CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2615 din 27 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

DR. LUCIAN BURLEA, TEMEIUL SUPREM AL VIEŢII, SĂNĂTATEA…!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne servim de doctorii, dar ne vindecă medicii…! Căci, de-am avea oricâte pilule, seruri şi alte cele din vasta industrie a tratamentului modern, nu suntem mai presus de omul cavernelor în a le folosi, câtă vreme nu avem cunoştinţe farmaceutice, mai multe decât strămoşul nostru despre stampele naturii cifrate în apă, foc, stele, pietre şi aşa mai departe, la care se uita mirat, ne-nţelegând de ce, de când, de unde provin ori cu ce-s mai importante şi complexe decât bâta de vânătoare…!  
După secole şi milenii în care omul a avut neîncetate tangenţe cu boala şi ştiinţa despre ea, nu are până azi un plus de elocvenţă şi simţ al remediului pe seama căruia să se poată lipsi de medici, oricât ar triumfa în unele ipoteze religia, vrăjitoria, paranormalul…! Cu cât s-a adunat în erele umanităţii mai multă istorie, locul primordial al medicului în ceea ce priveşte beligeranţa cu bolile nu începe nici pe departe să fie declinat, dimpotrivă, medicul e astăzi o boltă de cheie a bunăstării corporale şi sufleteşti a omului! În privinţa aceasta, de la antichitatea clasică medicală şi până azi, importanţa şi respectul de care se bucură medicul rămâne la aceleaşi coordonate de bază şi itinerar în viaţa primejduită din interior şi din exterior a fiinţei umane.  
Doar că, în România prezentă, unii îşi permit să subordoneze sănătatea naţiunii unor interese paralele şi-am ajuns să agităm lozinci instigatoare şi cătuşe medicilor care ne salvează de la moarte, ne operează, ne prescriu reţete… am ajuns să-i ducem în alai cu trâmbiţe la arest, să-i înfundăm în puşcării sub impulsul unei servituţi absurde înflorite-n curentele politice dominate de superputeri instituţionale. Vocaţia extazului în faţa priveliştilor şi sonorităţilor naţionale ale condamnărilor şi arestărilor în spectacol s-a deplasat pe ruta conflictelor politice, ajungând şi la medici. Aceasta-i convenţia cotidiană a imaginii în vogă, româneşti, supuse iraţionalului, inumanului, ilegitimităţii, slujind jocului meschin, lugubru politic…! Altfel spus, ceea ce urmează mai bun să se întâmple cu medicii români ar mai fi decizia exodului în masă, în căutarea unei lumi mai drepte şi favorabile lor…!  
Nu în acest context de reflecţii, ci doar în linia conjuncturală a unei teme de portret, îl privim în acest eseu pe eminentul medic ieşean Lucian Burlea, faţă de care, slavă Domnului, furcile caudine, „disciplinarea” şi metodica au fost mai blânde, dar au fost…! O iluminare a capacităţii sale profesionale poate fi sortită aproximărilor dacă nu chiar erorilor din partea unui novice în vastul univers medical, dar câteva constatări ce transpar de la omul Lucian Burlea îl pot oglindi şi defini.  
Se remarcă în gândirea, atitudinea şi actele lui o supleţe excepţională a interrelaţionării umane, o surprinzătoare perfecţie, s-ar putea spune, a realismului, modestiei, bunei dispoziţii, generozităţii, bunătăţii, blândeţii şi optimismului, în totala sa reprezentare de vocaţii, capacităţi, valori…! Prieten al adorabilei interprete de muzică folclorică moldovenească, Vasilica Tătaru, este un om frumos interior, ca ea, deschis prieteniei şi onoarei în planul relaţiei bazate pe reciprocitatea respectului între oameni cumsecade.  
Fiu de medic – tatăl său fiind nimeni altul decât celebrul medic şi fost senator Marin Burlea, o somitate în domeniul medicinii, extinse ca recunoaştere peste hotarele naţionale –, Lucian Burlea este beneficiarul unei educaţii alese, ca descendent al unei familii de intelectuali remarcabili – mama sa, filologul Georgeta Burlea face parte, la rându-i, din elitele rarisimei ca frumuseţe, izvoare istorice şi cultural artistice româneşti, capitale a Moldovei, Iaşiul marilor şi eternelor iubiri!  
Fără nicio legătură decât de principii cu medicul ieşean Lucian Burlea, nu poţi, cunoscându-l, fiind onorat a face parte cel puţin ocazional din anturajul său „filozofal”, dar în primul şi-n primul rând colocvial, de amiciţie, să nu ceri – nimeni nu ştie cui, dar să ceri – să ne fie lăsaţi în pace medicii…! Căci, într-o zi, oricăruia dintre noi ne poate veni vremea să strigăm „vai!”, iar zornăitul metalic translat în timpul contemporan din altă vreme şi alt regim, nu poate fi o replică alinătoare la vaiete! Consacrând principiile respectului pentru drepturile omului, ca bază a demnităţii de care se bucură un medic eminent, dacă ne privim doctorii ca „duşmani ai poporului”, iar ei ne părăsesc patria ca şirurile de cocori toamna, noi jubilând sub lozinca „(…) să vină să vă ia”, nu-nseamnă nimic mai mult decât să dăm mâna cu cine e în cursă cinică şi consecventă cu soarta şi sănătatea noastră!  
Un medic e un medic…! Nu se poate lovi în el, dar să ne-aşteptăm să traversăm în siguranţă ipostazele de pacienţi ajunşi la îndemâna bunătăţii, răbdării, profesionalismului său…! Unui medic, aşa cum este Lucian Burlea, se cade să i se însumeze în ceea ce-i oferă societatea românească respectul, onoarea, condiţia decenţei, salarizare excepţională, la gradul cel mai înalt, căci nimeni nu plantează în fiinţa umanităţii ceva mai însemnat decât sănătatea…! Ea e temeiul suprem al vieţii, iar de aceea, nimic nu e mai drept să conţină codul vieţii decât sănătatea, iar atributul de semnificaţie al sănătăţii, cel mai înalt, este bunăstarea, libertatea, dreptatea, sănătatea medicului…! (foto: dr. Lucian Burlea, Vasilica Tătaru, Nicolae Botgros)  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DR. LUCIAN BURLEA, TEMEIUL SUPREM AL VIEŢII, SĂNĂTATEA…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2615, Anul VIII, 27 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!