CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2114 din 14 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorica Macovei. Trandafirul Ţării de Sus şi Moldovei de la Răsărit
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Frumoase mai sunt româncele toate, iubite mai sunt româncele moldovence şi româncele Bucovinei…! Nimeni nu urăşte urâta, ca urâta însăşi! Este frumuseţe pentru toate femeile din lume, numai că urâta ar vrea-o a ei pe toată deşi nu are nici puţină, există aşijderea iubire însă invidia orbitoare a urâtei avântă lupta de a şi-o atrage numai de partea adâncului inimii ei, deşi nu are loc în inimă nici cât un vârf de ac. Ceea ce nu se ia ca strategie în fructificarea frumuseţii şi iubirii de către unele femei este faptul că e nevoie de un suport bătut în pietre rare de care să anine aceste cadouri ale sufletului! Acesta nu poate fi decât spiritul ales, fără de care nu poate fi nici frumuseţe răpitoare, nici iubire dezlănţuită! Doar pare că este, dar dacă femeia nu-şi înveşmântează cu spirit mintea, nici frumuseţea nu-i îmbracă trupul şi nici iubirea nu-i înveleşte de cald inima.  
Multe femei sunt pradă iluziei că banii acoperă şi descoperă totul la ele, dar portofelul nu poate fi descărcat în spirit, nici spiritul în portofel. În „portofoliul” (nu portofelul, de această dată), de sublimitate a femeii există mai mult decât frumuseţe corporală. După cum şi oamenii care au o religie pot fi la fel de răi ca cei care nu au, tot astfel o femeie poate fi urâtă şi când are o frumuseţe, şi când nu o are.  
De aceea, moldovencele şi bucovinencele sunt cele mai frumoase femei, nici nu pot să nu fie, de vreme ce graţia fizică le este îmbogăţită cu haruri. Mirabila Moldovă, mirabila Bucovină au un brâu al istoriei şi o cunună a cântului, inegalate ca patrimoniu. Cântăreţele lor, în primul rând cântăreţele, deci, alină părţile de ţară cu hotare din răni, de o istorie încoace şi înapoia ei, dincolo şi dincoace de Prut, între un capăt de Moldovă şi o inimă a ei, dincolo şi dincoace de Carpaţi, şi în lungul lor, până la marginea de sus a Bucovinei unde urcă plânsul tulnicelor de la Dacia până la Regat, apoi în vremile de-acum şi înspre ziua de mâine...!  
Dacă moldovencele şi bucovinencele nu au a recupera cântec pentru că nu l-au vândut, nici n-au a şi-l restaura pentru că l-au păstrat şi dacă s-au pus graniţe în plus între casele lor, între mame şi fii, între fraţi şi fraţi, între prieteni şi prieteni, între vecini şi vecini, pe cântec nu l-au putut aresta grănicerii! Femeile frumoase, cântăreţele şi cântăreţii Moldovei şi Bucovinei, farmecul şi cântecul lor au existat din vechile timpuri ale ţării întregi până azi şi n-au să piară...! Putem arăta cu dovadă aceasta pe Viorica Macovei, ea e o principesă frumoasă la chip şi încă şi mai înfrumuseţată şi de haruri!  
Cântă de se-opresc rândunicile sub streşini şi se miră că o fată frumoasă le-a mistuit voioşia şi o dăruie publicului, iar privighetorile tac să se reasculte în voce umană, pe când pe oglinda cerului ochii stelelor zăresc pe sub brazi, pe câmpii, de-a lungul vadurilor albastrelor râuri sărbătoarea iubirii şi păcii unde o fată frumoasă sărută cu glasul ei sufletele îmbrăţişaţilor în joc şi dragoste de trăire! Este Viorica Macovei această frumoasă româncă, trandafirul Moldovei şi Bucovinei, cu glas aurit în aurul muzicii populare şi folclorice a Ţării de Sus şi Moldovei de la Răsărit, cu dor, istorie şi legendă...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorica Macovei. Trandafirul Ţării de Sus şi Moldovei de la Răsărit / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2114, Anul VI, 14 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!