CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2349 din 06 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

PREZBITERA CLAUDIA VASLOBAN. REPER AL LĂCAŞULUI DE RUGĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Suntem vieţuitorii unui veac şi unui mileniu îndepărtat cu paşi mari şi ireversibili de concepţiile Antichităţii şi Evului Mediu. Indirect polemic putem vorbi despre unul şi acelaşi termen atribuit sub conotaţii cu totul diferite atunci şi azi unei femei de vază în societate: prezbitera…!  
Fireşte, polivalenţa ce i se atribuie unei preotese (prezbitere) a contemporaneităţii, cu precădere în mediul rural, nu se confirmă în unele cazuri, pe când în altele trece peste accentele acestea de formulare tabu a apelativului şi deopotrivă peste coordonatele virtuţilor personale, educaţiei, culturii, pregătirii profesionale încorporate delimitativ în impresionismul şi favoarea rangului de preoteasă!  
Iată, creionăm acum un portret afectiv dintotdeauna şi reînnoit zilnic în respect cuvenit: prezbitera Claudia Vasloban, soţie a părintelui Claudiu Vasloban, al parohiei creştin ortodoxe de la Joseni (Harghita). Este profesoară de limbă şi literatură română, cu studii adecvate, şi scriitoare cu resursele creaţiei literare izvorâte din răgazul sensibil al gândului contopit în satisfacţii melancolice şi expansiv prin inspiraţii poetice. Departe de a se dezice de responsabilitatea pe care o are ca reper creştinesc în comunitate, este contopită în masa de închinători la lăcaşul de rugă, fără ipostaze anxioase de privilegiată, dar cu abilitatea de a călăuzi obştea prin exemplul personal.  
Preoteasă fiind, nu uită şi nu aşează în plan secundar valorile intrinsece misionariste, din postura sa în rândurile bisericii vii a Josenilor. Iar ca intelectual cu preocupări livreşti, autoare de lucrări remarcabile din spectrul filologiei, dar şi plăsmuitoare de versuri delicate, celebrează viaţa armonioasă, luminată de credinţă, iubire, pace sufletească, bunătate, modestie…!  
Prin tot, prezbitera Claudia Vasloban de la Joseni proiectează o pătrunzătoare impresie de om foarte cumsecade şi creează un climat de frumuseţe a comuniunii, un contrapunct emoţional a lăuntrului său uman ales, faţă de reflexele prea rigide de împărţire a oamenilor pe criteriul rangului în detaşare de criteriul valorii…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PREZBITERA CLAUDIA VASLOBAN. REPER AL LĂCAŞULUI DE RUGĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2349, Anul VII, 06 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!