CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2027 din 19 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Nico Muzica, înflorind viaţa!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzica uşoară românească are aripi de vultur în vocea interpretei Nico. Adevărate şi fermecătoare, astfel de voci translează geneza muzicii ce consistă în geneza lumii. Atât glasul muzical cât şi arta muzicală îşi au sorgintea, odată cu naşterea sunetului oglinditor al spiritului, în zidirea temeliei poeziei. Cântecul este şi sunet şi suflet şi cuvânt, înflorind viaţa, contopite în poezie, culoare şi perenitate spirituală!  
Astfel cântă Nico! Într-un univers sonor deranjat până la marginea răbdării de o producţie de muzică zgomotoasă, nu departe de contramuzică, melodiile interpretei Nico sunt pansamentul vindecător, căldura ce luptă cu gerul din marfa muzicală de vânzare.  
E o artistă sensibilă, fină, generoasă, o artistă frumoasă, elegantă, dar cu toate acestea nu e uşor pentru nimeni să îşi prindă curaj de a iniţia o discuţie cu ea…! De teamă să nu penduleze conversaţia între frenezia cunoaşterii a cât mai mult despre artistă şi predispoziţia ei la timiditate şi discreţie! Cum să întrebi ceva o artistă pentru care tace lira şi o lasă pe ea, se opreşte susurul fântâniţei şi dă voie vocii sale, închid păsările pliscul şi-o ascultă?!  
Nu cumva Ploieştiul dă impresia că e originea grâului din care s-a copt pâinea cea mai dulce a poeziei, muzicii şi teatrului, drept un colac de prescură pură a artelor îngemănate dacă adunăm în monografia lui numai numele: Nichita Stănescu, Toma Caragiu, Emilia Comişel, Mădălina Manole, Nico…?!  
Născută în acest oraş prahovean, dacă nu devenea interpretă de muzică uşoară, Nico nici nu s-ar fi îndepărtat decât spre o altă ramură a artelor. Dar i-a fost sortit cântecul pornit de la pragul natal până la scena muzicii grele şi fascinante, deşi aşa zisă muzică uşoară. E însăşi o stare de lirism, poartă o voce emoţionantă dinspre maxima potenţă a corzilor vocale spre ceea ce, aproape că numai violoncelul mai poate, şi duhul poemului. Pe unde pasul lui Nichita Stănescu a lăsat cândva urme, răsună şi alină azi vocea interpretei Nico. Iar de la boema lui Nichita, până la spiritul mocnit în praful de puşcă al comediei lui Toma Caragiu, tot Ploieştiul are cărări. Câtă vreme timpul artiştilor nu are ani, fără îndoială că Nico e mândră să le fie concitadină poetului Nichita Stănescu şi actorului Toma Caragiu, deşi nu au potrivire de vârstă. De o vârstă apropiată cu a Mădălinei Manole şi, de asemenea concitadină cu ea, relaţia lor a fost generos comunicativă, nu una lovită de petele competiţiei!  
Artiştii arar se vede că ostenesc. Lor li se dedică exegeze fremătânde din fermentul propriilor vieţi şi epuizări, din fericiri şi nefericiri, din plâns şi surâs, din tot ce îi întăresc sau îi macină. Cununa împlinirilor, succesele şi dezamăgirile, împreună, însoţesc artistul, de la lansare, la consacrarea în muzica uşoară şi în continuare! Interpreta Nico e un clasic tânăr, foarte tânăr! Cântă o muzică ce nu se converteşte cu niciun preţ la cultul celei de vânzare, de azi, absorbită atât de mult în managementul muzical, întru pierderea artei muzicale.  
Călătorind până aici pe cărarea vieţii şi muzicii, cu frumoase şi bogate împliniri, Nico aduce cu ea şi poartă mai departe un cântec mirabil şi de valoare, ca un izvor de frumuseţe şi iubire!  
