CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2318 din 06 mai 2017        Toate Articolele Autorului

TINCUȚA COSMA. EXPERIENŢĂ, PASIUNE, VOCAŢIE ŞI IUBIRE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Numai bunătatea mamei te face atât de melancolic după ce te așezi la casa ta și ai copii, ca învăţătoarea; numai zâna este frumoasă ca ea, când eşti copil, şi numai învăţătoarea copiilor tăi îi seamănă. Prin ea ţi-o reaminteşti şi-ţi mângâi dorul de cea care ţi-a descifrat alfabetul.  
Sigur, unii şi-au luat zborul spre tainele lumii sub aripa unui învăţător, dar vorbim acum despre o învăţătoare ce transformă lumea copilăriei în univers magic şi de aceea o asociem cu mama şi zâna: Tincuţa Cosma. În inima ei e o magică iubire de mamă, translată în privire, în glas, în mângâiere şi dojană, de care au avut şi au parte generaţii de copii, la vârsta când sub picioarele lor ar fi o gheaţă subţire ce s-ar sparge dacă n-ar exista ocrotirea şi dragostea clipă de clipă...!  
N-am caracteriza-o mai adevărat decât astfel...! Este o mamă spirituală ce-şi asumă obligaţia de a-i face fericiţi pe candidaţii la umanitate, pentru prezentul lor copilăresc, spre viitorul ce-i aşteaptă în teatrul vieţii. Ei i se datorează în destinul celor cărora le călăuzşte urmele primilor paşi semănarea seminţelor, la vremea lor, pentru rodul la vremea lui.  
Minunat om...! Învăţătoarea Tincuţa Cosma este pentru micuţii ei şcolari prima cunoaştere a iubirii, după iubirea mamei, iar dacă unii vorbesc despre o ultimă cunoaştere a iubirii, aceasta nu poate fi decât ipotetică deoarece peste amintirea învăţătoarei nu trece nimic, doar nişte umbre de uitare ce se destramă când soarele reapare, ca semn că nu a fost plecată nicăieri, că doar ea e prima şi ultima iubire adevărată, pură şi caldă ca iubirea mamei!  
Tincuţa Cosma este învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din Buhuşi, iar mugurii ei, cu vârful nasurilor până la canatul ferestrei sunt, cu ea împreună, în clasă, îngeraşii unei împărăţii fermecate în care domneşte pacea copilărească, voioşia armonioasă, atenţia solemnă, jocul candid, toate adiacente zidirii învelişului umanităţii, cel mai nobil: educaţia!  
Încep să apară şi în şcoală, din păcate, pe ici pe colo, învăţătoare împopoţonate! Ce păcat! În adâncul sufletului, copiii care o cunosc pe învăţătoarea Tincuţa Cosma le-ar dispreţui pe acestea, iremediabil. Dar cei ce cad pe mâinile lor dintru început, nu au de unde şti alt model şi se formează pentru viaţă după cel pe care-l oferă nefericitele învăţătoare cu ideal eşuat din primul sprint! Ce trist!...  
Dacă s-ar gândi prea mult la o plenitudine de moduri ale ataşamentului afectiv şi metodicii predării la acest prim prag şcolar ce este cel mai dificil, învăţătoarea Tincuţa Cosma n-ar mai avea timp să fie ea însăşi. Dar nu face aşa ceva, are bunătatea, frumuseţea, subtilitatea umană în sinele natural, iar metodica pedagogică şi-a format-o prin pregătire profesională, pentru ca, treptat să avanseze până la un grad înalt de calitate a predării la catedră prin experienţă combinată cu pasiune, vocaţie şi iubire.  
  
Aurel V. ZGHERAN ( aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TINCUȚA COSMA. EXPERIENŢĂ, PASIUNE, VOCAŢIE ŞI IUBIRE / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2318, Anul VII, 06 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!