CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2625 din 09 martie 2018        Toate Articolele Autorului

PĂRINTELE CHRIS TERHES. ORCHESTRAŢIA APOGEULUI TORŢIONAR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Preotul de origine română, din Zalău, stabilit în Irvine, California, este un vrednic slujitor al Altarului, al cărui har în act se defineşte ca un fenomen – putem spune, fără teama de a greşi –, fiind o personalitate cu rară vocaţie patriotică, străbătută din tradiţia spirituală a neamului românesc, în consistenţa căreia s-a consemnat de-a lungul timpului exemplul unor teologi, preoţi şi ierarhi bisericeşti cu o pondere covârşitoare în cultura românească. Are, în acelaşi timp, cert, prestigiul de combatant eroic, umăr la umăr cu fiinţa naţiunii, în lupta dârză împotriva nedreptăţilor, împilării şi-ngenunchierii neamului…! Această profunzime luminoasă a conştiinţei sale, transpusă în multiple genuri de acţiuni publice, oglindeşte prin raţionamentul exemplului personal calităţi ale slujirii în veşmântul apostolatului, uniforme cu energia exprimărilor în spaţiul public, dezbaterilor publice, discursurilor şi exprimărilor publice, dar şi a diverselor acte practice adresate obştei în fruntea căreia îndeplineşte misiunea preoţească şi totodată tuturor românilor de pretutindeni…! Este, neîndoios, o personalitate cu reală rigurozitate, forţă şi aptitudini ce lipsesc azi bărbaţilor de stat, fiind aproape inexistente în arealul zişilor demnitari români…!  
Pentru cunoaşterea prin exactitatea datelor biografice prescurtate, prezentarea personală este cea mai elocventă şi fidelă adevărului:  
Director of Business Intelligence la Company;  
President (title) la Romanian Greek-Catholic Association;  
A studiat Public relations la California State University, Fullerton;  
A studiat Communication la Santiago Canyon College;  
A studiat Journalism la Fullerton College;  
A studiat Theology la Universitatea Babeş - Bolyai;  
Trăieşte în Irvine, California;  
Căsătorit;  
Din Zalău.  
Iată, de astfel de oameni este nevoie în zonele uzurpate ale efigiei Istoriei României…! Românii s-au străduit pe cât le-a fost posibil să-şi aleagă antemergătorii naţiunii (mulţi dintre ei devenind imediat după votare din antemergători antimergători), dar nu reuşesc să se rupă de particularitatea propriilor eşuări repetate!  
De ani de zile, din America, părintele Chris Terhes trimite mesaje organizate emoţional cinstit, cu regulile singurului drept al omului la libertate şi dreptate, eficient: ridicarea la luptă pentru apărarea libertăţii şi dreptăţii…! Lupta teoretică nu e luptă, e mimare! De aceea, cu atât mai mult vin în sprijinul adevărului relevat şi relevant toate spusele părintelui Chris Terhes, consecvente, cu o claritate şi densitate a reliefării situaţiilor degradante ale mersului cinic, despiritualizat şi devastator moral, etic, estetic, material, justiţiar, al neamului românesc, depistate la vârful „prezidiilor” domeniilor vieţii româneşti in integrum…!  
Ceea ce săvârşete azi părintele Chris Terhes prin lucrarea luărilor sale de poziţii critice contra lugubrelor realităţi româneşti se conturează ca acţiuni fără precedent, ardente, ce se vor decanta mâine în istoria românească, la postulatele ce vor statua portrete ale personalităţilor ce-au fost de faţă, cu toate fibrele lor, la epopeea poporului român trecut în timpul vieţii lor prin propriile decăderi…! Astfel, dacă urmaşa societăţii româneşti contemporane părintelui Chris Terhes va pulsa mâine într-un prezent de atunci, al ei, altfel decât azi, se va descoperi că ceea ce a lăsat în urma sa părintele a fost, înainte de toate, o conştiinţă! Iată, de aceasta e nevoie pentru oţelirea puterii de schimbare în bine a unui neam: de conştiinţă…! O pupilă ce se dilată de la soarele interior este întotdeauna imună la strălucirile incitaţiilor puteriii şi tentaţiilor mistuitoare ca focul de a se ajunge deasupra oamenilor pentru a-i înrobi şi nedreptăţi, inundându-i cu încălcări ale legilor şi datinilor omeneşti, române – aceste acte samavolnice datează de la pomparea pe arterele stalinisto-fasciste rămase libere a procedurilor de dictatură şi centrare a forţei brutale în societate, ca mod de dezbinare şi înstăpânire, de impunere a propriilor piloni ai puterii, din partea unui regim pasionat de muzica lanţurilor şi de colorismul priveliştilor puşcăriilor, orchestrate împreună, într-un apogeu torţionar, la cele mai înalte niveluri.  
Pentru a focaliza doar o undă de lumină menită să trezească din delectarea cu ura şi spectacolul cătuşelor se constată ca eficientă chiar şi o minimă citare din multele principii corecte, umane, ale părintelui Chris Terhes. Este vădită în această citare deplasarea metodelor de anchetă şi condamnare, întreţinute de la vârf în societatea românească, către dislocarea justiţiei de la locul ei constituţional, în dominaţia spaţiului de dans al puternicilor vremii decadente româneşti:  
„Iată ce spune Constituţia Romaniei: «Nimeni nu poate fi supus torturii şi niciunui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant», art. 22 alin. (2). Și nu în ultimul rând, aceeași Constituție a României spune că «până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată» (art. 23, alin. (11)).  
Deci, nu doar «prezumată», ci «considerată» nevinovată, care e mai tare decât prezumţia. În orice stat democratic, orice om trebuie să trăiască în linişte şi să se simtă în siguranţă. Cei care au făcut ceva, să fie investigaţi respectându-se întru totul rigorile legii, iar la sfârşit, dacă în urma unui proces echitabil, sunt găsiţi vinovaţi, să fie condamnaţi. Până când, însă, nu sunt condamnaţi definitiv, acei oameni sunt «considerati nevinovaţi». Aşa e peste tot, în orice democraţie din lumea asta…!  
Ei, ceea ce Iohannis spune public este total contrar tuturor prevederilor atât din Constituţia României cât şi din declaraţiile şi tratatele internaţionale la care România a aderat.  
Pe scurt, discursul lui Iohannis se înscrie perfect în matricea lui Lenin, Stalin şi Hitler. Sau, mai recent, în cea a lui Putin şi Xi Jinping.  
Ceea ce se întâmplă acum în justiţia din România s-a mai întâmplat în România doar în anii stalinismului, după ’48, până în 1960. Ceauşescu, nici chiar el, care a fost un dictator, nu-si permitea să facă ceea ce se face azi. Românii au ajuns, în 2018, să nu mai aibă pur şi simplu instutiţii în propria lor ţară, care să-i apere de abuzuri. Sub Iohannis şi Noua Securitate, românii au ajuns iobagi în propria lor ţară. O populaţie «tolerată», fără drepturi şi libertăţi garantate, aşa cum erau şi românii în Ardeal după ce s-a semnat Unio Trium Nationum.  
Am mai spus public şi o repet, lupta în România nu este despre pro-anti PSD/PNL, USR, ci despre democraţie versus tiranie. Iar lupta pentru democraţie, drepturi şi libertăţi este a fiecărui român, indiferent unde s-ar afla, dacă vrea o ţară în care toţi românii să poată trăi liberi.”  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PĂRINTELE CHRIS TERHES. ORCHESTRAŢIA APOGEULUI TORŢIONAR / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2625, Anul VIII, 09 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!