CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2340 din 28 mai 2017        Toate Articolele Autorului

KINETOTERAPEUT LUMINIȚA STOIAN. BUNĂTATEA ȘI BLÂNDEȚEA ÎNTÂILE CONDIȚII ALE OMENESCULUI…
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
„Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mişcării prin care se încearcă să se restabilească anumite funcţii ale corpului. Kinetoterapia nu este sinonimă cu gimnastica medicală, deşi o înglobează. Kinetoterapia utilizează mişcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariţia anumitelor boli.”  
Cuprindem în textul acesta eseistic ce oglindeşte pe kinetoterapeutul Luminiţa Stoian, din Buhuşi, definiţia de mai sus, spre a nu ne situa în totală necunoaştere a unui domeniu adiacent celui medical, dacă nu chiar intrinsec.  
Într-un context al concordanţelor neconvenţialiste, pentru localitatea de interferenţă judeţeană între Bacău şi Neamţ, Buhuşi, e un act cu beneficiu de valoare spirituală, cel puţin, faptul de a se asigura nu doar un suport de rămânere a oamenilor cumsecade ai oraşului, ci, încă şi mai important, de acordare de condiţii favorabile pentru stabilirea unor astfel de oameni veniţi, printr-un concurs de împrejurări, de pe alte meleaguri.  
Este şi cazul kinetoterapeutului Luminiţa Stoian, originară din Dumbrăveni-Vrancea, care, căsătorindu-se cu localnicul Constantin Stoian, s-a stabilit în Buhuşi, unde e mai mult ca cert că va şi rămâne pentru totdeauna, din moment ce şi-a întemeiat o familie admirabilă, luminată şi-nveselită de fiul Nicuşor, un copil ce promite de pe acum dragoste de îndeletniciri tot mai abandonate, ale muncii pământului, cultivării şi creşterii animalelor, având de moştenit de la bunicii din partea tatălui, gospodari harnici de la Runc, o parte mare de pământ, imaşuri, pădure, unelte, casă, animale… dacă toate acestea scapă de sub grija omului îndrăgostit de traiul patriarhal, se părăgineşte totul…! Cu aşa copil şi aşa dulce-grea povară de bunăvoie e sigur faptul că de acum nu poate să mai surâdă nimănui din familia Luminiţei Stoian, nici sieşi, fireşte, ideea de a-şi muta domiciliul în căutarea altei lumi şi altei soarte!  
Anterior şi azi (deşi are în curriculum facultatea şi masterul, specialitatea kinetoterapie) a fost şi este asistent principal, cu experienţă anti dogmatică, fundamentată pe viul contact practic al actului medical cu pacienţii, alături de medici cu reputaţie, la unităţi medicale prestigioase, cum ar fi „Bagdasar-Arseni” sau „Obregia”, din Bucureşti. A fost şi este un cadru medical de valoare, dintre cele pe care, dacă Statul român nu va şti să le preţuiască, le va pierde rând pe rând, căci mapamondul oferă pentru ele infinite braţe de-mbrăţişat, nu braţe de îndoială, neputinţă, mirare, acele arhicunoscute gesturi ale ridicării din umeri, cu mâinile pe lângă corp şi palmele deschise spre exterior, precum celebrul omuleţ al lui Gopo!  
La Buhuşi, de pildă, există un miracol de spital fără de care populaţia oraşului şi a localităţilor limitrofe ar fi ca eşuată în largul mării, plutind cu o barcă spre vreun mal. Unui buchet de doctori i se datorează aici sănătatea şi uneori viaţa! E drept, ar mai fi loc de secţii în plus, de medici în plus, fireşte…! Spre exemplu, dacă prin kinetoterapie se stimulează întregul potenţial corporal, ramificat pe o diversitate secundară de cauze ale problemelor de sănătate, fizice, chimice, emoţionale, uneori spirituale, cum n-ar fi necesar un kinetoterapeut cum este Luminiţa Stoian?!  
Este, aşadar, loc de mai mult, de mai bine, pe ruta perfecţiuni niciodată cucerite, la Buhuşi. Dar, bine că oraşul a scăpat ca prin urechile acului de asaltul guvernării ce-a dezafectat spitale în ţara aceasta! N-am avea pretenţia ca dintr-o dată, la Spitalul Orăşenesc din Buhuşi să răsară cabinete medicale de nivel şi necesitate municipală, să zicem, dar e o mirare că la amploare naţională, unele domenii medicale sunt tratate foarte pasiv. Printre ele, kinetoterapia!  
Ne reperăm, în acest context, pe exemplul Luminiţei Stoian, care, după ce şi-a bătut mintea, si-a sacrificat timp, odihnă, bani, familie, sănătate, urmând o facultate şi un masterat, acum nu are unde pune în practică ştiinţa sa. Aşa e încă la noi, în România cea încă şovăitoare şi victimă a propriilor acte netrebnice de victimizare…!  
Nu este câtuşi de puţin vorba de un defazaj, de neintuiţie din partea kinetoterapeutului Luminiţa Stoian. Nicidecum! Kinetoterapia are izvoare, aparţine prezentului, are curs în viitorul medical. Doar că acum ne situăm la un cot fără vizibilitate, inadecvat de luat ca ideal. Încât, Luminiţa Stoian continuă să activeze la înaltă calitate umană şi profesională, ca asistent medical principal la Secţia Diabetici a Spitalului Judeţean din Bacău. Este apreciată în mijlocul corpului medical, este respectată şi admirată de pacienţi. În contextul principialităţii sale foarte conturate, bunătatea şi blândeţea nu au halat, fie el şi alb, nu au diplomă, fie ea şi de doctor, nu are funcţie, nu are nimic, decât condiţie inseparabilă şi indistructibilă a omenescului, cu atât mai predominantă cu cât are coordonatele de masi sus.  
Aici se încadrează kinetoterapeutul Luminiţa Stoian, nici n-ar crede cineva că ar putea fi altfel, chiar din prima secundă în care o cunoaşte pentru prima oară!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
Referinţă Bibliografică:
KINETOTERAPEUT LUMINIȚA STOIAN. BUNĂTATEA ȘI BLÂNDEȚEA ÎNTÂILE CONDIȚII ALE OMENESCULUI… / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2340, Anul VII, 28 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!