CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2614 din 26 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

CONCERTE DE PRIMĂVARĂ CU PAUL SURUGIU, STELA ENACHE ŞI MARINA FLOREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plăcerea, bucuria, căldura, mângâierea mătăsoasă a melodiilor interpretei de muzică uşoară Marina Florea sunt vibraţii de sine stătătoare în propriile făgaşuri sufleteşti ale acestei artiste fermecătoare! Linele ei melodii, prin neîngrăditele uluiri pe care le-nfiripă în galeria tablourilor muzicale ale unui repertoriu capitonat cu pluş sunt nişte coridoare spirituale pe care gândul şi inima îşi vorbesc în şoaptă, cu braţe-mbrăţişate, ghes al privirii şi-ncuviinţare a văzduhului lăuntric…! Sunt atât de frumoase şi mlădioase aceste melodii încât mângâie ca mătasea tunelul urechii şi-nfloresc fereastra sufletului cu regine de glastră, parfumate, şi cu safire de stele…!  
Reînvie o iubire minunată şi-un dor arzător de artista Marina Florea, acum, într-un răstimp al muzicii uşoare româneşti coborâte de pe culmile contemplării atotpătrunzătoare până-n adâncul vieţii celor ce iubesc şi au dor de frumoşii şi frumoasele artişti şi artiste, cu suprem de frumoasele lor melodii de muzică uşoară de cândva, de ieri, de azi, dintotdeauna şi deasupra timpului…! Necaptive penumbrelor negustoriilor muzicii ieftine prezente, practicate uneori de către unul sau altul dintre zişi artişti, una şi alta dintre zise artiste, melodiile Marinei Florea au o complexitate de emoţii, ca vâlvătăile focului şi lancea fulgerului, unul aruncând în jur jocuri de lumini şi umbre, celălalt fierăstruind norii, dezlegând clocotul cerului, crestând văzduhul şi-mbrăcând ploaia lugubră în lumină; sunt, aceste melodii, flori undate de fluturi, sunt fluturi uşori ca umbra sărutului, ori păsărele duioase şi în acelaşi timp voioase, făurind triluri melancolice ca suspinul dar şi vivace ca larma speranţei, şi sunt şi păsări vulturi, ce umbresc gura muntelui însetată de sărutul cerului…! Melodiile Marinei Florea sunt flori, sunt fluturi, sunt păsări, prin urmare, născute din emoţiile vieţii cristalizate în susur muzical, în vârtej feeric melodic, în oglinzi ale adâncului afectiv al artistei…!  
Minunat, alinător, cuceritor cântă Marina Florea…! Ce dor era, este şi va fi de ea…! Ei, dar o zicală de-a noastră-i cam aşa: „La fântâna cu izvor / Se-ntâlneşte dor cu dor!”. Care-i fântâna aceasta fermecată, cu dulcele izvor al dorului? E scena scânteietoare, leagăn cu braţe de zei şi spătar de nimb al spectacolului muzical, într-o dumbravă verde în care-ascultă, privesc şi se minunează ca nişte greieri în iarbă şi nişte păsărele-n slavă, ce n-au mai auzit şi nici nu pot glăsui cânt atât de mirific, spectatorii miraţi şi fericiţi de rechemarea muzicii…! Prin toate-aceste dumbrăvi ce nu-s altele decât sălile de spectacol, unele mai primitoare decât altele, ale oraşelor mai mari sau mai mici, dar, de bună-seamă, cu uşa deschisă larg fiecare şi cu pragul aşteptând să sărute picioarele cântecului şi poeziei cântecului cel adus cu inima de către Marina Florea şi dăruit cu floarea de sunătoare a gurii sale sărutate de har, alături de Paul Surugiu şi Stela Enache, se va repeta curând, într-un turneu naţional de concerte ale primăverii, sărbătoarea muzicii…!  
Dar cine-i fântânarul izvoarelor cu salbe scufundate-n ele şi reculese stea cu stea de dragul celor ce iubesc muzica uşoară întâmpinată de propriu-i răsărit de soare pretutindeni în ţară?! Cine-o readuce pe Marina Florea, frumoasa cu două focuri de priviri dintr-o aurărime de ochi izvorâtori de poem şi epopee, pe scenele cu scări către inimă, de-a lungul şi de-a latul României împrimăvărate şi reînfiripate de melodii, începând din ziua de 14 martie (2018)? Paul Surugiu este, Fuego al nostru, crăişorul romantic al muzicii semidetaşate de prezent, cu storuri lăsate în ferestrele de la faţadele umbrelor mohorârii, ridicate în ferestrele de la faţadele zâmbetelor soarelui. Acesta-i darnicul ce readuce primăvara aceasta un spectacol muzical feeric, numit cu mult mai multă noimă decât o simplă metaforă, printr-un mod profesionist de a explora limbajul, formele şi colorismul metaforelor în gândirea spectacolului, precum şi cu o conştiinţă a delectării marelui public şi estetizării vieţii lui sufleteşti: „Tu eşti primăvara mea” – ce sublimă aducere-aminte şi omagiere a inegalabilului Aurelian Andreescu, la cumpăna de-acum a meditaţiilor alunecate-n incertitudini spirituale, îndoieli şi nelinişti prezente…!  
