CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2042 din 03 august 2016        Toate Articolele Autorului

Vasilica Tătaru. Cântecele, o sărutare pe gând
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe nimic nu e mai puţin stăpân omul decât pe propria frumuseţe corporală. De aceea, trimiterea la meritul personal atunci când este vorba despre aspectul fizic nu este un argument, pe când frumosul lăuntric nu se conduce după alte forme, culori şi străluciri decât ale spiritului. Dar, natura umană se glorifică pe sine atunci când lucrează cu înaltă măreţie a generozităţii, dăruind unora ambele frumuseţi. Rară, inconsecventă binevoire aşezată la îndemâna ziditorului universal e aceasta! Dar, cine poate şti cum ar arăta lumea dacă n-ar fi în firea umană încrederea celor mai norocoşi că sunt deţinătorii unui avantaj infailibil?!  
 
Omenia, generozitatea, bunul simţ îi înnobilează pe oameni întocmai necăţărându-i în vârful aroganţei, căţăratul nefiind cu nimic mai presus decât târâşul. Există uneori atât de aproape, chiar sub ochii noştri astfel de oameni, dar, adesea ne derutează viziuni nevăzute, ne domină o raţiune ce se duşmăneşte cu sensibilitatea sufletului, iar aceasta nu-i decât un crunt rău ce ne-ndepărtează de ei şi pe noi de noi!  
 
Neamul românesc are lângă trupul şi sufletul său un suflet şi un trup ca grâul şi aurul lui: muzica populară şi interpretul - ştim, cei mai pretenţioşi în termeni separă muzica populară de muzica folclorică, dar noi luăm spicul cu totul deoarece e treaba „grânarilor” melosului (popular ori folcloric) să depoziteze fructul de grâu, bob după bob. Una dintre apreciatele artiste moldovence, parte a acestui trup şi acestui suflet ce fac front comun cu iubitorii lor, poartă un nume căruia-i revine incontestabil un înalt merit în alinarea adâncă a zilelor vieţii noastre, păstrând astfel distanţă de posomorâre, această atât de statornică măcinare adâncă a omului. Numele e Vasilica Tătaru! Cu această artistă viaţa e mai lungă, mai strălucitoare, mai surâzătoare, iar pe toate cărările ei te bucuri de întâlnirea cu frumosul şi voioşia. Dacă nu ar fi frumoasă ca o vinovată a suspinelor de drag, pentru că glăsuieşte cânt atât de alipit de inimi, ca o mătase de pielea pruncului, tot ar fi îndrăgită; dacă nu ar cânta frumos ca zânele din mitologia fermecărilor, tot ar fi îndrăgită pentru chipu-i cuceritor ca al frumoaselor din odiseele iubirii!  
 
Bacăuancă, fiică dragă a oraşului cu faima decadenţei şi plumburiului, cândva oglindă vie a simbolismului pesimist, Vasilica Tătaru e una din oamenii frumoşi şi de valoare ce-aduc bucuria! În miezul verii lui 2016, cu focul furnalului ceresc fierbinte până la insuportabil, de Hramul Bacăului au cântat artişti admirabili, cu atât mai mult cu cât ei aduc muzică îmbălsămitoare în contra cântecului lebedei pe care-l fredonează sfidător, necontrolabil, marii orânduirii de azi. A cântat, ferice că a cântat, într-o lumină înviorătoare a propriei aure, şi frumoasa şi talentata interpretă de melos popular, Vasilica Tătaru. Ea a bucurat, a încântat, a răcorit publicul copt de soare şi gânduri, în mijlocul unui perimetru din centrul oraşului! Atunci s-a văzut iarăşi ce aproape de oameni e bucuria sufletului, iar ei cât de departe îşi surghiunesc gândul să o caute!  
 
Se vor gândi de atunci bacăuanii, mult timp, la cât au fost de fericite acele minute şi secunde petrecute cu Vasilica Tătaru şi vor avea mult timp impresia că aceste clipe vor rămâne încă vii şi că inimile lor vor continua să vorbească tainic şi copleşitor cu inima Vasilicăi Tătaru. A plătit artista, în ziua aceea, o parte din impozite către gura căscată a gropii în care neliniştea, neajunsul, supărarea înghit zi cu zi lumea sărmană. Glasul ei, chipul ei s-au expus frumos, vrăjitor şi au înduplecat viaţa să facă bacăuanilor ziua mai frumoasă decât cele dinainte şi mai îmbunătăţită cu speranţe, pentru ce urmează să vină!  
 
O hrană a sufletului, o mână mângâietoare, de mătase, o sărutare pe gând au fost cântecele Vasilicăi Tătaru, căci aşa sunt aceste cântece, dintotdeauna, hrană şi sărut, şi aşa vor continua să fie! Artista, glăsuindu-le pentru neamul românesc, împarte măcar câte un dumicat fiecăruia, dăruindu-şi frageda mângâiere şi sărutarea ce trăiesc mai mult decât viaţa!  
 
Nimeni în lume nu are parte de toate bucuriile vieţii, dar un recital cu Vasilica Tătaru împlineşte voia lacomă a iubitorului de melos popular prin a primi cântec în locul a tot ce nu poate primi! (foto: Vasilica Tătaru şi mama sa, Maria Tătaru, două artiste admirabile ale Bacăului)  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Vasilica Tătaru. Cântecele, o sărutare pe gând / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2042, Anul VI, 03 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!