CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2119 din 19 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Ana Pacatiuş. Doina semănată în mitul iubirii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doinitoarea Banatului de peste cincizeci de ani, în tot acest timp îndeplinind cu melodiile atâta iubire cât e capabil să iubească la rându-i neamul românesc - iubirea nu se primeşte, iubirea se iubeşte, precum parfumul florilor ce nu se apucă în mâini ca o substanţă sau un corp, ci se absoarbe în plăcerea inimii...! Nici nu se dăruie ca obiectele, se transmite de la inimă la inimă! Iubirea se dăruie iubind, se primeşte iubind...!  
Nu este balsam pe lume ca doina românească, nici mulţi cântăreţi să o semene în mitul iubirii, ca Ana Pacatiuş şi semănarea aceasta să continuie în încolţire infinită. Cântăreţii, ca şi copiii seamănă iubirea cea mai pură, nedată împrumut, simplă, nesfioasă din prejudecată, căci vina copiilor are candoare, iar prejudecata în contextul acestei oglindiri nu are nici rădăcină, nici lăstar! Artiştii care cântă iubesc iubirea, iubesc pacea, iubesc armonia, iubesc copiii... cei care o ascultă sunt, la rându-le, copii vieţii rotitoare etern cu sărutare fragedă, înfiorare tăind inima, catifea caldă apropiată de obraz...! Doina Anei Pacatiuş, sărutarea, înfiorarea, catifeaua. copilul sunt una...!  
Cântăreaţă de muzică populară, coristă profesionistă, profesoară de canto popular e născută la Iablaniţa, în judeţul Caraş Severin, nici cândva, nici curând pentru că timpul cântăreţilor, ca şi cântecul e fără ani. A urmat Liceul de Muzică din Timişoara, studiind cu profesorii de canto Adriana Ciuciu şi Traian Nicolau, de teorie-solfegii Magdalena Ursu şi de folclor Nicolae Ursu. I-a depistat pulberea aurului spiritual ce se va cristaliza imediat, devenind un boboc de floare în florăria muzicii populare şi folclorului românesc, Nicolae (Lae) Perescu mentorul ei după aceea, ce o va integra ca solistă în Orchestra de muzică populară „Doina Banatului“ (pe atunci denumită „Lazăr Cernescu“) din Caransebeş. În 1970, rosturile culturii trecând prin diversele vârtelniţe, cum este ştiut, dar se pare că se uită, de vreme ce cenzura a fost înlocuită cu târguirea spectacolului muzical, este angajată la Ansamblul de cântece şi dansuri „Banatul“ din Timişoara, pentru ca peste doi ani să refuze statutul de solistă de muzică populară, preferând pe cel de coristă profesionistă în Corului Operei Române tot din Timişoara iar aici se va statornici, până la pensionare - o pensionare după care aportul ei în viaţa muzicală folclorică românească nu încetează, continuând cu prestaţii solistice în concerte şi spectacole.  
Profesoară cu vocaţie, de canto popular la Centrul de cultură şi artă al judeţului Timiş - Şcoala de Arte din Timişoara, Ana Pacatiuş a cizelat generaţii de candidaţi la mirajul scenei, iar îndelungul unei roditoare vieţi de artist a scos la lumină un bogat filon de cântece bănăţene autentice, a descoperit şi cules de prin satele din Banat un material folcloric patrimonial pe care l-a fructificat în repertoriul ei de cântece alese şi aurorale. A cântat pretutindeni pe scenele din ţară, la radio şi tv, a făcut imprimări la Casa de discuri „Electrecord“ din Bucureşti, a efectuat turnee de concerte prin ţări cum ar fi: Anglia, Danemarca, Suedia, Olanda, Ungaria, Iugoslavia, China, Mongolia, Coreea. Cântece ca „La izvor la izvorele”, „Dorul badii mă ajunge”, „Mărie, Mărie”, „Bună sara dragii mei”, „Ana mea, draga mea”, „Maică dac-ai fi ştiut” şi altele au peregrinat iubirea în atâtea colţuri de ţară şi de lume...!  
Doinitoarea Ana Pacatiuş a transferat cu propriul suflet binele sufletesc al melosului bănăţean în întreaga lume fără hotare, universalizându-l în iubire! Este una dintre artistele mirabile ale României al cărei nume nu e contopit în faima temporală, e uniformizat cu numele de efigie spirituală a patrimoniului cultural românesc!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
Referinţă Bibliografică:
Ana Pacatiuş. Doina semănată în mitul iubirii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2119, Anul VI, 19 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!