CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2335 din 23 mai 2017        Toate Articolele Autorului

CRISTINA ROMANESCU. TÂNĂRĂ MONARHISTĂ, ZID DE CONSECVENŢĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chiar și idealurile sunt perfectibile, dar cum și de ce să sosească toamna în spiritul năpădit de vârste fără ani, numai şi numai cu rânduri de tinereţi depuse în el, ca un coral din îngeri?! Nu este floare mai frumoasă ca tinereţea… ea e genialitatea umanităţii, forţa cea mai neînfrântă a naturii, vocaţia cea mai frenetică a spiritului, aprofundarea cea mai aproape de văzduh a iubirii. Ceea ce e mai tainic la tinerețe este ceea ce e mai vizibil: frumuseţea ce se apropie de oglinzi, uneori doar se apropie şi oglinzile-s mândre de ele! E în „aliajul” şi reflexele tinerilor neşovăiala, sprintul şi îmbujorarea obrajilor, danţul pe sfoara suspendată între aspiraţia din văzduh şi taina din şoapta gândului; surâd fosforescent oglinzile în lumina frumuseții fetelor, până când, într-o zi, fiecăreia, un inel i se potriveşte perfect pe deget, iar după ce s-a ferit de el ca de un foc îl primeşte ca pe un destin!  
Există o fată pe care o ştiu şi o cred fermecată, încât i-aş trimite, de-aş avea, un prinţ bun ce o merită, de drag de tinereţea ei frumoasă şi de inteligenţa ei sorbită, pasămite, de la învăţători de carte veche şi de folos: Cristina Romanescu, ingineră de pregătire şi de ocupaţie, dar deasupra a acestea, un chip de fată mângâiat de o zăpadă ce şi-a topit albul pur pe obrajii ei, apoi a plecat înapoi în nori, pe aburi… o floare de fată cu ochi ştiind limbajul florilor, cu frunte ştiind melancolia gândurilor, cu gură ştiind tăcerea şi trădarea surâsului.  
Am întâlnit-o înt-o primăvară când eu şi ea, dedicaţi precum ţărâna jilavă de rouă rădăcinii, unei iubiri fidele pentru Majestatea Sa Regele Mihai şi unui crezământ pătrunzător ca ruga, în Monarhia Constituţională, sosisem la Sinaia, unde am ales pietrele de temelie ale unei dragoste unite şi abnegaţii înflăcărate pentru întemeierea unei asociaţii naţionale monarhice, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. A fost un timp rodnic în flori spirituale, în care această asociaţie a fremătat, punând în mişcare şi afinitate, ca roiul îconjurând matca, un program cutezător. Ne mai întâlnim şi azi, uneori noi cu noi, uneori gândurile cu gândurile, uneori secundele din noi cu secundele mai pline de scântei decât ora, anul sau viaţa, în ele fiind purul prieteniei luminoase, nimic din asemănarea cu umbra, totul spre ţinta aceluiaşi ideal. Aşa sunt tinerii cu idealuri, iar pe unii dintre noi, avântaţi cu anii mai departe sau mai aproape de ei n-ar fi vreun motiv să ne simtă altfel! Ne înţelegeam bine când eram un trup şi un suflet în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, am rămas prieteni azi, când s-a ramificat asociaţia, deşi sub acelaşi soare, dar cu lumina căzând din mai multe unghiuri…! Ea merge înainte, însă cred că ar trebui strigată readunarea…! Unii s-au risipit!  
Nu ştiu consideraţiile Cristinei Romanescu despre mine, dar în ce mă priveşte, chiar tăcând am depistat o cale a înţelegerii, învăţând de la grădină, căci la ea afli învăţămintele cele mai pure, că cea mai mişcătoare tandreţe e a tăcerilor. O admir pe Cristina Romanescu pentru că e iarbă şi sunt ca grânele, verde, răcorind florile, ea, galben în faţa cosirii, eu, parc-am fi un joc de-a capriciile, dar suntem în realitate doi colegi de ideal!  
Mi-i dragă tinereţea, mă topeşte frumuseţea tinereţii, iar Cristina Romanescu, fata cu mirarea cercel şi conştiinţa diademă, zvâcnet de ardoare şi zid de consecvenţă a tinerimii române, admirabilă, îmi acordă prilejul să o admir şi respect, să văd în lumina fiinţei sale dimineţile tinereţii mele, de partea opusă înserării ce m-aşteaptă…! O preţuiesc infinit pentru că este de aceeaşi parte a iubirii, cea pentru valorile Familiei Regale a României şi pe acelaşi front al răzbaterii, Monarhia Constituţională!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CRISTINA ROMANESCU. TÂNĂRĂ MONARHISTĂ, ZID DE CONSECVENŢĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2335, Anul VII, 23 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!