CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2304 din 22 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

ELENA MITREA REÎNTÂLNIRI, JOS
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un fost parlamentar înseamnă, din ziua în care nu mai e, pierderea speranţei ce nici nu a existat! La fiecare schimbare ştii cine pleacă, dar nu cine vine! Importanţa timpului a început să greveze vârsta românilor în noaptea alegerilor, restul e fad, fără spirit.  
Românii, când se votează au un revelion în plus. Aşteptarea parlamentarilor noi, de fapt în mare majoritate unii şi aceiaşi coincide cu satisfacţia plecării celor schimbaţi. Parlamentarul e o curiozitate ca un vapor la Predeal ori o sanie în port, un frigider plin la omul cinstit, unul gol la hoţ, o iubire proaspătă la bunica, una veche la nepoţii ei, o grijă faţă de irosirea timpului la copil, o indiferenţă pe patul de moarte din partea muribundului...!  
Parlamentarul, acest necunoscut! Pe cât vorbesc oamenii despre el, pe atât vorbeşte şi el despre el, dar altfel şi altceva. Parlamentarul e o cucerire rezervată pamfletului, parlamentarul pune minciuna de partea interioară a micului ecran şi o scoate imperial, cu rang de virtute pe partea cealaltă, parlamentarul sacrifică păduri întregi pentru ziare, parlamentarul merge cu mine în ochii mei, pretutindeni, cu mine în gând oriunde mă retrag, chiar şi cu mine sub aşternut pentru că întrucâtva, patul e un fel de parlament şi cam toate formele de activitate din pat sunt o anumită formă de parlamentarism!  
În ce mă priveşte, am satisfacţii sau insatisfacţii pur sufleteşti în raporturile cu parlamentarii. Mă satisface să privesc la un parlamentar cel puţin agreabil pentru că binele de la ei este din punctul meu de vedere, apa din Sahara. Măcar să mă uit la un om ca la un tablou: nu te vede, nu te aude, nu îţi dă răspuns, dar dacă e izbutit artistic îţi creează plăcere vizuală.  
Cel puţin în această ordine de gânduri am avut dorinţa reprimirii unui mandat în Parlamentul României, de către doamna senatoare Elena Mitrea. Fosta senatoare măcar este plăcută, nu e enervantă, măcar. Căci, după ce că ar putea să facă omul să-şi smulgă părul de pe cap, câte o parlamentară sau un parlamentar mai au şi nişte mutre ce te fac să tresari prin somn!  
Dar nu a fost să fie! Mă număr printre cei care au înţeles-o, respectat-o şi admirat-o pe senatoarea Elena Mitrea. Ceea ce nu a înţeles ea, însă, şi dă semne că nu caută nici azi înţelesuri, este faptul că în munca ziaristică am ales să fiu cu ochii şi urechile pe cei care au pârghiile executării până la disperare şi distrugere a oamenilor. Puteam alege să-mi fie mai cald, să nu fiu plin de datorii, să nu mă mai lovească din toate părţile aserviţii puterii locale de la Buhuşi, dimpreună cu mandataţii puterii locale. Puteam şi eu să fiu trena primarului şi a doamnei senator Mitrea, dar am ales să fiu nu trenă, ci eu însumi, deasupra obligaţiilor şi datoriilor faţă de ei. Nu sunt de niciun folos pentru comunitate numai spusele de bine, cântările şi fiţuicile scribălăilor. Pe ei nu îi interesează comunitatea iar ceea ce îi interesează se poate vedea după casele lor, după banii lor, după opulenţa şi aroganţa lor.  
Eu am reprezentat în scris, întotdeauna un alt punct de vedere. Nu am fost nici gâde, nici bufon. Cu atât mai ferm am ales a nu fi laş, codoş, excroc, şantajist, profitor...!  
Am mers cândva cu steagul alb la doamna senatoare Elena Mitrea şi am găsit acolo pavilionul corsarilor. Pentru că nu am îndoit spinarea, a fost prima şi ultima vizită la biroul senatorial al ei.  
Astăzi biroul acela are alt locatar. Damna Mitrea a coborât de acolo dar a urcat în onoare! Îmi doresc o reîntâlnire cu doamna Mitrea, jos! Nu pot fi suspectat decât de respectul pe care îl am pentru ea. Ceilalţi cântă acum serenade sub alte balcoane, dar eu rămân în raţionamentul meu deductiv, anunţat mai demult: nu este bine să fii subminat, nu trebuie să te afli în mijlocul unor conflicte de interese pentru că forma teoretică a respectului celor din jur se preschimbă în manipulare şi şantaj!  
Nu am învăţături morale pentru doamna Elena Mitrea, nu îmi permit, este inteligentă, este un om frumos şi agreabil, iar de aceea am numai o urare: Bine aţi revenit! Aţi lăsat loc de bună ziua, bună ziua veţi găsi, dacă aţi fi lăsat cenuşă, cenuşa v-ar fi aşteptat!  
Eu cred că reîntâlnirea doamnei Mitrea cu oamenii din rândurile cărora nu se poate spune că a ieşit vreodată, spre deosebire de alţii, va avea deosebire de cum sunt şi vor fi, alte reîntâlniri ale vremelnicilor peregrini pe esplanadele puterii!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ELENA MITREA REÎNTÂLNIRI, JOS / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2304, Anul VII, 22 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!