CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2619 din 03 martie 2018        Toate Articolele Autorului

THEODORA POPESCU. MARTIE CU SOARE SUFLETESC…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E martie feeric, în 2018…! Natura uluieşte prelungind reconcilierea anotimpurilor, în isonul orchestrei vântului geros, unul neplecând, ningând zările cu stele de bumbac, înflorind ferestrele şi apele cu ferigi de argint, celălalt învins, neutralizat, cu dumbrăvi în care trebuia să izbucnească verdele crud şi să se retrezească gâzele, cu pustiuri ninse şi viscolite pe unde nu-s zburdări cu miei şi iureş cu vrăbii, sunt trosnete pe crânguri înfundate de torente albe, unde nu ciripesc nupţial miresele rămurişurilor…!  
Şi iarnă şi primăvară e-această confuzie de anotimp în dizarmonie activă a naturii cu sine. Dar, e martie cu soare sufletesc! Între întâi şi opt ale lunii e un interval analog cu sărbătoarea sărbătorilor, a înfrângerii acromatismului alb şi a retrezirii la verdele renaşterii! Întâi şi opt martie sunt zilele mărţişorului minor cât un mugur în materialitatea suprafeţei lui, infinit în gamele de simboluri şi emoţii, sunt zilele iubirii topitoare şi speranţelor înaripate, sunt zilele bucuriilor intime, uniforme cu zbenguiala omniprezentă a priveliştilor naturii smulse din moţăiala sub plăpumi fulguite steluţă cu steluţă, sunt zile ale florilor fragede, pruncuţe ale primăverii, cu ochi în mii de culori pe oceanul verde, sunt zile ale femeilor frumoase ca stelele, iubite ca florile, înfiorate de dor ca frunza de rouă, îmbrăţişate ca retina de lacrimă, alipite de iubire ca umbra sărutului de inimă, ca viaţa de bătaia inimii, ca inima de abisurile enigmei, ca enigma de femei…!  
În aceste zile mirifice ale baletului cocorilor pe splaiuri sunt sărbătorile femeii…! Gânduri de drag le bat la ferestrele sufletului lor frumos, iar unul dintre ele este al meu şi-i trimis frumoasei doamne şi dragi, redactor şi realizator de emisiuni muzicale la Televiziunea Română, între anii 1957-1997, Theodora Popescu. Toate convenţiile ancenstrale ale primăverii, armonice cu femeia, îşi pun amprenta sentimentală pe gândul meu plecat spre ea să o îmbrăţişeze. Şi nu o găseşte departe, merge cale de o prietenie fără distanţă, dominată de dorul de ea chiar şi atunci când suntem faţă în faţă şi vorbim absorbiţi în universul muncii din televiziune şi al muzicii folclorice pe care interlocutoarea mea sclipitoare l-a explorat neîntrerupt patruzeci de ani, şi o găseşte…!  
Au trecut o toamnă şi o iarnă cât un punct în temporalitatea unei vieţi, dar un gol grandios de când multe şi variate piedici au stat în calea plecării mele să o vizitez la casa primitoare din Hagi Ghiţă, un ungher de stradă bucureşteană cu o chemare fluentă în ce mă priveşte! Ştiu tot timpul ce face, am la zi veşti despre starea sănătăţii sale, în ultima vreme şubredă, dar cu şanse de a se redresa alert, aşa cum s-a şi instalat, căci Theodora Popescu e un iureş de energii regenerabile, o iubire de viaţă frenetică, o vivacitate a spiritului, dezlănţuită, o rezistenţă corporală oţelită…!  
E liberă cărăruia timpului spre fereastra primăverii, am păşit în martie! Va mai ninge, nu se-arată semne că iarna a căzut la învoială cu iarba, păsărelele, florile, gâzele, copacii, să plece, dar soarele, iubind primăvara, mireasă eternă, fiindu-i mire cald, strălucitor, împărătesc, îi va deschide curând zarea cu mărţişor, flori şi melodii, spre noi! Atunci şi eu voi porni la drum, căci ziua revederii cu doamna Televiziunii Române, Theodora Popescu, soseşte curând!  
În pragul acestor zile îi trimit cu drag îmbrăţişări de sărbătorile primăverii, ale renaşterii, iubirii, femeii…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
THEODORA POPESCU. MARTIE CU SOARE SUFLETESC…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2619, Anul VIII, 03 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!