CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2579 din 22 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

LA MULŢI ANI, STELA ENACHE!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Suntem într-un mirabil finiş de ianuarie, iarna şuieră peste sloiuri proaspete, perdeluieşte cu broderii de gheaţă sticlele ferestrelor, aşterne pe izvoare scăzute şi-ngustate capace de diamant, zgribuleşte păsărelele cu ciripituri ca nişte suspine de îngeri…! Foşneşte vântul, atenţionând că natura e doar amorţită sub zăpezi, e repaus, povara grea de pe umerii ei, a maldărelor albe, adună dedesubt energie uriaşă ce va ridica la mijitul primăverii pleoapele de porţelan ale anotimpului, pe când ogoarele, miriştile şi codrii se vor redeştepta, survolate de păsări plutind în rutul reînvierii şi iubirii!  
Sunt zorii zilei de sărbătoare, 24 ianuarie. Soseşte cu bucuria unirii ziua de horă, urale şi armonie naţională. Dar e şi zi în care muzica uşoară românească poartă văl de mireasă, diademă de principesă, brâu de melodii, inimă de iubire, ochi de cer, suflet de soare…, e ziua aniversară a mirabilei artiste Stela Enache!  
Sub văzduh ninsorile de ianuarie întind o coală de opal pe care cei ce o iubesc pe Stela Enache îi caligrafiază numele cu inima preschimbată în peniţă vrăjită. Aceasta deoarece a primit cu mulţi ani în urmă să depună jurământ de iubire cu norodul românesc, pe care nu l-a trădat niciodată, îi cântă, îl veseleşte, îl îngândurează, îl alintă an cu an, de o viaţă de om, de o viaţă de artist! Pentru aceasta, neamul ei de români o iubeşte pe de-a-ntregul, cântărindu-i afectiv glasul, sufletul, ochii, fiinţa…! Cuantificând iubirea aceasta pe alte coordonate decât reciprocitatea, ar putea fi învinuită de delapidare spirituală, căci e una dintre cântăreţele noastre cele mai răsplătite în conştiinţă, din toate timpurile!  
Alene cad fulgi afânaţi de zăpadă, azi. Sunt zorii zilei de 24 ianuarie. O zi a sărbătorii pe care naşterea Stelei Enache a amplasat-o în registrul de aur al muzicii uşoare româneşti ca zi a iubirii!  
Are obraji de zăpadă cu bolţi trandafirii, privire de vâlvătăi, gură de susur şi mătase, e frumoasă, cântă seducător, are o generozitate nobilă, îţi permite să-i dai inima fără să răspunzi, căci nimeni n-ar fi singur la judecător pentru aceasta – suntem un popor cei care o iubim! Şi pe care ne iubeşte, la rându-i, cântându-ne! Are drag de muzică, de poezie, de ţară, de viaţă! Unită afectiv cu cei care au respect pentru monarhia constituţională şi valorile Familiei Regale a României l-a iubit infinit şi neclintit pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României, se înclină azi, animată de aceleaşi sentimente în faţa Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române.  
E prag de timp între ianuarie şi februarie, zi de sărbătoare 24, a anului 2018. Ziua de naştere a artistei Stela Enache, predestinată iubirii, armoniei, păcii între români, a unirii Principatelor Române. La mulţi ani! Suntem la răspântia a două veacuri şi două milenii contemporani ai unei artiste mari, fermecătoare! Cu braţe de flori spirituale, cu braţe de-mbrăţişat, cu inimi înflorite de iubire pentru Stela Enache păşim pe acelaşi făgaş temporal cu ea şi ne îngânăm cu melodiile sale, ca şi cum o catifea caldă ne lunecă lin pe suflet! Mulţumim, Stela Enache şi iarăşi La mulţi ani! Melodiile tale sunt mâini ce apucă de crucea fiecăruia dintre noi şi ne-ajută să ne-o ducem mai uşor! Melodiile tale de ieri sunt visări prezente, melodiile tale de azi sunt arderi lăuntrice, scântei, jeratic şi fâşii ondulate de fulgere ivite de dinamul uman al iubirii, plăcerii, bucuriei. Reverenţe pentru aceasta şi iarăşi La mulţi ani!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
LA MULŢI ANI, STELA ENACHE! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2579, Anul VIII, 22 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!