CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2596 din 08 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

ELENA GONDOŞ Timofte. MUZICA A CHEMAT-O DEFINITIV ŞI TOTAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Buhuşiul, o mărunţică aşezare comunală în vremurile de mai demult, mărită prin daniile domneşti cu obcini şi obşti, de către boierii întemeietori, Buhuş, prefăcută într-un târg prosper după înfiinţarea fabricii de postavuri de către colonelul Eugen Alcaz, care a cumpărat utilajele fabricii închise de la Târgu Neamţ, ce-aparţinea lui Mihail Kogălniceanu – pornind odată cu aceasta ţeserea şi comerţul cu postavuri, localitatea a cunoscut o dezvoltare înfloritoare, ceea ce a făcut să devină din aproape în aproape un orăşel premergător celui în toată firea, de azi –, a fost, nu mai este, dar pesemne va mai fi un tărâm ce-şi scrie istoria pe muzică şi-n cadenţa muncii...!  
Despre cântec vorbind, nu încape nicio fărâmă de neadevăr în mândria că în toată istoria cultural artistică locală, ca şi a judeţului Bacău în întregimea lui, de altfel, se descoperă foarte mulţi glăsuitori, instrumentişti, textieri şi chiar compozitori pe o largă diversitate de genuri muzicale. Înşirându-i pe toţi, din toate timpurile, ca pe mărgăritare, s-ar forma o întreagă salbă scumpă şi patrimonială.  
Dar cine s-o facă, dacă şi aici, ca oriunde în România, politica a uzurpat jilţul culturii şi fie a pus pe el rândaşi ai puterilor locale din vechiul şi noul regim, fie l-a ţinut gol, în aşteptarea cuiva râvnitor să se lăfăiască pe el...!  
În ce mă priveşte, atât cât am ştiut şi cât am putut – căci este peste măsură de greu să strecori la ziare cronici serioase, din orizontul cultural, dacă nu le asezonezi cu puţină politică – am scris şi am publicat despre artiştii buhuşeni, bacăuani în general, nimerind fiecăruia dintre ei locul şi timpul când să o fac, eu necrezând în zicala „niciodată nu e prea târziu”, conducându-mă în viaţă, în privinţele fundamentale, după cea opusă ei: adică „niciodată nu e prea devreme”!  
A venit vremea acum să mă las de bunăvoie pe seama admiraţiei mari pe care o am de cândva pentru o fată frumoasă, smeadă, ageră, veselă, fragedă, bacăuancă de origine, dar pentru că are multe legături afective cu oraşul Buhuşi, o bună parte de timp fiind componentă a unei trupe muzicale locale, nu e nedrept să fie revendicată cel puţin din perspectiva muzicii de către admiratorii ei buhuşeni, care sunt numeroşi. Se numeşte Elena Gondoş-Timofte şi are un glas atât de tulburător încât, dacă marea ar fi fiinţă şi l-ar auzi i-ar imita vuietul, văzduhul de-ar fi fiinţă şi l-ar auzi s-ar îndrăgosti şi ar face din el scară până la o văzduhă, fluviul de-ar fi fiinţă şi l-ar auzi ar trimite mării peţitori de logodnă, râul de-ar fi fiinţă şi l-ar auzi ar izvorî amorezat de stâncă, apoi, curgând ar săruta malurile şi le-ar da buchete de stele şi-mbrăţişări de valuri, muntele de-ar fi fiinţă şi l-ar auzi ar întreba vulturii şi brazii cine-i îngerul ce urcă la ei glasul, iar vulturii şi brazii i-ar zice muntelui: Elena este, o zvârlugă de fată bacăuană, ce urcă deasupra noastră un glas de înger...!  
Da, despre ea vorbim, ea este Elena Gondoş Timofte, artista ce m-a fermecat şi pe mine, iar de aceea îi anin numele şi chipul de săracele-mi cuvinte pe care le poleieşte - cu ani în urmă a cucerit iremediabil ţara întreagă la emisiunea concurs „X Factor”.  
Azi, după ce a făcut studii universitare de muzică, la Iaşi, unde a ctitorit o şcoală a sa numită Academia de Talente by Ella Gondoş, continuă să cânte magnific, până la rafinarea iubirii, şi e şi profesoară de muzică... muzica, această grandioasă inimă a Elenei Gondoş-Timofte, încă o inimă dată ei ca avere de înmulţit...! De aceea eu nu voi înceta să cred că nu o va trăda vreodată... în dragostea supremă nu se poate trăda decât o singură dată, căci nu există întoarcere, iar muzica este pentru această artistă întâia ei dragoste fascinantă!  
Cum jumătăţile de despărţire sunt mai dureroase decât despărţirea cu toată fiinţa şi pentru totdeauna, n-aş putea crede că Elena nu-şi dă seama de aceasta, nu o simte şi nu se încredinţează devinitiv şi total spectacolului muzical şi scenei, alternând defavorizant reciproc activitatea didactică şi cântecul. Poate sluji uniform într-o parte şi în cealaltă, dar mai cu seamă, să ştie că soarele nu străluceşte nicăieri decât pe cer, nu poate fi mutat în altă parte... chiar dacă oglinda îi poate devia razele şi căldura, el rămâne la locul lui...!  
Asemenea şi cu ea: deşi împlineşte şi o misiune nobilă la catedră, a venit pe lume înzestrată cu vocea muzicală şi nu-i este îngăduit să risipească această bunăstare spirituală, căci de-o va face va pierde tot...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ELENA GONDOŞ Timofte. MUZICA A CHEMAT-O DEFINITIV ŞI TOTAL / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2596, Anul VIII, 08 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!