CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2568 din 11 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Bolţi fără coloane
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Obişnuiţi a auzi cele mai anoste pledoarii ale unor demnitari şi politicieni, ce interoghează ei înşişi naţiunea română, martoră a propriei revolte ascunse, ne-am fi aşteptat cel puţin în zilele recente, la orice din partea lor, numai la a-şi ivi brazde adânc ramificate pe frunţi, la gesturi unite cu grimase şi strâmbături ale feţei atunci când, vorbind răspicat şi sonor pângăresc pe Majestatea Sa Regele Mihai şi Familia Regală a României, nu…! Au oamenii aceştia vremelnici o rezervă a tot ce spun, trădând vanitatea de a retrăi încă o dată impresia provocată pe propriile cuvinte, după ce vor fi ajuns la momentul terminus al mandatelor, urmând a-şi savura presupuse izbânzi dintr-o salbă de somnifere verbale, aruncate ca dintr-o mortieră politică oamenilor, fără nici cea mai vagă mimare a remuşcării…! Gura lor, una şi aceeaşi, în esenţă, toate având aceeaşi mamă, face exerciţiul cinic de a da glas unei strategiei iluminate, zic demnitarii şi politicienii cu un pumn strâns şi o palmă în care mint că ţin monezile de aur ce vor răscumpăra viitorul României restaurate. Aşa lasă să le răsară pe faţă unda obraznic de zâmbitoare, în ritmul cuvântărilor… ce ironie tulbure, fără culoare…! Dovedind, pare-se, o pasiune pentru incitare, cu preţul monopolului asupra emoţiei colective, fruntaşii României prezente se desfată lăsând fără graţie pe ziariştii aserviţi să le desfacă degetele cu întrebări numai bune de a face posibilă expunerea monezilor deloc veritabile, ba chiar pistruiate de steril şi metal reciclat…!  
Sărman poporul nostru, neîncetat se pricopseşte cu astfel de parveniţi fericiţi şi mândri de a fi republicani peste o republică băgată pe gât românilor cu tancurile sovietice, pe seama abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I prin forţă şi şantaj, după ce o privire şasie a luat şi continuă să ia la ţintă valorile regalităţii şi monarhiei constituţionale, prestigiul Majestăţii Sale, în primă instanţă.  
Crud blestem! Pe lângă ură, jocuri de interese, aviditate de putere, dispreţ faţă de binele şi dreptatea naţiunii, avem a face cu demnitari ce nu cunosc ori ignoră istoria şi nici nu se bucură de consilierea unor istorici eminenţi, de bună credinţă…! Cum poţi vorbi unor astfel de oameni despre forţa de simbol a regalităţii, despre valorile morale transferate prin Rege şi Familia Regală, Regatului, ca argumente ale identităţii naţionale, despre garanţia stabilităţii, obiectivitate, progres, justiţie socială, respect internaţional, rolul de arbitru, de garant al libertăţilor fundamentale?! Cum, din moment ce ei se exprimă cu „fostul rege”, să le explici că suveranitatea presupune exercitarea unor drepturi fundamentale ca „ius imperii”, ius gladi”, „ius maiestatis”, „ius honorium”, că în cazul pierderii teritoriului, patriei, deci, monarhul nu-şi pierde drepturile de suveran, le conservă… regele rege rămâne, nu-şi pierde titlul, existând suveranitatea neteritorială, pe care Majestatea Sa Regele Mihai I, ca să dăm un exemplu, a avut-o în exterioritatea României, pe perioada lungului său uxil lugubru?!  
