CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2627 din 11 martie 2018        Toate Articolele Autorului

BENONE SINULESCU. REFLEXIA PRIMĂVERII ÎN VIAŢA SUFLETEASCĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În percepţia sensibil umană, inepuizabila vitalitate a naturii nu este niciodată dominată de extaz la apogeul de voluptate estetică precum se întâmplă repetabil an cu an în mirifica lună mai…! Ce lună frumoasă, la sfârşitul peregrinării alaiurilor primăverii din zare în zare, înveşmântată în rochie de mireasă la nuntirea naturii cu timpul…! Florile primăverii, melodiile primăverii, soarele primăverii, cocorii primăverii împodobesc universul fascinant şi complex al naturii, în luna mai; luna mai e o extindere vertiginoasă a contemplaţiei veşniciei pe vitraliul anotimpului cel mai vesel, cel mai fermecător în mirajul luminii, miresmelor şi colorismului florilor finişului prunciei în care se metamorfozează ciclic natura…!  
Totul, însă, ar fi impalpabil, invizibil şi fără ecou în lipsa orchestrelor primăverii, din frunzişul crud al crângului, de sub streşinile jilave, din aerul aburit, din câmpiile undate de raze calde, din splaiuri sărutate de guri dezgheţate şi curgătoare, de pretutindeni unde natura vibrează în sunete, foşnete, susure, triluri, orăcăituri dulci matinale ori legănătoare pe-nserate, ce mişcă armonic ansamblul senzual uman! Nu poate fi o altă elocinţă mai rafinată a complexităţii robuste a universului acordate cu vastităţi parţiale ale naturii, în care o capodoperă muzicală poate fi cultivată într-un singur sunet, ca istoria florilor în parfumul unei flori (cum ar fi meditat în clipele-i de melancolie, Emil Cioran)!  
Şi, pentru că în luna mai – un bob de eternitate pe un calendar – s-a născut unul dintre cei mai mari interpreţi de melos românesc, din toate timpurile, Benone Sinulescu, nu avem azi prin aceasta decât dovada că maestrul este o scurgere a formei în vibraţia lirică, particulară, parfumul, metafora şi colorismul spiritului cântecului şi poeziei cântecului românesc, la apogeul frumuseţii! Primăvara, fără îndoială că ea a lucrat la aceasta, pentru că în miezul ei de giuvaer în filon subsolic al timpului a venit pe lume maestrul Benone Sinulescu!  
De la primul mijit de soare al naşterii sale şi până azi, o primăvară nesfârşită l-a iubit pasional şi impetuos, revărsând în fiecare dintre cântecele sale florile, soarele, susurele, trilurile de mai…! Fiorul, poetica, estetismul şi particularitatea melosului folcloric îmbracă precum o platoşă translucidă şi-naripează cu elitre de fluturi aurii întreg repertoriul său de cântece. De aceea, acest repertoriu în totalitatea lui, nu e decât un clopot vast, azuriu ca cerul, sub care, pe pleoapele fiecărui ascultător visează şi surâde un înger! Şi-atunci, dacă Benone Sinulescu nu s-ar fi născut pe 24 mai 1937 în mirificul Siriu, ungher de rai, tot s-ar fi născut mai devreme ori mai târziu, azi ori mâine şi oriunde, căci pretutindeni ţara noastră străluceşte în soare cu infinite oglinzi ale raiului… s-ar fi născut deoarece Dumnezeu ceea ce iubeşte seamănă…!  
În această lucrare supremă, din prima clipă predestinată şi miruită cu mir din chivotul neamului românesc, pentru spiritul şi istoria lui culturală consistă o modulare afectivă, o iubire subtilă reliefată în orice cântec al maestrului, ceea ce defineşte bucuria şi fericirea celor ce-l ascultă fermecaţi, şi-l iubesc…! Cântecele pe care le glăsuieşte maestrul Benone Sinulescu şi care palpită sub cerul României conving că raiul nu dor că ne e o ficţiune cerească, dar că e o reflexie şi o echivalenţă cu primăvara în suflet prin muzică!  
La multe, multe primăveri, maestre! Primăvara e un tablou cu privelişti pe care le însoriţi şi melodii de rai pe care le cântaţi…! În luna mai, ce soseşte în pragul dintre primăvara şi vara călătorului timp prezent, atât de înăduşit de apăsările din toate părţile asupra neamului românesc e aşteptat ca mierea sufletului festivalul concurs de muzică folclorică, „Benone Sinulescu” înfiripat în primăvara anului 2017, bun şi-nălţător al conştiinţei, ca o rugă, prin actul de cultură şi artă muzicală. Stâlpul lui central, solid, de aspect rafinat şi rezistenţă solidă este nimeni altul decât primarul Buzăului, iubitorul de viaţă estetizată prin spectacol grandios şi elevat, prin cultură în armonică răscruce cu hărnicia, Constantin Toma. Şi în anul acesta ca şi în ceilalţi, mulţi, cât mai mulţi de acum înainte, nădejdile celor ce iubesc melosul folcloric se anină ca de un braţ de posibilităţile şi voinţa edilului buzoian, un om între oameni, un om pentru oameni…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
BENONE SINULESCU. REFLEXIA PRIMĂVERII ÎN VIAŢA SUFLETEASCĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2627, Anul VIII, 11 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!