CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2631 din 15 martie 2018        Toate Articolele Autorului

ELIZA NOEMI JUDEU. FRUMOASĂ CA LUNA CĂZUTĂ ÎN BRAŢELE UNUI MESTEACĂN…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt restant cu o lămurire: regizorul Nae Cosmescu îmi spunea odată, pe o divagaţie de la discuţiile ce le purtam în legătură cu o prefaţă pe care mi-a scris-o pentru un volum încă nepublicat, că eu scriu despre protagonistele cărţilor mele ca şi cum aş fi îndrăgostit de ele…! Da, aşa este…, nimic mai adevărat…! Altminteri de ce le-aş cuprinde în textele pe care le alcătuiesc, atât timp cât ele sunt oglinzi ale impresiilor mele afective, lăsând altora critica, fir-ar ea, că tare mai prinde pe un anume culoar al scrisului brut…! Artistele, căci îndeosebi despre ele scriu, au priceput aceasta şi se lasă iubite în gândul meu, mai cu seamă că faptul nici nu le costă nimic, nici nu le doare…!  
Sunt azi şi voi rămâne îndrăgostit pe veci de o actriţă frumoasă ca luna căzută în braţele unui mesteacăn, seara, când poartă straie argintate de mireasă, pentru o nuntire mirabilă…! Cine este ea, de n-aş spune n-ar şti nimeni, niciodată, de spun vor şti toţi, dar numai cine hoinăreşte pe sub stele seara, cu dorurile lui, înţelege…! Şi-atunci, între a spune şi a nu spune îmi iau îndemnul către prima cărăruie a conştiinţei: actriţa Eliza Noemi Judeu apare azi în gândul meu, ca o ispită şi-nvrednicire totodată, de a-i anina şi tabloul ei în galeria de chipuri, agonisită cu inima mea şi reliefată cu acurateţea recunoaşterii valorilor umane şi artistice pe un text eseistic…!  
Cu înţelepciunea sa, poporul român a statuat în folcloristica de aur unele învăţăminte după care ai trăit degeaba dacă într-o viaţă de om nu ai sădit un pom, nu ai săpat o fântână, nu ai adus pe lume un copil…! Aş adăuga eu ceva aici: dacă nu te-ai îndrăgostit de o artistă. Artistele sunt atât de frumoase şi de fermecătoare încât, oricând, oricare dintre ele mai pot adăuga o iubire vastului registru de sentimente umane al celui ce-şi uită peste zi uşa sufletului deschisă şi pătrunde prin ea o musafiră ce-nserează în inimi şi pleacă de cu zori!  
A tăcea când ţi se-ntâmplă aceasta e modul minor de a devitaliza propriul ideal. De ce să nu spui dacă iubeşti când „verdele-i speranţă şi rozul dulce nuntă”?! (Maurice Utrillo). De ce să laşi singurătatea şi decadenţa spirituală să-ţi dezvăluie „ce infernal e roşul, arzând, şi ce feroce!”? (acelaşi autor). „Teribelele pasiuni umane” (reflecţia este de această dată a lui Van Gogh) au în ele condensat vinul cel mai catifelat şi aromat al vieţii: iubirea! Iar artistele sunt întocmai strugurii dulci din care se stoarce vinul acesta. Este vorba despre un vin ce-aduce strălucire-n ochi, vibraţii în surâs şi biciuiri în gând…!  
Mai mult ori mai puţin subtil prevăd eu că, meritând să soarbă întreagă forţa senzorială a acestui vin şi cititorul rândurilor acestora se va-ndrăgosti la rându-i de actriţa Eliza Noemi Judeu, ce fără voia sa, chiar şi numai pentru că e undată de armonia ce dinamizează semnificaţia şi idealul uman feminin şi afectiv artistic, iniţiază de la prima întâlnire cu ea un plus de frumuseţe interioară. Joacă la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, iar cele spuse mai sus, deşi transportă în cuvânt nuanţe metaforice de înaltă temperatură, nu se referă singular şi fix doar la ea, ci la toate artistele cpmponente ale acestei trupe bacăuane de teatru. Însă, pentru că tabloul acesta descriptiv în cuvânt este ordonat să releve o eroină frumoasă, cu privire melancolică şi har uriaş, de care să fiu îndrăgostit, trebuie să conţină un verb cu adresă. Iată-l: Eliza Noemi Judeu!  
Sunt îndrăgostit de ea ca universul de un ecou, iar esenţa meditaţiilor mele în legătură cu aceasta pătrunde prin sugestie ca iubirea în legendă, ieşind din codul tăcerilor misterioase, odată şi odată…! Ne sacrificăm să clădim în conştiinţă o iubire, apoi ne mai sacrificăm o dată, ca să o dărâmăm…! Nu e bine aşa…! Ce urmează?! Între iubire şi neiubire e o trecere prea scurtă ca să ne permitem a pierde timp cu tăcerile…! Cum să taci când iubeşti o actriţă atât de frumoasă ca Eliza Noemi Judeu, ce prin arta actoricească în act captează de pe scenă, amplul spectru vizual, audibil şi emoţional al spectatorilor…?!  
  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
ELIZA NOEMI JUDEU. FRUMOASĂ CA LUNA CĂZUTĂ ÎN BRAŢELE UNUI MESTEACĂN…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2631, Anul VIII, 15 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!