CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2137 din 06 noiembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Nicolae Mărgineanu. Val falnic în marea cinema-ului românesc
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cei care compară hărmălaia copilărească şi aplombul fragedei tinereţi cu puterea vieţii nu sunt decât în etapa prerevoluţionară a vârstei ce se pregăteşte să se despartă de freneticii îngeri şi demoni ai exoticismului mintal şi să-şi canalize gândul, judecata, emoţiile pe realitatea faptelor, să îmbrace haina maturităţii pentru actele muncite ale vieţii, nu imaginate. În genere, până la pragul vârstei de treizeci de ani, omul explorează minereuul de radiu de la viaţă, după această vârstă extrage filoane de minereuri fără radiaţii. De aceea, a ne bizui pe actul responsabil al unui judecător de instanţă cu o vârstă de până la treizeci de ani, ba chiar şi mai mulţi, nu e decât acceptarea hazardului. Cum să judece el un divorţ, fără să fi dat vreodată piept cu realitatea unei căsnicii şi, din acest motiv, putând să aibă perceperi ostile întemeierii unei familii, cum să pună el în balanţă un partaj şi mai ales sensibelele problematici ale copiilor pe o speţă de încredinţare a minorilor, dacă la rându-i nu are copii, nu a simţit niciodată în văzduhul inimii afectivitatea înrâurită de propriul copil?! Nu înseamnă aceasta ceva la fel cu punerea mâinii pe un fier vopsit în roşu ca să îţi induci senzaţia de arsură ?! Mergând mai departe cu divagaţiile pe subiectul incompatibilităţilor fără intenţii aluzive personale, tot în această categorie s-ar încadra şi avântul împrospătării zisei clase politice cu tineri de până la treizeci de ani. Ce animozitate mai e şi aceasta?! Cu ce garantează ca să ia ţara pe mâinile lor, ce experienţă de viaţă au, cât de solid li s-a aşezat conştiinţa până la această vârstă pe temelia mişcătoare a unor proiecte de fantezii?! Oare, nu se ştie, n-am învăţat de la istorie că dictaturile au fost instaurate cu mase de tineri, întocmai luându-se de bază energia lor explozivă şi aruncarea orbească în acte de bravură?!  
În actul cultural şi artistic, lucrurile stau cu totul şi cu totul la polul opus al adevărului spuselor de mai înainte. Dar, vorbind despre un regizor (aceasta deoarece în cele ce urmează se zugrăveşte chipul regizorului Nicolae Mărgineanu), nu este nici o alegaţie, nici o eraoare aprecierea că viaţa sa densă sub aspectul încercărilor şi-a reliefat urmele pe tot ceea ce a făurit ca operator, regizor, scenarist şi producător de film. Nici nu încape îndoială că ar fi aşa…!  
S-a născut pe 25 septembrie 1938, la Cluj. Întreagă tinereţea sa a fost învăluită de umbre şi zguduieli sufleteşti, de incredibile constrângeri şi restricţionări din cauza vinei de a nu avea vină. Tatăl sau, psihologul Ștefan Mărgineanu, profesor la Universitatea Victor Babeș din Cluj, a fost întemniţat timp de şaisprezece ani sub condamnare politică, în timpul regimului moscovito-securisto-comunist. Motivul acesta era pe atunci în puterea faptei de a suferi întreaga familie. Astfel, viitorul cineast şi sora sa Daniela au fost pedepsiţi cu exmatricularea din liceu, iar mai târziu, după ce Nicolae Mărgineanu va fi absolvit, cu praguri, liceul, a dat admiterea la Facultatea de Chimie din Cluj de unde a fost, respins, fiind nevoit după aceea să muncească pe un şantier din Hunedoara, ca şofer. A urmat o școală tehnică de metrologie din București, iar în cele din urmă a fost reprimit în facultatea de chimie, dar nu a mai onorat chemarea şi a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, la care a intrat primul pe listă, la secția de imagine film.  
După terminarea acestei facultăţi, în 1969, zece ani va lucra ca operator de imagine, timp în care a filmat „Alerta” (1967), „BD în acţiune” (1970), „BD în alertă” (1970), „BD la munte şi la mare” (1971), „Explozia” (1972), „Fraţii Jderi” (1974), „Muntele ascuns” (1974), „Tănase Scatiu” (1976), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978), filme la care a fost şi regizor secund.  
Ca regizor a debutat în 1978 cu filmul „Mai presus de orice” şi a continuat cu „Un om în loden” (1979), „Ștefan Luchian” (1981), „Întoarcerea din iad” (1983), „Pădureanca” (1986), „Flăcări pe comori” (1987). În anul revoltei populare din 1989 filma la „Un bulgăre de humă” şi va demara ulterior o serie de filme în care se simte briza libertăţii cucerite în 1989, cum ar fi: „Undeva în Est” (1991), „Privește înainte cu mânie” (1992), „Arhitectura si puterea” (1993) - film documentar -, „Capul de zimbru” (1996) - film tv -, „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007), „Schimb valutar” (2008), „Demascarea” 2011.  
A scris scenarii pentru filmele „Ștefan Luchian” (1981), „Întoarcerea din iad” (1983), „Pădureanca” (1986), „Un bulgăre de humă” (1989), „Undeva în Est” (1991), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002). Din 1990 devine şi producător de film, „Undeva în Est”, (1990), „Faimosul paparazzo”, (1999), „Binecuvântată fii, închisoare”, (2002), „Ce lume veselă”, (2003), „Biruința”, (2004), „Logodnicii din America”, (2007), „Schimb valutar”, (2007), numărânduse în portofoliul de prestigioase realizări în această calitate.  
Din prima căsătorie a sa cu regizoarea Florica Fulgeanu are un fiu, pe compozitorul de muzică de teatru şi film, Petru Mărgineanu. Căsătorit din 1976 cu actrița Maria Ploae, au împreună trei copii.  
O viaţă de odisee, începută sub lumina lumii pătată cu dungi orange ale mistuirii norilor în crepusculul răsăritului…! A fost greu, dramatic şi ca o baie de călire a oţelului. Experienţa sa de viaţă, talazurile aduse din larg de furtuni l-au izbit la ţărmurile anilor tineri de stâncile vieţii şi aceasta l-a acomodat cu greul şi lupta, dându-i învăţăminte de viaţă ce l-au purtat înapoi în larg, de data aceasta el fiind un val… valul artelor filmului, mare, puternic, falnic…!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: lungmetrajul "Poarta Albă" de Nicolae Mărgineanu)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nicolae Mărgineanu. Val falnic în marea cinema-ului românesc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2137, Anul VI, 06 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!