CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2440 din 05 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

IOAN CÂMPEANU. A DAT MÂNA CU VIAŢA, BĂRBĂTEŞTE…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Multe zile din viaţa fostului funcţionar public (telegrafist, oficiant, casier, diriginte de poştă) Ioan Câmpeanu, ca slujitor de o viaţă de om, al Poştei române (fostul PTTR) au fost o victorie uimitoare. Aceasta, pentru că, victimă a propriilor suferinţe, în cursă cu ele şi cu sine, suportă din naştere o deficienţă locomotorie, cauzatoare de neplăceri, dureri şi dificultăţi de mers, dar a luptat cu sufletul la gură uneori şi a biruit întotdeauna. Asaltul cel mai victorios asupra neînduplecatului pentru unii destin, a fost o operaţie foarte complicată de amputare a ambelor picioare până sub genunchi, prin care i s-a extirpat vătămarea îndârjită să-l chinuie toată viaţa, doar că puterea voinţei sale e mai presus de natura umană a clacării aproape de pragul terminus al soluţiilor.  
Când a mai existat un licăr palid de speranţă pentru Ioan Câmpeanu, nu s-a lăsat dezarmat şi de acesta…! A rezistat cu bărbăţie operaţiei şi iată-l azi atingându-şi scopul de o viaţă: cu două „glezne” protezoare, metalice, merge foarte bine, în sfârşit, fără eforturi irezistibile, grimase de durere şi observabil defectuos. Fără să se jeleacă, fără să alunece în descurajare, menţinându-şi moralul luminat de nădejde, a câştigat eroic lupta. Conduce maşina ( o maşină adaptată, cu toate comenzile la mână), e optimist, plin de viaţă, a fructificat şansa ca doctorii, progresul tehnicii medicale şi spiritul său oţelit să-l redea familiei şi vieţii, să-l readucă la bucuria de a trăi…!  
A luptat fără să meargă la război, a cucerit fără să ocupe liniile frontului, doar prin sine, în primul şi-n primul rând prin sine, apoi, datorită familiei, prietenilor, doctorilor…! Cuvintele lui, însele, vorbesc astfel despre sine, departe de plânsete şi cu o undă a unui stil narativ romantic, trădând de altfel intelectul rafinat al său, dintotdeauna articulat de o nemărginită povară nobilă a cititului:  
„Când Dumnezeu a hotărât clipa ca eu să exist, şi mi-a aprins lumina sufletului într-o lume ce m-a primit cu iubire, am pornit pe lungul drum al vieţii, sub culmile unor dealuri, într-un sat ale căror orizonturi mi-au mărginit copilăria vreo zece ani. Soarta a vrut ca eu să îmi încep tumultul traiului la oraş, într-o lume în care am intrat nepregătit, cu un suflet fragil, complexat de inferioritatea copilului ţăran, într-o lume a oraşului – ce mi-a creat o timiditate niciodată vindecată. Cu o sănătate precară, am început lupta cu viaţa şi răutăţile lumii, răzbătând uneori cu greu şi suferinţă. Doar îngerul meu păzitor a început să îmi arate bucuriile şi frumuseţile pe care am început să le discern de rău. Satisfacţiile şi bucuriile realizărilor mele s-au materializat alături de familie, de împlinirile copiilor mei înainte de orice – binele lor îmi este bucuria lăuntrică, tăinuită în sufletul meu, de a fi reuşit să creez perenitate pe pământul acesta. Şi-acum, la vârsta senectuţii, ce mai aştept?! Să mă bucur de fiecare amănunt fericit al vieţii, până când lumina se va stinge şi se vor ivi zorile, poate într-o altă viaţă transcendentală…!”  
E o bucurie tăcută şi duioasă în faptul de a-ţi vedea copiii la casa lor. Ioan Câmpeanu o trăieşte…! Şi o merită! A muncit cinstit toată viaţa. Razele de amurg ale soarelui nu s-au ivit încă pentru el, deşi mărturiseşte că e la pragul „treceri în altă viaţă”. Senectutea despre care vorbeşte e încă la distanţă. Nu poate gândi aşa fostul funcţionar public, dar, poate că emoţiile ce coboară nu o dată, involuntar, din vibraţia sufletului în cuvânt, l-au ispitit să se răsfeţe cu metafore mai lirice de astă dată…! În rest, Ion Câmpeanu este un om al vieţii în act, nu al vieţii în tânguire.  
E un mşter făurar, ştie să facă tot, nu aduce meseriaş pentru ceva casnic, de la electrician, la tâmplar, lăcătuş, instalator şi aşa mai departe… Frânge fierul în mâini, repară, construieşte şi reconstruieşte orice, chiar şi electronice dar în general tot ce ţine de mecanică, sudură, tinichigerie etc. Nu stă, un ceas…! Unde-i senectutea, aşadar?! Nu este…! Ioan Câmpeanu nu a dat mâna cu ea, iar când va fi să fie, o va da voiniceşte…! Aşa cum a dat toată viaţa sa piept cu o viaţă aspră, vitregă, ca şi cum şi-ar fi fost sieşi duşman câteodată, dar toate au trecut…! Soarele străluceşte acum pe drumul său…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
IOAN CÂMPEANU. A DAT MÂNA CU VIAŢA, BĂRBĂTEŞTE…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2440, Anul VII, 05 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!