Căci veni-va ea primăvara…! Credeam că n-a fost să mai fie iarna iarnă aceasta din urmă, pe care trebuia să o conducem la ieşirea din timp acum, dar, iată, se-ntoarce cu vifor şi plăpumi de zăpadă peste ţară, ca o confruntare de idei despre anotimpuri, îngemănată cu aprigele confruntări curente de planuri despre soarta amărâtului neam românesc…! Tulburătoare idei, planuri şi-ntrebări neelucidate…! Când iarna aproape se dezminţea pe sine, s-a-ntors cu întârziere pe teritoriul şi-n vremea altuia ce trebuia să-şi trimită curând vestitorii, anotimpul cel care depăşeşte barierele somnului sub dune albe, răspândind graţia şi voioşia reînvierii naturii: primăvara veselă, primăvara caldă, primăvara luminoasă, primăvara înflorită, primăvara muzicii şi poemului…!  
Dacă nu ni s-ar fi spus că Paul Surugiu făureşte acest miracol, am intui! Este tradiţional ca astfel de gesturi sufleteşti ale sale, de consfinţire a esenţei spirituale a fiecărui anotimp, cu marile sărbători, să izvorască şi să se articuleze din cultura, meditaţia, seriozitatea, crezul, responsabilitatea lui, ca artist complet al României prezente…! Paul Surugiu este un artist iubit de tot neamul românesc de aici, de peste hotarul lugubru de apă, şi de pretutindeni, pentru multul bine sufletesc din partea sa…!  
„Tu eşti primăvara mea”, cu acest limbaj al imaginii plastice, începând din 14 martie (2018), Paul Surugiu cu invitatele sale Marina Florea (s-a vestit deja, mai sus) şi artista în glasul căreia citeşti în original poezia iubirii, Stela Enache, vor crea ascultătorilor şi privitorilor unui spectacol de dorinţă şi privilegiu intim, emoţional, fericiri conţinute în plăţi compensatoare de la viaţă pentru ţara aceasta în primejdie de a-şi abandona muzica ce i-a scris istoria cultural artistică veacuri şi milenii! În tabloul de criterii estetice, selecţionate de către artistul Paul Surugiu, ce bine, ce inspiraţie necesară, că împreună cu el însuşi, fermecătorul romantic şi adorabila interpretă de muzică uşoară Stela Enache, vine ca o propunere de elocvenţă şi simţ al energiilor şi frumuseţii spectacolului, frumoasa, sensibila, incandescenta Marina Florea, şi o aşteptăm de azi, ca şi cum am fi aşteptat-o de o viaţă…!  
  
Turneul naţional de concerte cu Paul Surugiu, Stela Enache, Marina Florea se va desfăşura după următorul program:  
  
14 martie – Constanța, Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 19.00;
15 martie – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”, ora 19.00;
16 martie – Galați, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, ora 19.00;
17 martie – Focșani, Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”, ora 19.00;
18 martie – Adjud, Casa de Cultură, ora 19.00;
19 martie – Bârlad, Teatrul „Victor Ioan Popa”, ora 19.00;
20 martie – Iași, Casa de Cultură a Studenților, ora 19.00;
21 martie – Bacău – Ateneul Popular (Filarmonica „Mihail Jora”), ora 19.00;
22 martie – Brasov, Sala Reduta, ora 19.00;
23 martie – Buzău, Teatrul „George Ciprian”, ora 19.00;
24 martie - Călărași, Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie, ora 19.00;
25 martie – Ploiești, Casa de Cultura a Sindicatelor, ora 19.00;
26 martie – București, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, ora 20.00.  
  
 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
CONCERTE DE PRIMĂVARĂ CU PAUL SURUGIU, STELA ENACHE ŞI MARINA FLOREA / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2614, Anul VIII, 26 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!