CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2355 din 12 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB. ÎN PLINĂ EFLORESCENŢĂ A ACTULUI ARTISTIC...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deșir o suită de gânduri, începând a scrie despre adorabila actriță de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, Monalisa Basarab, simţind emoţia pe care o trăieşte un pictor ce se apropie de pânzele sale ca de propria inimă pe care fiecare dintre ele o divide în câte o iubire…! Aşa cum pe fiecare suprafaţă picturală vibraţia culorilor corespunde unui puls posesiv, fiecare tablou scris rezonează cu un făgaş pe care se decantează lin în cuvânt un sentiment.  
Lumină colorată pe lumină colorată, acestea trebuie să fie armoniile plastice ale unui portret din cuvinte făurit Monalisei Basarab. Pensonul pare că zăboveşte şi deopotrivă pare că alunecă pe fiecare expresie… întocmai, lumina netedă reliefează forme…!  
Cum să poţi, de cât har, de câtă impetuozitate ai nevoie ca să electrizezi propriile cuvinte spre a reda două universuri ale unei singure lumi?!Monalisa Basarab este suplă ca firul ierbii, undat de suflul dimineţii şi deopotrivă e viguroasă spiritual ca piatra sub daltă, transgresată din ocurenţa masivului în fragilitatea capodoperei…!  
Sensibilitatea Monalisei Basarab e o sinteză a legănării unui pâlc de flori lucind în culori lăcuite sub umbra oscilantă a unui fluture…! Este actriţă la Teatrul cu admirabilă istorie, „Constantin Tănase”, unde îmbrăţişează cu selectă raportare la public, interactivă, genul revuistic. Pentru ea, ochii spectatorilor alunecă alert, ca fermecaţi, pe toată scena. Fiecare clipă de spectacol cu Monalisa Basarab e o amintire pentru ei, ce se va abate des prin preajma gândului lor, cu aceeaşi intensitate ca atunci când este aievea, deoarece această actriţă nu poate fi uitată! Oricât timp ar trece după ce o priveşti într-o piesă de teatru, un film, un spectacol de Revistă, nu doar că nu se instalează uitarea, dar imaginea ei e o achiziţie predominantă a amintirilor.  
Toată viaţa sa, Monalisa Basarab a fost şi este inundată de idealuri, de aceea conştiinţa ei e adânc vibrată de sentimente pe care nimic nu are forţa să le destrame. Mai mult ori mai puţin cunoscută de marele public, este o actriţă faţă de care exuberanţa unor alte actriţe acoperite de celebritate mai mult sau mai puţin adeverită de valoare, pare un vitraliu zgâriat de snobi, ca lumina să nu mai pătrundă filtrată de pasteluri mirabile…!  
Actriţa Monalisa Basarab, dacă ar considera ca imperioasă pentru imaginea sa ieşirea în evidenţă cu orice preţ, ar ajunge să facă din faptul că l-a avut partener de rol pe Anthony, fiul lui Alain Delon, o manieră de triumf laudativ…! Dar nu procedează astfel. Este de o modestie părând a se impune ca vocaţie. Nu are nevoie de o autoprezentare de colecţie, ea joacă, e în plină eflorescenţă a actului artistic. Imaginea sa e vie, pe scenă, în spectacole, cărora le este devotată, nefiind nicidecum victimă preocupărilor de propria evidenţiere.  
Cum ai mai putea să te îndrăgosteşti de Monalisa Basarab, dacă ea s-ar iubi pe sine?! Fireşte, respectul de sine, în proporţia echilibrului moral o înnobilează, însă artista nu-şi provoacă în jur un incendiu ca să pară un nimb! Totul e lăsat în seama publicului, exegetul ei cel mai preţios, iar cât timp primeşte din partea lui iubire, i se relevă răsplata pe care şi-o doreşte.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB. ÎN PLINĂ EFLORESCENŢĂ A ACTULUI ARTISTIC...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2355, Anul VII, 12 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!