CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2602 din 14 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

MIHAELA BĂDIŢA. SUB CE NORI E SOARELE EI…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mamă cu vocaţia curajului şi abnegaţiei, a unui copil suferind de autism, pe care privind-o mai cu luare aminte i-ai zări pe faţa-i – altminteri luminoasă, cu sferele obrajilor trandafirii şi flori de zâmbet, cu ochi albaştri nemărginit, strălucitori, adumbriţi de gene frumoase, resfirate –, o pală de penumbră pământie vibrând după fiecare clipire de bucurie…!  
Toată tinereţea şi-a adăpostit-o într-o duioşie şi o iubire pironită la cumpenele vieţii fiului ei pe care-l cheamă Mihai, iar aceasta i se descoperă în privire…! A mistuit-o regretul că propriul fiu a fost excomunicat nedrept din zâmbetul şi fericirea copilăriei – autismul e o stare patologică ce răpeşte totul copiilor scufundându-i într-o lume în care sunt învinşi, trişti, singuri şi neînţeleşi. Dacă nu are cineva o permanentă preocupare faţă de toate manifestările lor vor fi iremediabil aruncaţi în nefericirea crudă! Dar, Mihaela – acesta-i este numele – e o mamă cu tăria neînfrângerii sale şi nelamentării în faţa pragurilor, curajoasă, cutezătoare… e salvatoarea lui Mihai, pe care nu şi l-a abandonat nicio clipă, zi şi noapte, an cu an apărându-l de primejdia pustiului abisal, lăuntric, făcând eforturi colosale ca să îl ridice şi să-l statornicească în lumea normală a copiilor sănătoşi, veseli, miraţi şi fericiţi. Este întruchiparea dorinţei disperate de a-i fi copilului ei bine, de a şi-l vedea integrat printre copii, iar trudele sale corporale şi sufleteşti rodesc, starea lui Mihai fiind infinit mai bună decât putea fi, uitat în durerea şi nefericirea lui de către propria mamă!  
Urmează cursuri şcolare normale şi speciale, are afinităţi afective, a parcurs o cale lungă, sigură şi eficientă, itinerată pe ruta certă a recuperării, o uriaşă speranţă a mamei sale, posibilă, dar dependentă de bani în aceeaşi măsură cu ataşamentul ei fără ripostă în nicio condiţie. Banii, când puţini, când în sumă mai satisfăcătoare, îi slăbesc nădejdile dar deopotrivă le oţelesc şi nu dă înapoi…! În cursă unele cu altele, zilele ei bune şi zilele ei rele o înverşunează…! Însă numai ea ştie prin ce trece, cât îi este de greu, câtă durere strânge la inimă… dacă pe ea ar snopi-o în bătaie soarta, n-ar durea-o cum o doare când nu-i este bine fiului ei, când Mihai alunecă în umbrele tăcerii, singurătăţii şi mohorârii – dacă se întâmplă aceasta, Mihaela recurge la arsenalul ei de procedee şi-l întoarce la soarele vieţii, a devenit o rutină să-i însorească spiritul, chiar dacă nimeni nu ştie sub ce umbre mari suferă ea…!  
Trăim într-un timp şi o societate în care unora le e cumplit de greu! Iar alţii zburdă de prea mult bine! De-ar crăpa obrajii celor din urmă, cum crapă o mănuşă pe degetele de furat lungi de-o prăjină, am zări jur-împrejur feţe cu brazde sângerânde. Ce trist că trăim pe lângă oameni ghiftuiţi ce nu se uită în ochii celor trişti! Cine să le-aducă aminte că nimeni nu-şi poate apăra sufletul când soseşte vremea?! Nu s-a auzit vreodată ca moartea să se apropie de cineva cu blîndeţe şi dragoste, iar cu unii e chiar aprigă, urâcioasa cu unealta agricolă îi zvârcoleşte, le smulge în chinuri ţipete şi gemete…!  
Trăim printre oameni-câini de luptă, iar soarta-i ştanţează cu neajunsurile şi supărările pe cei asupra cărora să se năpustească. Dar iată o mamă biruitoare, deşi pedepsită să se lupte pentru drepturile fiului ei la copilărie, viaţă şi bucurii, în timp ce-n jurul ei sunt mimi ai generozităţii care o văd fugitiv, ciclic, la alegeri, apoi nu-i mai caută faţa şi nu-i mai ascultă păsurile…! Aceasta-i este scris ei, Mihaelei, mamă cu fiul autist pentru care iubirea, grija, creşterea şi educaţia cer sacrificii!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
MIHAELA BĂDIŢA. SUB CE NORI E SOARELE EI…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2602, Anul VIII, 14 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!