CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2622 din 06 martie 2018        Toate Articolele Autorului

ZINAIDA BOLBOCEANU: crăiasă a cântecului basarabean...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce e frumos ca Dumnezeu prinţul blond al ovalului azuriu înveşnicit în Univers, soarele, de ce e fierbinte ca o inimă, luminos ca o iubire, tăcut ca o taină, departe ca un dor?! Pentru că el răsare trandafiriu, neîntârziat pe orizontul cu paste translucide, roşu-orange, galben-violet-bleu, fiind în nota adevărului cel mai imbatabil şi pur chiar şi atunci când nu se zăreşte, nefiind totuşi unde îl vedem, tangent cu arcul rotundei case a lumii, ci în centru, unde l-am vedea numai de deasupra împărăţiei sale?! Pentru că în fiecare dimineaţă miraculoasă în colorismul ei vitrifiat şi rafinat, soarele prinţ frumos ca Dumnezeu e româno moldo-vlah. De cu zori izbucneşte din mijlocul unor privelişti optice magnifice, în care e concentrat aurul tuturor reflexiilor luminii şi-n frenezia-nălţării străbate câmpiile, pădurile, dumbrăvile şi râurile Basarabiei, se scaldă în Prut şi începe peregrinarea alertă, cât ţine o zi de la est la vest, cu raze de-mbrăţişat…!  
De aceea e frumos ca Dumnezeu soarele: în biruinţa armoniei converteşte călătoria rotativă a planatei în călătoria lui de la frate la frate, peste hotar absurd între o ţară românească şi altă ţară românească…!  
De aceea lumina soarelui are o vibraţie emoţională: transportă pe razele lui răzbătătoare un dor la alt dor, o iubire la altă iubire, un vis la alt vis.  
Selecţionând, priviţi, auziţi, simţiţi: de la ochiul răsăritului basarabean, de acasă de peste Prut, vin acasă la Dunăre şi Marea Neagră, la Deltă, la Carpaţi şi Câmpia Bărăganului, la Bucovina, Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia, Muntenia şi Banatul la Bistriţa, Tisa, Siretul, Oltul, Mureşul, Crişurile, Someşurile, Bega… fraţi şi sore ale Basarabiei…, atâtea şi atâtea doruri, atâtea şi atâtea iubiri, atâtea şi atâtea visuri…! Cu toate aceste solii spirituale, împreună, o frumoasă basarabeancă glăsuitoare măiastră de melos folcloric românesc vine de la români la români pe vulturul cântecului ei – fermecătoarea Zinaida Bolboceanu…!  
Cât de frumoasă e, cât de energică, ce ochi scânteietori şi plini de vis are, ce inimă cu ritm vulcanic, ce tunet în voce, ce delicat cântă, ce adânc iubeşte, ce înalt aspiră, această pasăre măiastră cu spiritul glasului Mariei Tănase, reînfiripat aproape de albiile Nistrului ca să prelungească pe o cunună de flori melodice până la cel mai îdepărtat tărârm de râu românesc minunea cântecului impozant al mândrei noastre Marii ce s-a născut la mijirea veacului trecut în Principatul Muntenia…!  
De aceea e frumos ca Dumnezeu prinţul astral ce se naşte-n armonia culorilor feerice în dimineţile româneşti: ca să fie iubit şi să iubescă pe crăiasa cântecului vast, luminos, inimos basarabean, Zinaida Bolboceanu! Dacă o iubeşte soarele amorez în Univers al unei infinităţi de crăiese şi-mpărătese astrale, cum să nu ne topim de drag de ea şi noi oamenii de jos, luminaţi şi-ncălziţi de ochii, inima şi glasul ei?! Cum să nu o iubim, cum să nu o aşteptăm inundaţi de dor să cânte pe scenele cel puţin ale marilor oraşe româneşti de dincoace de Prut, dacă de ochii, inima şi glasul ei se-nroşeşte soarele răsărit în Basarabia spre a urca pe cerul României Mari aprins de frumuseţea cântecului Zinaidei şi-a Zinaidei?!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
ZINAIDA BOLBOCEANU: crăiasă a cântecului basarabean...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2622, Anul VIII, 06 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!