CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2600 din 12 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

DANA LUŢU. OAMENI CARE TRANSFIGUREAZĂ ENIGMATIC TIMPUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La o primă întâlnire cu reporteriţa Dana Luţu este un ceva nou, o impozanţă nu prea lesne de definit…, pare că locuieşte pe o stradă pe care s-au ridicat baricade, pare că e în aceasta un neclintit orgoliu şi totuşi este vorba de altceva… dă ea impresia că se cantonează neclintit în ţinte exprese, că e ceremonioasă până la formalism dar, iarăşi, nu despre aceasta e vorba, ci despre altceva…, pare că merge în pas de defilare, prea solemn, prea concentrată pe actul reportiricesc, prea ahtiată să îi reuşească un material de televiziune impecabil, de înălţime superioară profesionistă, de maxim interes pentru telespectatori însă adevărul despre ea nu este în colorismul smalţului ci în tăria spiritului şi substanţa actelor sale… !  
Sigur că în acest spectru al profesionalismului fiecare deţine o boltă de cheie a sa, dar Dana Luţu are un ceva aparte pe întreaga linie de coordonate. Este, printre protagonişti, la evenimente, zveltă, fermă, învăluită de acea rază luminoasă pe care tot ai zări-o chiar şi dacă ai închide ochii, deoarece peste pervazul sufletului lumina aceasta nu se stinge, e ca flacăra iluzionistului ce, apropiată de pielea lui nu frige, dar produce senzaţii spectatorilor… înghiţitorii de flăcări nu se ard cu ea şi totuşi, spectatorii, mai ales cei de pe lojele din faţă tremură de emoţii.  
O aşa de frumoasă fată, corpolentă ca o antilopă, veselă ca un copil, cu privirea strălucitoare ca fulgerele, cu râsul năvălitor prin gura-i deschisă ca fereastra la soare, din care se ivesc nişte dinţi albi ca porţelanul, te luminează când vii înaintea ei, te-aduce-n primăvara lunii mai de-ai fi şi-n miezul lui februarie şi te „vaccinează” să nu-ţi mai fie drag ca de ea decât numai de câmpul şi grădinile în floare şi rouă…!  
E frumoasă încă o dată o zicem, încât, când o vezi poţi jura că a trecut prin ochii tăi o stea fugită de pe orbita sa ca să-ţi împărtăşească visul şi să te roage să ai un pic grijă de armonia, bucuria, fericirea, frumuseţea şi lumina ei…! E frumoasă şi veselă, nicio fărâmă din ceea ce pare că se revarsă din sobrietatea tipicară jurnalistică sub care îşi ţine ferecate strategiile profesionale n-aruncă o singură penumbră în calea sa. E plăcută, voioasă, bună şi blândă, prietenoasă… nu-i santinela propriilor vorbe, le lasă spontan, cinstit, generos libere să-şi ia zborul cu gingăşia şi supleţea primei plecări a vulturaşilor din cuib, de fiecare dată (nu denunţă o rutină, un tipar riguros reportiricesc, discută liber, inteligent, fermecător).  
Stăpâniţi de acelaşi gând, toţi cei care o cunosc o admiră şi chiar dacă la prima întâlnire se simt oarecum în corzi, simt un imbold să întindă braţele spre ea la despărţire…! E măiastră în a înflori în jur armonia unei sărbători, una dintre acelea ce sunt rare, deşi ea le provoacă la fiecare prezenţă. Ai uitat ce a fost ieri dacă o zăreşti azi, nu-ţi pasă ce va fi mâine dacă acum ea îţi face clipa meritată a fi trăită într-un prezent mai uman, mai pacifist, mai fratern între oameni şi mai roditor de speranţe şi bunăvoie…!  
Este reporteriţă la postul naţional de televiziune Kanal D, când o întâlneşti crezi mai mult ca oricând că zidurile dintre oameni ar trebui dărâmate, că unui om ca ea trebuie să-i cauţi mâna să i-o strângi nu cusururi să-l învingi, că în lume, dreptatea şi libertatea ar trebui să fie mai largi, mai înalte şi mai profunde decât lumea însăşi, că celor fără preferinţa conflictelor din cercurile strâmte li se fac loc în spaţiul infinit…! Dacă lumea, în vastitatea ei diversă ar fi asemănătoare măcar cu o milionime de milionime din spiritul Danei Luţu i s-ar părea că şi noaptea străluceşte soarele!  
N-ar fi avut sens pentru o scriere eseistică despre Dana Luţu tabloul ilustrativ al profesionalismului – se străvede în emisiunile sale –, ceea ce se oglindeşte în relaţia directă interumană cu ea este peste aceasta. Fiecare dintre noi avem mai multe sau mai puţine clipe moarte din viaţa noastră, uitate sau ascunse…! Dar, de faţă cu oameni dragi, cu oameni plăcuţi, cu oameni cumsecade trezim şi din mormânt până şi trecutul mort, iar despre prezent ce s-ar mai putea spune, e un timp ce nu există, e numai pala de parfum şi soare a trecerii noastre prin el, când cunoşti şi ai aproape pe cineva din rândurile celor care dau timpului puterea de transfigurare pentru cristalizarea enigmatică şi fericită a vieţii sufleteşti, aşa cum este reporteriţa Dana Luţu…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
DANA LUŢU. OAMENI CARE TRANSFIGUREAZĂ ENIGMATIC TIMPUL / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2600, Anul VIII, 12 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!