CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2288 din 06 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

Concert aniversar Eugen Doga: Dialogurile dragostei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzica pură este aceea ce trezeşte sentimentul datoriei faţă de sine, luându-se în considerare viaţa ca iubire perseverentă! Muzica pură contramandează orice e fără răspuns în universul nostru, înfăţişând melomanului lumea văzută prin ochii unui aviator în faţa căruia libertatea nu e gol, e drum, iar rostul de a trăi există infinit palpat de la mâinile lutarului increat ce-a înnobilat argila, modelând-o şi spiritualizând-o, până azi…! Cu ce ne-am deosebi de pământ dacă prin noi n-ar curge lava sufletului, cristalizându-se în stele şi cantate?!  
De la cea mai simplă afecţiune, până la cel mai înalt sentiment, muzica a scris, scrie şi va scrie istoria umanităţii. În trecerea timpului, unii muzicieni au avut, au şi vor avea vocaţia eliberării omului, pentru ca el să se urmeze pe sine în propria putere a iubirii! De aceea, marii muzicieni sunt rafala de vânt ce scutură pădurea, îi ia ghindele şi le plantează în umbra bătrânilor stejari, pentru a da viaţă altor stejărei sub umbra cărora mâine se vor refugia alţi melomani, făgăduind cu rugă dreptul şi aspiraţia de a iubi şi a fi iubiţi!  
Un astfel de muzician este Eugen Doga, căruia, graţie Asociaţiei Culturale „Regal d’Art”, o salbă de oraşe, începând de la porţile de jos ale Moldovei şi până sus unde cântă înveşnicitor tulnicele Bucovinei îi vor primi la porţile sufletului solia păcii şi alinării spirituale, în pas cu viaţa, în armonie cu dragostea, în comuniune cu fericirea, în emotivitate împărtăşită cu marea, mirifica muzică… (Botoşani, 14 mai 2017, ora 19, Casa de Cultura a Sindicatelor ,,Nicolae Iorga”, Bacău, 16 mai 2017, ora 19 Teatrul de Vară ,,Radu Beligan”, Iaşi, 17 mai 2017, ora 19, Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, Suceava, 18 mai 2017, ora 19, Casa de Cultură a Sindicatelor).  
Concertul aniversar Eugen Doga „Dialogurile dragostei” (pe versurile poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle), căci despre acest grandios act de estetizare a vieţii prin muzică şi poezie este vorba, în acompaniament ideal cu zilele ieşirii line din anotimp, ale candidului mai sentimental, 2017, caută şi găseşte calea binelui sufletesc, restituind muzica! Îmbuchetat într-un florilegiu de evenimente cultural-artistice dedicate maestrului în „Anul Eugen Doga”, jubiliar cu ocazia împlinirii vârstei de optzeci de ani de viaţă şi şaizeci de creaţie muzicală aurorală, periplul muzical al concertului itinerat prin Moldova este călăuzit de o dorinţă veridică prin aceea că are în spate un gând de ctitorire: colectarea de fonduri pentru costurile editării volumului cu opera completă a poetului Grigore Vieru, „Inscripţie pe stâlpul porţii”, făurit de către membrii asociaţiei şi destinat cu gratuitate bibliotecilor din România şi Basarabia.  
Ce poate să aspire la supremul gest sufletesc, mai mult decât plata artei cu artă?! Şi ce poate pricinui eului interior al melomanilor o mai mare fericire ca răspunsul la dragoste prin dragoste şi spiritualitatea eticii cu un program veritabil şi o distribuţie artistică dincolo mult de cel mai înalt credo şi de ora adevărului spectacolului contemporan la îndemâna furnicarului ce mişună prin organizaţii, asociaţii, dicţionare, antologii, uniuni…:  
- orchestra simfonică „Regal d’Art”, sub bagheta dirijorului, compozitorului şi orchestratorului Marius Hristescu;  
- soprana Alexandra Coman şi tenorul Sorin Lupu.  
Până şi roadele de aur ale mărului de aur au avut nevoie de culegătorul povestei…! Încât, nici acest concert nu şi-ar difuza strălucirea mărgăritarelor lui, dacă n-ar fi bijutierul prezentării, Octavian Ursulescu. De aceea, va fi! Marea etică a unui magnific spectacol începe acolo unde încetează cuvintele nepotrivite. Cu atât mai utile sunt, de aceea, cuvintele unui prezentator profesionist!  
În muzică, poezie şi dragoste ajungem la comuniune cu regina sufletului: fericirea! Profundă confirmare a îngerului din sine pe care numai arta pură şi măreaţă îl conduce pe o rază de soare prin toţi porii sufleteşti ai melomanilor care transgresează spectacolul muzical în serbarea vieţii…!  
Notă: Biletele s-au pus în vânzare la magazinele Orange, Carrefour şi OMV, iar online pe www.eventim.ro.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Concert aniversar Eugen Doga: Dialogurile dragostei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2288, Anul VII, 06 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!