CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2537 din 11 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

PAUL SURUGIU. MIRIFIC TRAVALIU MUZICAL PRIN FEERIA MARILOR ORAŞE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E iar decembrie…! Tot mai de-cu-seară luminează în liniştea şi pacea de sus călăuzele astrale şi tot mai împodobită creşte jos feerica larmă în prejma sărbătorilor vestirii îmbucurătoare a naşterii Pruncului! 
  
E iar decembrie…! Sunt pe drum cele mai strălucitoare zile din an. Curând, ce mari şi veseli ochi au să facă, găsind daruri de Crăciun sub pernă ori sub brad, copiii! Cu ce iubire se vor săruta la români, în pragul dintre ani, toţi ai casei! 
  
Curând ne vom aduna puterile şi gândurile ca să ne resemnăm că un timp o va apuca de-a-ndărătelea dinspre noi şi un alt timp ni se va-nfăţişa înainte, să ne primenească viaţa, vertiginos şi-ncărcat cu noi idealuri! Trei sute şaizeci şi cinci de felinare se aprind în faţă, trei sute şaizeci şi cinci se sting în urmă. Rece, jilav, învelit în penumbre se-ndepărtează în urmă timpul din care plecăm, şuvoi de scântei, colinde, cântece, clinchete, belşug pe masă, speranţe în suflet se-aştern de la prichiciul zilelor acestui decembrie pe lungul drum către celălalt decembrie pe care l-om îmbrăţişa de-om fi sănătoşi, la anul, îndemnaţi să ne menţinem echilibrul şi statornicia întocmai printr-un iureş prin anotimpurile propriei vieţi. 
  
Nepreţuita lună a bucuriei a sosit! Cu ea, de buni ani, dintotdeauna parcă, un cântăreţ cu văzduh sub ochi şi susur de fântână în suflet soseşte la porţile marilor oraşe ale ţării, ca un remorcher ce trage după el cele mai frumoase cântece. Este Fuego, este Paul Surugiu…! Decembrie, la români, îşi are trubadurii lui. Paul Surugiu este cel mai consecvent dintre ei. Clopotele oraşelor româneşti bat startul la ceremonialurile sfintelor sărbători de iarnă, începând cu secunda în care artistul îşi face apariţia pe scena fiecăruia dintre ele. Nu întârzie niciodată. Nici gerul, nici nămeţii nu-i încurcă planurile. Este vestitorul sărbătorilor, ceasornicul şi patronul lor. 
  
Ne colindă Paul Surugiu! An cu an! Cu mirabile melodii, nu preponderent colinde clasice, ritualice, cu melodii plăsmuite din sunet şi poeme ispititoare ca iubirea, frumoase ca viaţa, strălucitoare ca globurile şi beteala, dulci ca vinul zeilor…! Rană şi doctorie, răscolire şi alinare, lacrimă şi surâs sunt aceste melodii! Le recunoşti dintr-o infinitate, deoarece Paul Surugiu nu cântă ca nimeni, cântă numai şi numai ca Paul Surugiu. Până la cer, adică până la suflet, până la gând, până la tulburare…! 
  
De când se cântă de sărbători, nimeni, niciodată nu a venit cu un aşa belşug de lumini melodice, adunate într-o „Scrisoare de Decembrie” – acesta-i genericul foarte inspirat al spectacolului de cântece de sărbători, ale lui Paul Surugiu, în acest an. Este vorba de o scrisoare romantică, pe note muzicale, încărcată cu parfumul meselor de Crăciun, împodobită cu diamantele cântecului şi poeziei, curată ca zăpada, caligrafiată, decorată cu muşcată din pervazurile ferestrelor şi gutui, brodată cu flori de gheaţă perdeluite cu ştergare româneşti tradiţionale, dantelate şi cusute cu motivul cetinii şi îngerilor…! 
  
A venit decembrie, a venit Paul Surugiu! Un lung şi mirific travaliu muzical prin feeria marilor oraşe ale ţării, după următorul program: 
  
4 decembrie – Braşov, Teatrul „Sică Alexandrescu”, ora 19.00; 
  
5 decembrie – Bârlad, Teatrul „Victor Ioan Popa”, ora 19.00; 
  
6 decembrie – Piatra Neamţ, Teatrul Tineretului , ora 17.00 şi ora 19.30; 
  
7 decembrie – BotoŞani, casa de cultură a sindicatelor, ora 19.00; 
  
8 decembrie – Huşi, Salonul de evenimente „Măriuca”, ora 19.00; 
  
9 decembrie – Bacău, Ateneul popular (filarmonica „Mihail Jora”), ora 19.30; 
  
10 decembrie – Iaşi, Casa de cultură a studenţilor, ora 19.30; 
  
11 decembrie – Adjud, Casa de cultură „Tudor Vornicu”, ora 19.30; 
  
12 decembrie – Focşani, Teatrul „ Maior Gheorghe Pastia”, ora 19.30; 
  
13 decembrie – Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard”, ora 17.00 şi 19.30; 
  
14 decembrie – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”, ora 19.00; 
  
15 decembrie – Constanţa, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30; 
  
16 decembrie – Buzău, Teatrul „George Ciprian”, ora 19.30; 
  
18 decembrie – Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, ora 19.30; 
  
19 decembrie – Timişoara, Opera Naţională, ora 19.30; 
  
20 decembrie – Carei, Teatrul Municipal, ora 17.00; 
  
20 decembrie – Satu Mare, Casa de cultură, ora 19.30; 
  
21 decembrie – Cluj, Casa de cultură a studenţilor, ora 19.30; 
  
22 decembrie – Marghita, Casa de cultură, ora 17.00; 
  
22 decembrie – Oradea, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30; 
  
23 decembrie – Deva, Teatrul de artă, ora 19.30; 
  
24 decembrie – Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra”, ora 17.00; 
  
24 decembrie – Ploieşti, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30; 
  
25 decembrie – Bucureşti, Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”, ora 20.00 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
PAUL SURUGIU. MIRIFIC TRAVALIU MUZICAL PRIN FEERIA MARILOR ORAŞE / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2537, Anul VII, 11 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!