CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2425 din 21 august 2017        Toate Articolele Autorului

CONSTANTIN TOMA. FĂURITOR DE FRUMUSEŢE SPIRITUALĂ…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă de la mijitul verii anului 2017 era aşa o zăpuşeală încât lăstunii izbucneau de sub streşini şi zburau jos, jos, razant cu iarba crudă din care răsuflau aburi afânaţi şi răcoroşi. Erau semne că ne va fi greu să îndurăm iarăşi un anotimp fierbinte, alternând cu ploi torenţiale, grindine şi vijelii, şi, prin urmare, orice planuri ne vom fi făcut dinainte, puteau fi în orice moment răscroite, prin forţa împrejurărilor momentului, vrând-nevrând, în funcţie de cum s-or dezlănţui de sus capriciile timpului.  
Nu se-aşezau în linişte nici rosturile ţării, de-acolo de unde trebăluiau zorit unii să sape, alţii s-astupe…! De aceea, chiar şi din această privinţă, ceea ce planifica primarul Buzăului, Constantin Toma, minuţios, milimetric, pentru un eveniment măreţ, se afla sub grija de a dejuca vreo eventuală turbulenţă ca aceea când nu-ţi poţi avânta la soarele idealului un plan fără să te ploconeşti la umbre…!  
Primarul de la Buzău punea temelia a ceva magnific, unic într-un secol, la anvergura aceasta: Festivalul-concurs de muzică populară „Benone Sinulescu”. Ideea aceasta încolţise cu un an înainte dar, pe seama ivirii unor inadecvări de principii şi de facto, spre a exista asigurarea că nici un moment al evenimentului, oricât de amănunţit nu stă într-o rână, ci e, certamente plauzibil şi organizat, s-a amânat un an…! Aşa raţionează şi aşa făureşte totul actualul primar al municipiului Buzău, Constantin Toma. Harnic, îndemânatic, ager, inspirat, cu iniţiativă, curajos, optimist, urneşte din loc, de o viaţă de om, lucruri la care nu mulţi s-ar înjuga…! Sunt destui acei care suflă flăcări pe nări când pornesc ceva şi până la urmă nu isprăvesc nimic. Aceasta, tocmai din cauză că sunt nechibzuiţi…!  
Calm, în strânsă consultare cu maestrul Benone Sinulescu şi eficientă colaborare cu impresarul Ionuţ Pavel, primarul Constantin Toma a îmbrăcat cămaşa amfitrionului cel mai responsabil şi a făcut ca prima ediţie a festivalului închinat îndrăgitului interpret de melos popular şi folcloric (acestea ca genuri preponderente, dar maestrul abordează strălucitor toate genurile muzicale) a fost evenimenţială.  
Nimic nu a stat curmeziş în calea spectacolelor desfăşurate în decursul a două zile, între 27 şi 28 mai (această fixare calendaristică se datorează zilei de naştere a maestrului – 24 mai – în care a împlinit optzeci de ani). Totul a decurs cu exactitate de ceas elveţian, pe un făgaş croit impecabil, netezit, „desenat” iniţial pe „planşetă” cu măiestrie arhitecturală, de către primarul Constantin Toma, dar mai ales cu iubire. Dacă nu ar fi existat sentimentul de iubire faţă de maestru şi de interes maxim pentru proiectul festivalului, prin care s-a creat perenitate, nimic nu s-ar fi ridicat la amplitudinea unor momente de ceremonial aniversar, cultural artistic, memorial, solemn…!  
De altfel, diplomatul, inginerul, managerul general al Grup Romet Buzău, una dintre cele mai mari societăţi cu capital exclusiv autohton din România, fostul senator Constantin Toma, primarul de reper în rândurile administraţiilor locale de oriunde se leagă de maestrul Benone Sinulescu printr-o prietenie dintotdeauna. Nu se cunosc nici de azi, nici de ieri, nici de alaltăieri… se cunosc de demult…! N-am fi în stare să înfăţişăm în cuvintele noastre o prietenie oţelită, catifelată şi patinată de timp, aşa cum e prietenia acestor doi oameni ziditori de pace şi înţelegere între ei şi între semeni, pe fundaţia respectului de la care pornesc vertical la arcadele sub care strălucesc vitraliile armoniei vieţii nişte coloane umane ale statorniciei şi corectitudinii. Din această prietenie s-a ivit Festivalul-concurs de muzică populară de la Buzău „Benone Sinulescu”, ce se poartă pe sine şi prin sine spre iubitorii de azi ai cântecului şi se va propulsa mâine prin cei ce vor iubi şi cinsti cum se cuvine cultura neamului românesc, însemnată pe unde sonore muzicale – căci istoria vieţii noastre sufleteşti e scrisă pe muzică…!  
Acest festival e unul din actele de ctitorire spirituală ale primarului Constantin Toma. În el se străvede, ca razele soarelui prin fereastră curată, perdeluită cu broderii naţionale, săteşti, mirabile, caracterul, voinţa, aptitudinile unui om omenos, bun, blând, priceput, energic, făuritor de frumuseţe spirituală. Anii vor trece…, acest festival va merge înainte şi va vorbi cândva, ca şi azi, despre ceea ce un om pentru oameni, un om pentru prezent şi pentru mâine zideşte prin forţa iubirii inimii sale, ardoarea, spiritul, vegherea de a dura frumuseţi şi măreţii pe care lumea să le primească la suflet…! Este primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care vorbeşte cu atâta căldură despre prietenul său, maestrul Benone Sinulescu:  
„Benone Sinulescu e un brand pentru Buzău. Ne mândrim cu acest foarte mare artist. Care simte sala. Ştie întotdeauna să spună. Să fie cel mai bine pentru majoritate. Un tip foarte puternic. Foarte sincer. Un tip care, imediat după 1989, a dus muzica populară în discoteci. Benone s-a adaptat, de fapt, tot timpul, la solicitările publicului. A fost vedetă şi pe vremuri, e şi acum. Benone a adus mai mulţi spectatori pe un stadion decât fotbaliştii primei divizii… Un tip serios. Deosebit. Foarte cald. Foarte apropiat. Nu are spirit de vedetă, deşi, în realitate, este o autentică vedetă. N-a creat niciodată un spaţiu între el şi ceilalţi. Ceea ce, nu-i aşa (?), spune totul despre caracterul său cu totul deosebit… !”  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONSTANTIN TOMA. FĂURITOR DE FRUMUSEŢE SPIRITUALĂ…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2425, Anul VII, 21 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!