CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2546 din 20 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Majestatea Sa Regele Mihai I. Iarna rămasului bun…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Decembrie! 2017! Dimineţi şi seri de iarnă cu ferigi de argint înfrunzind geamurile cu gutui la canat prin satele româneşti şi cu salbe de diamante vestind lumina Naşterii Pruncului în oraşele României împodobite cu brazi şi efecte luminoase strălucitor, ca oglinzile fascinaţiei inundând privelişti zugrăvite viu şi vesel în mii de culori şi forme.  
E decembrie al bucuriei Naşterii şi totuşi inima acestei ierni e sumbră, căzută din potirul de aur însorit al sărbătorii într-un zarf negru mat, din care se iţesc lacrimile tăcerii şi durerii neamului românesc; soarele lui, Majestatea Sa Regele Mihai I s-a stins la pervazul lumii şi s-a reaprins în vâlvătaia luminilor eterne!  
Triste, cernite sărbători ale Crăciunului! Dansează sprinten decorul stradal şi vitrinier al Bucureştiului, iar pe marmura Palatului Regal, luciul alb se face aliat cu oglinzile privirilor unei mări de oameni ce azi sunt impresionate nu de armonia şi eleganţa arhitecturii şi aspectării, ci de măreţia unui ceremonial de doliu unic şi suprem, organizat şi făurit de Armata Română pentru pioasa solemnitate a Onorului la Mareşal!  
Mii şi mii de români sunt la Sala Tronului, prezentându-şi ultimul omagiu în faţa catafalcului Majestăţii Sale Regelui Mihai I, mii şi mii clădesc un gard de flori în faţa Palatului, mii şi mii împresoară străzile Bucureştilor ca râuri curgătoare spre Palat, mii şi mii de mii de români, fiecare la casa lui se rup de toate interesele cotidiene şi-şi plâng Regele. Familia Regală a României este trăitoarea propriei tristeţi, sub aura limpezimii unei demnităţi dureroase. Membri ai Familiilor Regale ale lumii sunt la Bucureşti să petreacă până la lăcaşul veşnic al regilor şi reginelor României pe ultimul Şef de Stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial supravieţuitor până în acest miez de decembrie în care frigul iernii e biruit de căldura lăuntrică a lumii întregi, înteţită de respectul şi recunoştinţa faţă de o personalitate mondială ce se naşte o singură dată în istorie…!  
Zile de doliu naţional şi de adâncă tristeţe! De la întoarcerea ultimă a Regelui acasă, până la aşezarea Sa în Necropola Regală. Funeralii regeşti, funeralii pentru un fiu şi deopotrivă părinte al Naţiunii, pentru un erou, pentru un pământean cu vocaţia divinităţii!  
Ni s-a stins Soarele! Majestatea Sa Regele Mihai I şi-a început călătoria spre tronul veşniciei. Coroana Sa de oţel, turnată de către Marele Rege Carol I din tunul jertfelniciei Independenţei e purtată pe o pernă de catifea pe ultimul drum pământean al loialului Rege Mihai. Armata Română îi dă onorul, delegaţiile oficialilor români şi străini îl conduc de pe Calea Victoriei până la Curtea de Argeş cu răgazul anterior la Castelul Peleş, apoi la Palatul Regal, precum şi cu un ceremonial religios mişcător şi arhieresc, oficiat de către Prea Fericitul Părinte Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Catedrala Patriarhală. Funeralii maiestuoase, cuvenite, Regelui nostru!  
Trist decembrie! Sunt împreună cu artista Stela Enache, mistuiţi într-un ocean uman al durerii. Tăcem îndelung, vorbim arar, cu lacrimi în inimă. Aşezăm la catafalcul Regelui obolul nostru sufletesc, ne împlinim datoria patriotică de români fideli ai Majestăţii Sale Regele Mihai I, suntem iubitori ai valorilor Familiei Regale a României, suntem fideli de azi, Majestăţii Sale Reginei Margareta, suntem încrezători în sprijinul neclintit pentru Regină şi fapta împlinitoare a datoriei faţă de ţară a Alteţei Sale Regale Radu, Principele Consort al României!  
Alături de artista Stela Enache mi-am adunat puterile ca alături de un spătar al sufletului, pe o stare de tulburare tăcută a conştiinţei, în clipele de rămas bun! Rămas bun, Maiestate! Din partea mea, iar prin mine din partea mulţimilor ce n-au venit la funeralii din multe, diverse motive…! Rămas bun, Maiestate, din partea Stelei Enache, iar prin ea din partea pleiadei româneşti de stele ale cerului spiritualităţii româneşti, uniforme în iubire şi credinţă cu artista…!  
Ne închinăm, plângem şi ni se cristalizează în văzduhul sufletelor noastre speranţele. Credem în continuare în viitorul nostru pe care l-a năzuit şi pentru care a luptat întreaga viaţă Majestatea Sa Regele Mihai I…!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Majestatea Sa Regele Mihai I. Iarna rămasului bun…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2546, Anul VII, 20 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!