CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2563 din 06 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Prezbitera Erzsebet Pădure Kovacs. În numele amintirii…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul rămâne frumos până la sfârşit dacă seamănă unui copac frumos, ajuns să sărute cu gura frunzelor din vârful coroanei obrazul cerului şi, contopindu-se cu măreţia şi eternitatea naturii, încetează să mai îmbătrânească, deoarece numai crescând poate îmbătrâni an cu an…!  
Omul rămâne demn până la sfârşit dacă atunci când are de a face cu un idiot care se preface deştept, nu se simte obligat şi el să se prefacă prost…!  
Un om rămâne bun până la sfârşit dacă în întreaga lui tinereţe supravieţuieşte pe trei câmpuri de luptă: hărnicia, mintea, inima…! Iar peste acestea, vede ca semnalmente ale binelui personal bunătatea inimii faţă de ceilalţi, înainte de orice…!  
Un om este loial până la sfârşit dacă nu i se pare vreodată că braţele de-mbrăţişat sunt pleoape ce clipesc inconştient..!  
Ştii că te respectă cineva dacă, după o lungă despărţire nu simţi nici că se sperie de tine, nici că te percepe ca pe ceva vechi, de mult uitat, nici ca pe ceva cunoscut, cotidian, uzual, ci-i coboară într-un colţ al gurii surâsul bucuriei, iar în celălalt raza unei emoţii solemne!...  
…O regăsesc azi, neaşteptându-mă să se întâmple, pe preoteasa Erzsebet Pădure Kovacs, după un destul de mult timp în care doar o singură dată viaţa mi-a mai restituit un voluminos teanc de amintiri, iar aceasta s-a întâmplat când am primit o veste de neînţeles pentru mine şi sfâşietoare ca fierăstrăul unui fulger prin inimă: moartea necrezut de prematură a soţului ei, preotul Constantin Pădure, paroh al parohiei Broşteni-Neamţ. Deîndată după aflare mi s-a părut că mă aflu pe marginea unei prăpăstii adânci şi-ntunecate şi n-am putut să recurg la altă încercare decât să trimit peste ea către îndurerata soţie a părintelui solia gândului meu unit cu patima ireversibilă a inimii sale! Cum să o fi făcut, când conştiinţa mea părea turnată din gânduri de plumb şi eram înfricoşat că nu voi putea culege din suflet cuvinte, pentru că în momentul acela erau răvăşite, fugeau de mine, le căutam şi nu le găseam?! De aceea, le-am aşternut în scris şi am publicat un text elegiac!  
N-am ştiut până zilele acestea (început de ianuarie 2018) dacă doamna preoteasă Erzserbet va fi citit ori nu ceea ce scrisesem eu, şi de aceea, abia acum, neprimind nici un semn de la ea (nici nu citise), i-am expediat personal articolul. Voiam, de data aceasta, să fie mai citeţ transcris, dar nu se mai putea, deoarece ce e publicat, publicat rămâne – mi se pare azi că tulburarea de atunci a-nveşmântat prea tern fiecare cuvânt! Treptat, ceaţa aceasta s-a risipit, iar un articol recent ar ibuti o îmbinare, la capătul unui coridor de timp de la trista despărţire de părintele Constantin Pădure până azi, a regretelor cu resemnarea, pe care, prin forţa naturii umane, viaţa o instalează, făcând loc unei temelii în memorie, pe care se construieşte imaginea demnă şi respectabilă a celor pe care îi sădim în conştiinţa noastră!  
Apărând ca o regăsire bruscă, dar cu solia unei emoţii foarte mişcătoare, mesajul pe care l-am primit imediat de la doamna preoteasă m-a repezit să răspund, la rându-mi, fără a pierde o clipă. Reclădind amintiri azi, când sunt cu capul cărunt şi oglinzile privirii spre depărtări cenuşii, există parcă în mintea mea o legătură enigmatică între părţile din anii mei, nepricepute încă şi cele mult prea evidente acum, dar cărora nu le-am acordat importanţă cândva, când zorul vârstei nu-mi lăsa popas…!  
Dar, ce bine sufletesc îţi înapoiază viaţa, aducându-ţi din urmă alinări frumoase! În numele lor m-am văzut dator să zugrăvesc din cuvânt un chip afectiv pentru doamna preoteasă Erzsebet Pădure Kovacs, de la Broşteni, şi, ajungând deja la momentul terminus al eseului acestuia, îmi dau seama că deja chipul este zugrăvit în introducere…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Prezbitera Erzsebet Pădure Kovacs. În numele amintirii…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2563, Anul VIII, 06 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!