Deci, nu există un „fost” rege, ci un Rege…! Şi-atunci, cum să suspenzi Normele fundamentale ale Familiei Regale a României, Statul Casei Regale a României, succesiunea, linia de succesiune, etc… şi în consecinţă, cum să retragi dreptul Familiei Regale a României la reşedinţa regală de la Palatul Elisabeta?! Nu a fost deajuns jumătatea de veac de surghiun a Familiei Regale române?! O exilăm încă o dată ?! Nu iau în considerare trâmbiţaşii inepţi că proprietăţile Majestăţii Sale Regelui şi Familiei Regale, ca şi proprietăţile Coroanei române, moştenite şi fructificate ilegal de Statul român prin regimul comunist subuman şi securitatea odioasă au fost stoarse, devastate şi înstrăinate parţial sau total, în toată perioada incredibilului exil? Când, şi sub ce formă despăgubeşte Statul pe proprietarul de drept, cine şi cum face dreptate şi lumină în această neagră şi serpentinată dâră a istoriei României?  
Cum, cine şi ce explică poporului român care şi-a argumentat fidelitatea şi iubirea faţă de regele său cu tristul prilej al funeraliilor din decembrie 2018? Cum şi ce onoare au demnitarii României prezente în faţa cancelariilor lumii întregi, la nici şaizeci de zile de la plecarea în eternitate a bravului rege, de vreme ce astăzi Familia Regală a României este somată să-şi predea propria reşedinţă istorică, în care de-a lungul vremilor s-au pecetluit evenimentele cardinale ale vieţii româneşti, şi pe aleile căreia au răsunat paşii celor mai importante personalităţi mondiale, încoronate sau nu, contemporane monarhilor României?  
Pot explica demnitarii şi politicienii noştri comparaţiile ce-au scăpat premierului Mihai Tudose, uniform cu susurul ironiilor sale, frecvent nefericite, în care globalizează pe Majestatea Sa Regele Mihai I cu toţii zişii „şefi de Stat” ai României? De când preşedinţii republicani sunt şefi de stat? Sub ce gravă blasfemie poate aluneca premierul, aliniind pe Rege cu preşedinţii republicani, prin urmare şi cu Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceauşescu?! De câtă eleganţă se poate vorbi în ce-l priveşte pe actualul premier Mihai Tudose, atunci când vorbeşte despre Familia Regală a României (Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române şi Alteţele Lor Regale Principesele, cu precădere) în strictă şi identică relaţionare cu „fiicele altor şefi de Stat”?!  
Trăim într-o vreme şi o ţară în care obrazul poporului român e tot mai pătat de demnitari şi politicieni care urcă la rangul de cârmaci – prooroci, iluminători... –, pe o tot mai absentă voinţă populară…! Fruntaşi ai neamului, care cer pomană electorală, se avântă azi în opera distructivă de a ne macula sufletul, steagul, stema, imnul…! Aşa nu se mai poate! Se fac înscăunări prin recurgerea la un mecanism de tertipuri fundamental defavorabile oamenilor! Nu există, ori se omite un minimum de cunoaştere a istoriei – respectul pentru istoria patriei ar îngusta întrucâtva, cel puţin calea elanului de a ne sfâşia memoria eroilor!  
Orânduirile de după 30 decembrie 1947 şi până azi au invadat aşezămintele voievodale româneşti, şi-au luat în stăpânire Peleşul, mai fiind un pas până la a-l transforma în cherhana politică – au organizat la Castelul de Scaun al României petreceri private, au stins mucuri de ţigară de mobilierul de patrimoniu, au spart vase de cristal şi porţelanuri inestimabile, au îndoit tacâmuri, au sustras capodopere, au murdărit fiecare centimetru pe care l-au atins, iar acum jinduiesc şi Palatul Elisabeta pentru că sodomismul politic despotic e şi azi înfloritor…! Feţe cu obraz pătat până în crevasele zbârciturilor şi cu ironia cimentată în guri până la ureche, lasă loc ivirii unei mirări pe conştiinţa naţională, mai mari decât la invazia moscovito-securisto-comunistă. Tam nisam, unii au urcat prea sus, iar urmele lor au calea vitrinelor cu orori ale istoriei! După cum au dat ei buzna în sufletul neamului românesc, tot aşa le va veni şi lor rândul să-i năpădească ruşinea, ca singur fruct al trecerii nefaste de-a curmezişul unui an, doi, trei… de supremaţie, în care-au clădit bolţi fără coloane…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Bolţi fără coloane / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2568, Anul VIII, 11 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!