CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2111 din 11 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Titus Munteanu. Prefaţa Televiziunii Române
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personalităţi ca Titus Munteanu pot fi denumite prefaţa Televiziunii Române, scrisă cu fapte, sentimente, amintiri...! Dacă s-ar derula o cronică a programelor acestei televiziuni, fără Titus Munteanu, considerând în abstract că nu ar fi existat, pentru o astfel de cronică nu există titlu mai nimerit ca „Singurătatea divertismentului muzical tv”! Dar circumstanţa ce-ar determina o astfel de reflecţie este absurdul. Titus Munteanu a existat şi va rămâne la edificiul spiritual al Televiziunii naţionale iar filmoteca instituţiei, precum şi o seamă de vedete consacrate în cadrul emisiunilor realizate de el reprezintă argumentul de aur în faţa instanţei publice, singura rămasă activă neîntrerupt în orizontul renaşterii respectului pentru oamenii de valoare ai neamului românesc! Societatea mondenă (nu musai modernă!) românească, deşi în parte acordă în secret acest respect, alunecă în snobismul după care ce a trecut e vechitură şi prin urmare devalorizat, iar ce e nou e proaspăt, şi ca atare, în vogă!  
Târzie crămăluială şi falsă e aceea a unor coţcari zişi realizatori, producători, moderatori şi aşa mai departe, actuali, care se află faţă în faţă cu nişte ochi goi ai spectatorilor şi telespectatorilor, chiar cu săli goale câteodată. Piaţa a distrus arta spectacolului, iar lumea, stupefiată fiind când vede pe ce mâini au ajuns artiştii, e sătulă... gata, nu mai înghite sterilul unor producţii tv şi spectacole degradate...!  
Ceea ce a realizat Titus Munteanu este irepetabil. Spre deosebire de „bacii” culturii şi artelor româneşti, care asaltează reduta respectului fără să ia în considerare că ei sunt cei dintâi datori să îl acorde, Titus Munteanu a câştigat aprecierea tuturor fără să dispreţuiască pe nimeni. A fost un profesionist fără pasiunea fanfaronadei, regizor, realizator tv (director al instituţiei o perioadă), care a făurit emisiuni galante, cu o desfăşurare vastă, diversă, fascinantă de programe şi protagonişti. A exclus drastic abjecţia, kitsch-ul, snobismul, vulgaritatea, violenţa de dubios rating tv (aici a ajuns „ştaiful” şi gustul televizomanilor, azi!). Era unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de programe tv, cu o carieră de aproape cincizeci de ani de televiziune în care a realizat cele mai populare emisiuni, ca: „Şcoala vedetelor" (pentru care în 1996 a fost premiat cu „Trandafirul de Argint” la Montreux, cel mai mare festival de televiziune din lume), „Numai cu acordul minorilor", „Televiziunea copiilor"... „Când am ajuns la TVR, nu era altă televiziune. Eu aveam alt drum, făcusem Conservatorul, am început să cânt jazz, cu un muzician de excepţie, Richard Oschanitzky, un pianist genial - cântam la flaut şi am înregistrat împreună muzică pentru multe filme. Apoi am fost repartizat la Timişoara, iar el mi-a sugerat televiziunea, unde erau muzicieni foarte buni", se confesa Titus Munteanu pentru revista internă a TVR.  
În anii ’90 a lansat emisiunea „Scoala a vedetelor“, o rampă de lansare pentru: Călin Goia, Adrian Despot, Class, Cristina Cepraga, Nadine, Călin Geambaşu, Mălina Olinescu... (lansase anterior o altă emisiune pe TVR 2, ce avea cam acelaşi format ca „Şcoala a vedetelor“. Ambele acordau tinerilor talentaţi, zece la număr, cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani şansa de a se pregăti cu profesionişti la canto, dans, actorie, punere în scenă, prezentare... sub coordonarea lui Titus Munteanu şi a echipei sale, producătorul programului fiind Camelia Boştină.  
Sunt, de asemenea, menţionabile alte emisiuni la care şi-a adus contribuţia Titus Munteanu, cum ar fi: „Realităţi ilustrate" (produsă de Tudor Vornicu), „Un trio formidabil" (Premiul I la Festivalul „Charles Chaplin", Gabrovo, 1984), „Duelul vedetelor" (premiul APTR, 1992), „Astă seară ne distrăm în familie" (premiul APTR, 1993).  
Vom mai aştepta mult şi bine reapariţia pistelor favorabile lansării tinerilor de valoare în muzica uşoară românească. Fără Titus Munteanu, sunt nori negri deasupra scenei! Ca şi cum între soţ şi soţie, încă de pe patul matrimonial s-ar cuibări umbra despărţirii, azi, fiecare proiect cultural şi artistic este ameninţat de umbra călcâiului gata să-l zdrobească nemilos, ca pe capul de şarpe! Ce e frumos şi de valoare în arta spectacolului mu apare şi cu suficiente arme de apărare, iar metodele descalificabile de luptă în managementul retrograd al oricăror arte sunt mai eficiente decât bunul simţ! Cu o cavalerie uşoară nu poţi sta în faţa unei divizii de tunuri şi, iată, din aceste cauze ducem dorul tot mai adânc în suflet şi dureros, după Titus Munteanu!  
Dar, un motor mai simplu e dovedit că se defectează mai rar decât unul extrem de complicat şi se şi repară mai uşor. Aşa că, poate nu ne este zadarnică aşteptarea, încât, într-o zi vom fi martorii reimaginării artelor spectacolului de care ne-am ataşat printre alţii şi datorită lui Titus Munteanu, iar pe lângă speranţa redifuzării emisiunilor realizate de el, nădăjduim să apară cineva care-i va prelua şi duce în viitor inspiraţia, pasiunea, aptitudinile, munca...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Titus Munteanu. Prefaţa Televiziunii Române / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2111, Anul VI, 11 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!