Sale – 26 martie – intervine în relaţia românului cu românul şi anul acesta (2018), recurgând la toate resursele afective cu decentă sonoritate dar adânc pătrunse în resorturile spirituale ale condiţiei de patriot statornic şi nedisimulat, pe care se fundează respectul admiraţia şi devotamentul faţă de Familia Regală a României, încrederea, siguranţa, speranţa de mai bine sub forma de statalitate a monarhiei constituţionale…!  
Există o nemaiîntâlnită complexitate tradiţională românească a sărbătoririi conducătorilor – excluzând manifestările groteşti, dictatoriale, la anvergură de cult al personalităţii, obligatoriu, interminabil de formal în comunism. De aceea, trebuie să simţim că a sosit vremea să ne întoarcem la sfinţenia sărbătorii şi să ne aniversăm cum se cuvine Regina…!  
Suntem un popor cu paranteze în destin. Dar nu să rezolvăm toate scăderile şi adunările dintre ele e primordial, în unele privinţe nici nu mai este posibil, ci cade ca un ultimatum datoria de a nu mai deschide altele…! Spectrul luminos al României moderne nu se poate reliefa iarăşi la zarea istoriei noastre decât în coordonatele unei monarhii constituţionale – lumina pură, naturală şi binefăcătoare e absurd a deriva din complementarele ei. Trebuie să ţinem cont de faptul că nu s-a înrădăcinat la noi, prin petele unui amar de ani sub comunism, tradiţia republicană; istoria noastră consistentă statuează forma monarhică din cele mai îndepărtate orizonturi de timp până în 1947!  
Readunaţi în conul de lumină fundamental pentru propria restaurare a ţării noastre şi redresare plurivalentă a naţiunii româneşti în unitatea ei, cu steagul monarhic şi Majestatea Sa într-o linie premergătoare, vom regăsi busola capitală pentru orientarea viitorului copiilor români; cu atât e mai împlinitoare speranţa în acest viitor, cu cât ne bizuim şi pe Alteţa Sa Regală Radu Principele Consort al României, ca sprijinitor înţelept, vivace, devotat şi responsabil al Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei române.  
Să sărbătorim azi, cu drag, fidelitate şi respect pe Majestatea Sa, să găsim resursele raţionale şi afective de a-i fi credincioşi! Să îi dorim viaţă lungă, sănătate şi energie uriaşă…! Urmând-o, să punem umărul la reaşezarea României şi naţiunii pe făgaşul cu nimb al istoriei…! Nu poate fi în exterioritatea noastră un mecanism util de a făuri aceasta, ci numai şi numai în noi înşine! Iubirea, fidelitatea, admiraţia şi respectul pentru Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române sunt o rezultantă a acestui mecanism lăuntric, ce trebuie repus în mişcare.  
Între lungimile de undă ale sentimentelor acestora ale poporului român şi extremităţile vizionare, medierea eficientă nu poate aparţine decât monarhului – preşedintele unei republici fiind întotdeauna sub un partid politic faţă de care are obligaţia de slujire, uneori peste cauzele naţiunii şi patriei! Niciodată în natură şi umanitate culoarea roz nu poate fi fixă. Dar sub monarhie, ele predomină, iar lumina ce le naşte porneşte de la un dinam instituţional funcţionabil.  
La mulţi ani, Majestate, spre propria Majestăţii Voastre stare de bine în totală armonie cu starea de bine a naţiunii române şi României…!  
  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
26 MARTIE: SĂ NE ANIVERSĂM REGINA…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2641, Anul VIII, 25 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!