CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2534 din 08 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

MIHAIL LUPU. UN OM PENTRU OAMENI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Măsura întreagă a priceperii de portretist şi analist a unui „împletitor de vorbe” (frumoasă metaforă a lui Ilie Micolov) se cristalizează cel mai sugestiv şi veridic, dincolo de realismul critic al maximiştilor, în proporţia echilibrată a reliefării fără atributele fabulaţiei cu privire la o persoană, oricâte impulsuri ar îndemna la imprecizii sentimentale, de ordin personal în unele cazuri. Cu toate acestea, fiind vorba în evocarea prezentă despre un protagonist întru totul remarcabil – părând însă enigmatic datorită unei scufundări profunde ale sale într-o interioritate pe care şi-o apără de brutalitatea indiscreţiilor – nu poate fi ocolit suflul afectiv, înnoitor, al primenirii gândurilor cu impresii frumoase, pacifiste şi optimiste – cuvântul scris şi grăit oglindeşte în acest context de opinii un om pentru oameni, mai puţin împăcat chiar cu el însuşi şi cu viaţa, decât cu semenul şi idealurile: dr. ing. Mihail Lupu…!  
  
Este o personalitate a oraşului Buhuşi, căruia i s-a dăruit până la contopirea cu faptul prezent destinat să fundamenteze pentru viitor sursele istoriei aşezării! Stabilit în acest oraş de la punctul de hotar în care Neamţul şi Bacăul se îmbrăţişează, inginerul Mihail Lupu a dovedit calităţile de care se bucură un fruct: plăcut, agreabil, folositor…! Calităţile sale umane, uniforme cu ale fructului, nu se relevă în reflexe şi palide ecouri… Nu! Oricine îl cunoaşte şi-ar nega propria conştiinţă dacă nu ar afirma că acest om cumsecade este aşezat, respectabil, foarte serios, harnic, cinstit…! Fără nicio şovăială, ori fluctuaţii principiale, din clipa în care a pus piciorul în oraşul Buhuşi s-a apucat de treabă. Iute ca argintul viu, a apărut în ochii buhuşenilor ca un întreprinzător care aleargă, iar de pe urma trudelor sale izbucnesc din pământ dovezi. A luat în ruină nişte clădiri, le-a reconstruit şi abilitat, alături de alte clădiri ce scrâşneau morbid, şi a pus pe picioare o fabrică de nutreţuri combinate care a adus prosperitate oraşului. Azi, această fabrică exemplifică o dezvoltare fulminantă, producţia este maximă, iar pe deasupra, în jurul ei a extins afaceri adiacente, cu valoare de reper pentru oamenii de afaceri cu aspiraţii şi vocaţie.  
  
Nu este străin, şi cu atât mai puţin detaşat de pulsul civic al oraşului, fiind mulţi ani consilier local de bază. De asemenea, este promotor şi sprijinitor al activităţilor culturale, artistice, sportive. Preşedinte al Clubului sportiv Viva Activ, promovator al educaţiei extraşcolare, în ideea de competiţie şi fair play prin sport, inginerul Mihail Lupu a dezvoltat la Buhuşi o mişcare sportivă de anvergură evenimenţială, de fenomen, se poate spune, cu bazele certe ale rezultatelor. Competiţiile sportive desfăşurate sub egida Clubului sportiv Viva Activ se situează anul acesta la cea de-a IV-a ediţie, grupând un număr de 230 de copii de vârste cuprinse între 6 şi 11 ani (anul anterioar au fost 640 copii). Faptul remarcabil de continuitate – azi se poate vorbi deja de tradiţie – conferă valenţele seriozităţii şi prestigiului performanţelor dobândite de copiii sportivi organizaţi în competiţii la clubul sportiv buhuşean condus de către inginerul Mihail Lupu. Stimularea acestor copii cu diplome, medalii, premii, oglindeşte, fără îndoială, implicarea în fapt şi consecvenţă a omului de afaceri sufletist, cu dragoste pentru copii, Mihail Lupu. Nu mai puţin merituos este şi faptul că inginerul buhuşean a reuşit să conştientizeze şi părinţii de importanţa educaţiei prin sport, iar acum aceşti părinţi se implică activ în tot ce se organizează la club. Într-un oraş mic precum Buhuşiul, iată, se pot face lucruri constructiv-educative, în sprijinul performanţelor diverse.  
  
Din largul orizont de ţinte, al participării inginerului Mihail Lupu la întreaga paletă de domenii ale vieţii citadine buhuşene, într-un cuvânt este menţionabilă, sub criteriu de generic, problematica oraşului (condiţia socială a locuitorilor oraşului, persoanelor defavorizate, rromilor etc…).  
  
Aşadar, acolo unde speranţa licărea aproape de momentul ei terminus, la Buhuşi s-a creat datorită inginerului Mihail Lupu o emulaţie, o explozie de energie modelatoare a copiilor şi întru ajutorul lor. De aceea, ceea ce ştim mai temeinic despre omul pentru oameni Mihail Lupu nu se mărgineşte la omul de afaceri, ci la o personalitate pătrunsă adânc în istoria prezentă a oraşului Buhuşi. Necontestabil, aceasta îl înfăţişează ca pe o coloană umană pe care oraşul se poate sprijini, de care este şi va fi mult timp înainte nevoie pentru prosperitate şi bine spiritual…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
MIHAIL LUPU. UN OM PENTRU OAMENI / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2534, Anul VII, 08 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!