CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2174 din 13 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Alice Drăghici. O semantică interzisă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miracolul atracției interumane este miracol doar în exterioritatea adevărului clipei în care se produce, dar când atracţia există, nu mai poate fi miracol, este realitate în act…! A atribui sentimentelor de plăcere de cineva grandoare mai presus de simplitatea propriilor impresii afective e o piedică tot atât de ostilă inimii pe cât e și ingeniozitatea desăvârșită a clădirii de fraze monumentale pentru a o spune! Admirația, simpatiile, afinitățile emoționale, iubirea, deși au proveniență în genialitate cât timp numai oamenii le pot nutri în momente lăuntrice superioare de conștiință, sunt pur și simplu manifestările cele mai firești umane. Și-atunci, ce justifică timiditatea, inhibarea contra virtuții de a mărturisi trăirile sufletești omului drag, întocmai cum imaginile de vitraliu oglindesc diafan trecerea lumini prin desene colorate?! De ce să prefacem adevărul vieţii lăuntrice în mistere opace şi de ce să însetăm inima de iubiri, lăsând-o să se usuce în propria tăcere?! Când e stăpână peste ea teama, şovăiala, prejudecata până la punctul terminus al raţiunii eşti definitiv învins de propriile suferinţe morale şi nimeni nu te salvează dacă îţi plângi singur de milă, cedând, bravând cu altruismul inuzabil câtă vreme te pedepseşti pe tine fără să faci vreun bine cu aceasta nimănui…! Aşadar, dacă îţi place de cineva, spune; dacă iubeşti pe cineva, spune; dacă inima te îndeamnă, răspunde; dacă mintea te supune cu circumspecţii, n-o asculta; dacă iubirea te strigă, răspunde…!  
Principalul ţel etic al vieţii unui om este să-şi dea sieşi frumuseţe, să reliefeze ceea ce persoana sa poate atrage în formă potenţială, plecând de la raţiunea după care adevărul şi valoarea primă a frumuseţii este frumuseţea însăşi. Astfel se elucidează un portret ce nu poate fi decât afectiv, al Aliceei Drăghici, juristă remarcabilă despre care impresiile ar putea fi deviate întrucâtva în rigiditate profesională dacă relaţia sa mutuală cu oamenii înconjurători n-ar fi foarte maleabilă, primordial consolidată pe inteligenţă, iar în al doilea rând pe o generozitate nobilă din care derivă timbralitatea blândă a vocii, găsirea înţelegerii şi respectului în conversaţie, nesupunerea şi deopotrivă supunerea adecvată a propriilor idei în dialog, toate aceste modalităţi interrelaţionare întemeiate sub un surâs ivit din împărăţia lăuntrică a frumuseţii şi bunătăţii sale, cu origini în farmecul naturilor umane nobile, neînvinse de nefericiri, posomorâri, frustrări vicioase. Este un om frumos, numai şi numai iubitor şi făuritor de frumos, la rându-i, faţă de care singurătatea şi izolarea ar fi cele mai neajutorate capricii.  
Sociabilitatea, ca valenţă de forţă a firii sale devine armă devastatoare în confruntare cu închisoarea ideilor, fermitatea potrivnică, ego-ul intolerabil, reacţionări duşmănoase, energii nervoase, respingeri brutale… improprii menirii forţelor umane… Alice Drăghici este un om frumos, de dragul căruia uşa sufletului e ţinută neîncetat deschisă, iar pragul surâde. E un om de care, după ce îl întâlneşti şi-i surprinzi esenţialul lăuntric, în uniformitate cu cel din oglinzile corporalităţii vizibile, dacă nu te-ai îndrăgostit inopinat, deşi nu se poate aceasta, deoarece o energie dinamică te şi covârşeşte imediat şi iremediabil, te-ai influenţa însuţi, voit şi foarte afectiv să te îndrăgosteşti, pentru că orice conştiinţă are nevoie uneori să se predea unui om frumos, pur şi simplu fără să ceară nimic, doar spre a trece printr-o dulce înfrângere…!  
Protagonistă adeseori a unor vivace dezbateri la postul tv Antena 3 induce motive de atractivitate şi preţuire faţă de combatismul şi veridicitatea opiniilor sale, axarea pe teme centrale şi fixarea pe punctele lor de gravitaţie, fiind vorbitoarea ce trebuie ascultată luându-ţi notiţe ca şcolarul. Iată, îţi zici în sinele tainic, un om ce te îmbogăţeşte iubindu-l, te vindecă dacă ai traume prin pustiurile sufletului, îţi retrezeşte speranţa dacă ea va fi aţipit în senină părăsire… Iar ceea ce atinge idealul înalt este ideea că ai întâlnit omul, unul din oamenii care ar putea să ţină în mâinile sale frâiele unei responsabilităţi la nivel naţional în domeniul juridic, dacă nu şi în alte domenii, pentru că dincolo de existenţa individuală, frumoasă şi admirabilă, ea poate să asambleze puterile sale, înzestrările, abilităţile profesionale roţii cu multe spiţe deteriorate ale carului vieţii româneşti agăţat de o mârţoagă…! Aşa, ar adăuga un potenţial proaspăt, energie şi competenţă la redresarea mersului acestui car alarmant de împotmolit…!  
În totalitatea calităţilor sale corporal-spirituale, Alice Drăghici este un om frumos, iar întâlnirea cu el, chiar şi prin mijlocirea vajnicei ferestre spre lume, televizorul invaziv până la perna de sub cap, e o sublimitate pe care ţi-o primeşte sufletul, o cale liberă ce-o deschide gândul, un sens de a fi a circuitului vital uman afecţiune-optimism, o condiţie a ieşirii din limitele lumii mici, cu răspunsuri nelămuritoare la întrebări ample într-o existenţă minusculă şi anostă, o gustare din vinul libertăţii şi genialităţii de a-ţi incita inima să bată măcar un pic mai tare, o acordare a dreptului de a zdrobi platoşa neiubirii, urzite nenatural secundă cu secundă în comunul cotidian, o întărire de rezistenţă în faţa tendinţei de a te împiedica tu pe tine, de a te învinge însuţi…!  
Alice Drăghici este un om frumos, prezent din fericire în spaţiul public vizual şi audibil, lărgit incontrolabil în caruselul pestriţului evantai din zisa mass-media devenită azi o punere la zid a sentimentalismului benefic uman. Oglindă a superbităţii feminine, Alice Drăghici îşi constituie propria atractivitate în alternativă la actul de condamnare din interior şi exterioritate a fiinţei umane pentru care cuvântul iubire începe să aibă o semantică interzisă…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Alice Drăghici. O semantică interzisă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2174, Anul VI, 13 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!