CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2334 din 22 mai 2017        Toate Articolele Autorului

MARIANA BEATRICE CODĂU. ÎNSENINAREA AMINTIRILOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Frumusețea e umanul umanului. Un om dezagreabil lăuntric, într-atât de urât încât şi numai dacă trădează o singură firimitură din caracterul său manifestă un gest de oprimare faţă de dreptul la fericire al celui de alături, ce-ar mai avea bun de făcut decât să se lase uitat cât mai curând?!  
Dar un om frumos ca un acoperământ peste ochi, dacă într-o zi ar pleca prea departe de amintire, timpul ar fi numai jilav de lacrimi!  
M-am despărţit de colega mea frumoasă încât lângă gingăşia ei doar vestea primăverii mai iveşte dorul, Mariana Beatrice Codău, pe când începea să se frângă cerul de cobalt pur al copilăriei sub primele răspunsuri la mirări, pe o doină de fluier de cireş dulce, şi-am reîntâlnit-o doar într-o fotografie recentă, azi, când cântă un cuc, palid c-a trecut vara şi nu are zăbavă să mai aştepte pe cumpăna fântânii…! Să fi trecut de atunci ani mulţi câţi lupi fură iubiri şi câte viori le dau înapoi, dar Mariana e tot frumoasă!  
N-am fost demult atent cum îi erau sprâncenele şi azi, în fotografie nu le găsesc de rama groasă a ochelarului, dar în rest totu-i neschimbat pe chipul ei, doar că zâmbetul şi-a făcut două cărări în colţurile gurii, iar pe obraji, când trecea tristeţea era umedă şi i-a diluat culoarea pietrelor de mărgăritar!  
Nu mai ţin minte cât trecea de statul unui crin, pe vărfurile picioarelor desculţe, dar o revăd în fotografie urcată pe vârfurile anilor, la fel de înaltă. Abia-i zăresc talia de atunci, lunecând printr-un inel, azi o revăd în fotografie dedesubtul unor haine groase (stă într-o zăpadă peste ghete) şi nu-mi dau seama cu cât ar trebui să prefacă un croitor bătrân aceste haine ca să nu-i fi stat largi Marianei de altădată.  
Nu mai aud bine glăsuirea vorbei ei căci atâţia ani au năpădit urechea mea cu vuietul lumii prin care nici nu mai ştiu când am trecut, dar reverberează un foşnet nişte fluturi arămiţi în asfinţit şi ştiu că lui îi semăna vocea Marianei!  
E ea, tot ea, doar că nu elevă de nota zece la română, profesoară acum, de limba şi literatura română. S-a întors acasă la părinţii ei, în Botoşani.  
Castanii din Buhuşi, de sub care am văzut căzând stele au azi muşchi groşi pe trunchiuri. Au îmbătrânit şi de adunarea anilor şi de ţipătul lor, parcă-s vraci cu ciori! De când erau copaci tineri cu porumbei, că aproape-i cosea vântul n-am mai întâlnit-o pe Mariana Beatrice Codău, dar frumuseţea ei nu trebuie să o caut undeva, zboară prin ochii amintirilor mele şi mi le înseninează…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MARIANA BEATRICE CODĂU. ÎNSENINAREA AMINTIRILOR / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2334, Anul VII, 22 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!