CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2572 din 15 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Șubredul, șovăielnicul spătar...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Patruzeci de zile...! Triste, lungi, răzbite de singurătate...! Patruzeci de zile de când Majestatea Sa Regele Mihai I a zărit fereastra cerului deschisă şi s-a-nvoit, bun şi înţelept să privească blând ultimul asfinţit, spre-a primi-mbrăţişarea renaşterii...! Se despărţea de nouăzeci şi şase de amurguri peste umărul lumii, şi-l chema primul răsărit sub brâul veşniciei şi divinităţii.  
Nu se schimbase nimic în măreţia numelui Majestăţii Sale, nu i se stinsese nici o rază a aurei eroice, nu se-nstrăinase, deşi sosise ziua rămasului bun şi ţara-l slăvea, îl plângea, îl aclama sub bolţi de flori şi ploi de lacrimi, în regesc ceremonial de doliu...! Majestatea Sa, măreţul rege loial lumina ca un fulger pe afetul de tun şi călăuzea încă poporul Său, în faţa talazurilor de oameni de aici şi de pretutindeni, de la talpa patriei şi de la jilţurile ei de sus, ale vremelnicilor demnitari ai României prezente şi ai lumii, precum şi în prezenţa membrilor familiilor regale ale Europei şi Asiei. Într-o uniformă durere îngânată de dangătele clopotelor din întreaga ţară, în rugă, lacrimi, tăceri, suspine, ovaţii, Majestatea Sa era eroul propriilor funeralii regeşti, căruia Armata Română îi acorda Onorul la Mareşal, niciodată până azi atât de grandios în România.  
Patruzeci de zile de la despărţirea trupească de Majestatea Sa Regele Mihai I şi tot atâtea de la contopirea Sa cu eternitatea istoriei lumii! Tristă fărâmă de timp în care ţara a plâns, dar şi câte un ungher de clipe cinice în care inepţii ideologiei moscovito-securisto-comuniste, de care n-am scăpat încă definitiv şi în totalitate, se poartă în continuare nedebarasaţi de vechile metehne, neîncetând cu ura şi diversiunea; cu fiecare zi, cu fiecare gest, cu fiecare cuvânt, aceștia argumentează faptul că îşi aparţin tot mai puţin ei lor, că sunt nedezminţit la dispoziţia unor clici nelămurite nici până azi că pentru ei, în lumea în care trăiesc este deja prea târziu. Pe toate le-au reluat iar şi iar, la rând, înspăimântător de versatil, reuşind să-şi desăvârşească mişelia, iar azi au mai descoperit o sursă de belşug de manipulări, invective, ură, vulgaritate, agresiune: suspendarea dreptului la reşedinţă în Palatul Elisabeta din Bucureşti a Familiei Regale a României. Pete cenuşiu-cărunte, îngălbenite de uraganul furiei stăruie să maculeze încă o dată obrazul poporului român. Însă, adevăratul suflet al neamului nostru este acel care s-a văzut la funeraliile regale, adevărata credinţă a sa se oglindeşte şi se va străvede veacuri la rând pe icoana inimii României unite în tristeţe şi regret în sumbrul decembrie al rămasului bun de la Regele nostru. Neclintita fidelitate faţă de regalitate palpită în iubirea pentru Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, respectul şi preţuirea pentru Alteţa Sa Regală Principele Radu, Prinţul Consort al României, încrederea în valorile Familiei Regale a României şi monarhia constituţională. Sub aceste coordonate morale se situează ţara şi n-avem cum a ne lăsa căzuţi în genunchi şi bătând din palme la ursuzele mănunchiuri de conspiratori de partea vrăşmaşilor patriei.  
Şi-atunci, cum şi de ce să părăsească Majestatea Sa Palatul Elisabeta, care încă de la construcţie a avut destinaţia de reşedinţă a Familiei Regale?!  
Cinici grenadieri contra liniştii, decenţei, înţelepciunii pe care şi le doreşte recâştigate poporul român! Ieftinătatea unor ultime răbufniri politruce securisto-comuniste are o sursă la care se sondează un eventual reazem: taciturnul de la Palatul Victoria! Şubred spătar, pe-atât de şubred, pe cât de şovăielnic este şi va fi întotdeauna oricine se ridică absurd contra istoriei patriei sale, culturii, tradiţiei, spiritualităţii propriului neam...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Șubredul, șovăielnicul spătar...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2572, Anul VIII, 15 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!