CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2167 din 06 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Carmen Movileanu. Conversând cu ea lăuntric...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu adevărat, discuţia cu cineva abate de la discuţia cu sine...! În primul caz vorbeşte gura, putând să denote entuziasm, afinităţi sau aprigi adversităţi, oricare dintre ţintele comunicării de acest tip lăsând libertate disimulării rupte de adevăr, dar în celălalt caz apare oglinditor purul grai lăuntric, în căutarea drumului pacificator cu sine.  
Conversezi, de pildă, cu cineva pentru care nutreşti un sentiment afectiv, dar acesta poate fi preţul pe care îl plăteşti şubrezind marea forţă a admiraţiei ce creşte şi vibrează numai dând frâu liber gândului, nu purtând discuţii ce se poate să privească un cu totul alt orizont de teme. Pe deasupra, discuţia cu sinele tău îţi poate renaşte de infinite ori idealurile, pe când o singură discuţie cu cineva ţi le poate ucide definitiv!  
Cunoscuta crainică tv Carmen Movileanu este creatoare în jurul ei a unei atmosfere afective, pur şi simplu prin naturalul plăcutei sale înfăţişări şi spiritualităţi, prin conversaţia foarte agreabilă, blândă, spontană, voioasă, făcând parte dintre oamenii pe care îi placi de nu ştii când...! Dacă o întâlneşti şi conversezi cu ea, întotdeauna în nota bunei dispoziţii, fiind de condiţia unei culturi morale a tonusului desăvârşit - aceasta, din mare atenţie ca nimeni să nu fie indispus de vreo frustrare în prezenţa sa - îţi readuni încrederea de sine dacă o vei fi pierdut, pentru că ea acordă respect în relaţia de conversaţie. De aceea, este imposibil să te încredinţezi unei singure clipe de meditaţie faţă în faţă, deşi, chiar dacă o întâlneşti prima oară, nu îţi pare o străină...!  
Dominantul sens al gândului când te afli în apropierea sa este un cert sentiment de plăcere şi o tendinţă de a aborda un comportament de familiaritate, pentru că nu poţi să placi pe cineva şi să taci înlemnit!  
Greşeşti, însă! Carmen Movileanu, una dintre doamnele de televiziune cele mai frumoase în deplinul sens al cuvântului îţi recompensează cel mai bine timiditatea, această onestitate a sufletului, redându-ţi elanuri viguroase ale gândului, pentru că lasă o amintire foarte frumoasă oricui, după ce a avut ocazia să o întâlnească la un eveniment cultural artistic (acesta-i domeniul pe care-l frecventează) ori, fireşte, după ce a vizionat-o pe ecranul tv (aceasta se întâmpla ades cândva, dar acum, ca redactor la muzică-divertisment, aportul ei fundamental e în penumbra studioului, acolo unde se află locul arhitecţilor emimisiunii).  
Stând de vorbă cu ea lăuntric smulgi floarea plăcerii din rădăcină şi o pui la ureche, pe când în prezenţă te răpeşte emoţia şi dinamica momentului în aşa măsură încât te transformi inadaptabil trăirii interioare a întâmplării.  
Crainica de altădată, Carmen Movileanu, face parte dintr-o galerie de femei care au contribuit esenţial la atingerea unui scop demn de a fi luat în vedere odinioară, pe când emisiunile tv aveau un colorism atât de plumburiu încât să se asorteze cu tot spectrul cultural românesc de atunci. Puteai avea impresia unei uniformităţi turnate cu tiparul, în ce priveşte programul tv, dacă n-ar fi existat Carmen Movileanu şi colegele sale cărora avem a le datora respectul şi iubirea! Ceea ce a făurit Carmen Movileanu pentru actul cultural artistic, în epoca norilor negri, se întâmplă să îi surprindă în necunoştinţă de cauză pe cei de vârsta primăverii, dar artiştii o cunosc prea bine, chiar dacă misia lor nobilă e să creeze actul artistic nu să îi monumentalizeze genericele. Mass-media, în robia căreia a fost mai mult decât în solda ei, din dragoste, s-ar cuveni, fără îndoială, ar fi obligată să-i fie, la rându-i, fidelă în relaţie inversabilă de respect, însă există azi o pronunţată râvnire a prosperităţii evazive în presa nescuzabil de subvalorică.  
Încât, rămâne ca gândul celor care o cunosc şi o recunosc pe Carmen Movileanu să fie acel care, în tainele ce-l mistuie să facă reverenţe...! Doar atunci când cei care o admiră şi respectă conversează cu sinele lor pot împlini aceste gesturi foarte umane, altminteri, întâlnirea şi conversarea personală cu ea decurge pe o orientare cardinală de a nu pierde nicio secundă itinerată pe afinitate amicală, generozitate, inteligenţa dialogului, nu pe meditaţie! Pe firul unei discuţii cu admirabila Carmen Movileanu depistezi bunul exemplu în act a cum poate fi omul frumos încă şi mai frumos atunci când limitele sale sociabile sunt pur omeneşti, adâncit în discuţia cu sinele tău, însă, amplifici respectul de sine oferindu-ţi dezmierdări ideale în lumea ta interioară, tainică!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Carmen Movileanu. Conversând cu ea lăuntric... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2167, Anul VI, 06 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!