E iar decembrie…! Tot mai de-cu-seară luminează în liniştea şi pacea de sus călăuzele astrale şi tot mai împodobită creşte jos feerica larmă în prejma sărbătorilor vestirii îmbucurătoare a naşterii Pruncului!
E iar decembrie…! Sunt pe drum cele mai strălucitoare zile din an. Curând, ce mari şi veseli ochi au să facă, găsind daruri de Crăciun sub pernă ori sub brad, copiii! Cu ce iubire se vor săruta la români, în pragul dintre ani, toţi ai casei!
Curând ne vom aduna puterile şi gândurile ca să ne resemnăm că un timp o va apuca de-a-ndărătelea dinspre noi şi un alt timp ni se va-nfăţişa înainte, să ne primenească viaţa, vertiginos şi-ncărcat cu noi idealuri! Trei sute şaizeci şi cinci de felinare se aprind în faţă, trei sute şaizeci şi cinci se sting în urmă. Rece, jilav, învelit în penumbre se-ndepărtează în urmă timpul din care plecăm, şuvoi de scântei, colinde, cântece, clinchete, belşug pe masă, speranţe în suflet se-aştern de la prichiciul zilelor acestui decembrie pe lungul drum către celălalt decembrie pe care l-om îmbrăţişa de-om fi sănătoşi, la anul, îndemnaţi să ne menţinem echilibrul şi statornicia întocmai printr-un iureş prin anotimpurile propriei vieţi.
Nepreţuita lună a bucuriei a sosit! Cu ea, de buni ani, dintotdeauna parcă, un cântăreţ cu văzduh sub ochi şi susur de fântână în suflet soseşte la porţile marilor oraşe ale ţării, ca un remorcher ce trage după el cele mai frumoase cântece. Este Fuego, este Paul Surugiu…! Decembrie, la români, îşi are trubadurii lui. Paul Surugiu este cel mai consecvent dintre ei. Clopotele oraşelor româneşti bat startul la ceremonialurile sfintelor sărbători de iarnă, începând cu secunda în care artistul îşi face apariţia pe scena fiecăruia dintre ele. Nu întârzie niciodată. Nici gerul, nici nămeţii nu-i încurcă planurile. Este vestitorul sărbătorilor, ceasornicul şi patronul lor.
Ne colindă Paul Surugiu! An cu an! Cu mirabile melodii, nu preponderent colinde clasice, ritualice, cu melodii plăsmuite din sunet şi poeme ispititoare ca iubirea, frumoase ca viaţa, strălucitoare ca globurile şi beteala, dulci ca vinul zeilor…! Rană şi doctorie, răscolire şi alinare, lacrimă şi surâs sunt aceste melodii! Le recunoşti dintr-o infinitate, deoarece Paul Surugiu nu cântă ca nimeni, cântă numai şi numai ca Paul Surugiu. Până la cer, adică până la suflet, până la gând, până la tulburare…!
De când se cântă de sărbători, nimeni, niciodată nu a venit cu un aşa belşug de lumini melodice, adunate într-o „Scrisoare de Decembrie” – acesta-i genericul foarte inspirat al spectacolului de cântece de sărbători, ale lui Paul Surugiu, în acest an. Este vorba de o scrisoare romantică, pe note muzicale, încărcată cu parfumul meselor de Crăciun, împodobită cu diamantele cântecului şi poeziei, curată ca zăpada, caligrafiată, decorată cu muşcată din pervazurile ferestrelor şi gutui, brodată cu flori de gheaţă perdeluite cu ştergare româneşti tradiţionale, dantelate şi cusute cu motivul cetinii şi îngerilor…!
A venit decembrie, a venit Paul Surugiu! Un lung şi mirific travaliu muzical prin feeria marilor oraşe ale ţării, după următorul program:
4 decembrie – Braşov, Teatrul „Sică Alexandrescu”, ora 19.00;
5 decembrie – Bârlad, Teatrul „Victor Ioan Popa”, ora 19.00;
6 decembrie – Piatra Neamţ, Teatrul Tineretului , ora 17.00 şi ora 19.30;
7 decembrie – BotoŞani, casa de cultură a sindicatelor, ora 19.00;
8 decembrie – Huşi, Salonul de evenimente „Măriuca”, ora 19.00;
9 decembrie – Bacău, Ateneul popular (filarmonica „Mihail Jora”), ora 19.30;
10 decembrie – Iaşi, Casa de cultură a studenţilor, ora 19.30;
11 decembrie – Adjud, Casa de cultură „Tudor Vornicu”, ora 19.30;
12 decembrie – Focşani, Teatrul „ Maior Gheorghe Pastia”, ora 19.30;
13 decembrie – Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard”, ora 17.00 şi 19.30;
14 decembrie – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”, ora 19.00;
15 decembrie – Constanţa, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30;
16 decembrie – Buzău, Teatrul „George Ciprian”, ora 19.30;
18 decembrie – Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, ora 19.30;
19 decembrie – Timişoara, Opera Naţională, ora 19.30;
20 decembrie – Carei, Teatrul Municipal, ora 17.00;
20 decembrie – Satu Mare, Casa de cultură, ora 19.30;
21 decembrie – Cluj, Casa de cultură a studenţilor, ora 19.30;
22 decembrie – Marghita, Casa de cultură, ora 17.00;
22 decembrie – Oradea, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30;
23 decembrie – Deva, Teatrul de artă, ora 19.30;
24 decembrie – Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra”, ora 17.00;
24 decembrie – Ploieşti, Casa de cultură a sindicatelor, ora 19.30;
25 decembrie – Bucureşti, Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”, ora 20.00
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)