CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2573 din 16 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Alexandru Arşinel, Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E aşa de preţuit şi iubit maestrul Alexandru Arşinel de naţiunea română încât acest sentiment e ca divinitatea: era şi când nu a existat, este şi va fi…! Deci, dacă n-ar fi fost maestrul, l-am fi aşteptat, dacă este ne pătrunde în suflet, iar un moment terminus nu va fi niciodată…! Poate, uneori, îl vom uita, poate în clipa următoare ni-l vom aminti din nou, dar spiritul său e contopit în trunchiul neamului românesc şi va fi purtat prin generaţii.  
Recent, în miez de ianuarie 2018, municipalitatea Bucureştiului a organizat un ceremonial prelungit dincolo de perimetrul metropolitan la dimensiunea totală a neamului, pentru ca să fie omagiat un actor ce se naşte o dată la o sută de ani şi trăieşte dincolo de viaţa fizică. Dăruindu-ne preţuirea şi iubirea noastră maestrului Alexandru Arşinel ne luăm, la rându-ne, răsplată pentru aceasta, anume mândria că suntem contemporanii unuia dintre cei mai talentaţi şi harnici actori români din toate timpurile…!  
Regretatul cântăreţ de muzică folk Gil Ioniţă, unul din protagoniştii pierdutului spectacol al cenaclului „Flacăra”, făcea următoarea mărturisire: „Am puţini prieteni, dar sunt cei dintotdeauna…!”. Cât de adevărat se leagă această reflecţie de interrelaţionarea maestrului Alexandru Arşinel cu neamul românesc: raportat la dimensiunea globală noi suntem puţini, dar suntem prietenii dintotdeauna ai maestrului, iar maestrul este binele nostru sufletesc dintotdeauna. Ochii şi urechile mass-media nu doar au privit evenimentul conferirii titlului de onoare ce i s-a decernat recent, au şi văzut, nu doar au auzit, au şi ascultat, iar de aceea vestea sărbătorii a umplut ţara.  
Cândva, la o cumpănă a vieţii maestrului cineva care neîncetat vădeşte dispreţ pentru oameni cumsecade şi de valoare, printre care Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Simona Halep, Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu şi alţii, a avut un dinte şi pentru acest colosal actor al scenei şi ecranului românesc. L-a durut pe maestru atunci, mai mult decât rănile corporale. A trecut un timp, noi am tăcut ori, în tot cazul, am adresat omului aceluia mic puţine răspunsuri, dar i le dăm sporite astăzi. Spusele noastre sunt transferate în acest eveniment: Municipiul Bucureşti îl aplaudă pe maestrul Alexandru Arşinel şi-l laurează cu cea mai înaltă înnobilare de „Cetăţean de Onoare”.  
Pentru tot ce a făcut maestrul Alexandru Arşinel într-o viaţă de om, într-o viaţă de artist se cuvine să-l identificăm în mitul florii de nufăr. Cu frumoasă şi justă metaforă l-am încununa! Nufărul, craiul apelor are tulpina subacvatică foarte lungă, ce conduce în adânc rădăcinile, până la depunerile de mâl. De acolo îşi extrage hrana, dar ce splendid izbucneşte la suprafaţă floarea lui, fără să vorbească prin puritatea albului gălbui al maiestuoasei corole despre impurităţile pe care e nevoit să le consume. Astfel sunt marii artişti şi astfel este maestrul Alexandru Arşinel: trăieşte în inima dramelor umane, în noroiul cotidian, uneori dramele sale însele, suportă lovituri şi nedreptăţi, rabdă, se lasă vânzolit de ele ca de şlefuitorul sticlei, căpătând luciditatea unui vitraliu de catedrală umană şi acoperă scena cu un covor de nuferi!  
Pentru că ne înfloriţi viaţa, maestre, noi vă mulţumim şi vă întoarcem darul prin dragostea noastră! La mulţi ani, buni şi numai frumoşi…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Arşinel, Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2573, Anul VIII, 16 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!