 
Catena, Farmacia inimii, idealuri nefictive  
 
Pentru unii pătimitori cu sănătatea corporală şi a sufletului ajunse nu o dată a se-nfrupta din ultima speranţă, „Catena” - farmacia inimii îşi aniversează vârsta nevenerabilă prin ani ci prin acte de bine, odată cu ziua când speranţa renăscută le-a bătut la uşă, aducându-le hrana inimii. Din ziua aceea şi până azi, „farmacia inimii” preamăreşte idealul de alinare şi salvare a vieţii umane ajunse într-un punct de dificultate a stării de sănătate, dar nu încetează să poarte falnic pe frunte diadema zeiţei ocrotitoare a culturii şi artei. Ceea ce făureşte „Catena” - farmacia inimii e o prelungire a reînvoirii binelui şi iubirii de la inimă la inimă. Niciunul dintre aceste acte nu e pură şi efemeră întâmplare, ci un summum de iniţieri şi sprijiniri în continuitate nelimitată a idealului etic şi estetic. Artiştii României au reclădite an cu an în perspectivele lor deloc roze altminteri, nepreţuite posibilităţi acordate prin ataşamentul personal al oamenilor remarcabili de la „Catena”, fără vanitate, dar cu energică implicare în sarcini ce nu-nconvoaie ci înalţă calitatea umană din care decurge menţinerea şi înflăcărarea filamentului cultural şi artistic, prin sponsorizări.  
Unul dintre acestea este lansarea albumului „Motive”, o terasă mirabilă cu buchete de flori spirituale ale cântecelor frumoasei până la văzduhul sufletului ei, Nico! Vineri, 15 iulie 2016, topitoarea de drag a inimii, Nico, urmă lângă urmă cu ale farmaciei inimii a adunat într-o comoară noi şi minunate cântece: „9”, „(Să-mi dai) Motive”, „În locul tău”, „Alt început”, „Amintiri”, „Pozitivitate”, „Nebună după tine”, „Live it up”, „100 de zile”, „Spune da, spune nu”, „Clipe” şi altele. Acest album a fost lansat alături de Casa de Discuri Cat Music, fiind sponsorizat de „Catena”, lanț de farmacii, cu Nico, parte a imaginii lui. Este cel de-al şaselea din discografia interpretei, în cei aproape cinsprezece ani de prezență pe piața muzicală din România, lansând, pe lângă „Motive” albumele de studio: „Love Mail" (2010), „Cast Away" (2007), „Așa cum vrei" (2005) și „Gând pentru ei" (2003).  
Piesele „9” (feat. F. Charm) şi „Nebună după tine” au ca autor - muzică şi versuri - pe Cabron (Alexandru Minculescu), pe când Mădălin Ionuț Drăgan (Shobby) este autorul piesei „Pozitivitate”, de asemenea, în ceea ce priveşte muzica şi versurile. „Spune da, spune nu”, compoziție a lui Andrei Tudor valorifică muzicalitatea, cursivitatea, profunzimea mesajului versurilor Andreei Andrei. Laurențiu Matei, soţul artistei interprete, instrumentist în orchestra Teatrului de Revistă din Ploiești, dirijată de Viorel Gavrilă semnează patru compoziții, iar Nico, pentru întâia oară dar indubitabil încurajator îşi aduce contribuţia singulară la piesa „Live it up” și împreună cu soţul Laurenţiu la piesa „Amintiri”. Dintre textieri sunt menţionabile numele cunoscute și pentru vocalitatea muzicală a lor: Monica Loredana Mândrescu (Moni-K) și Cristina Bălan (câştigătoarea celei de V-a ediţii „Vocea României”), 2016! Albumul include două foarte populare cântece legate de campaniile „Catena”, aparținând lui Bogdan Tașcău - muzică şi versuri: „Catena-Tango” și „Catena-Generații”.  
Ne întâlnim, aşadar, cu o nouă apariţie în universul sonor al muzicii uşoare româneşti, făptuită de compozitorii Laurențiu Matei, Adi Cristescu, Mădălin Drăgan (Shoby), Andrei Tudor, Bogdan Vlăsceanu (F Charm), Răzvan Preda (Sonny Flame) şi Alexandru Minculescu (Cabron), împreună cu textierii Ovidiu Iordache, Loredana Mândrescu (Moni-K), Andreea Andrei şi Cristina Bălan.  
Octavian Ursulescu, prezentator unic azi şi greu de crezut că repetabil vreodată, precum și Titus Andrei, unul şi celălalt profesionişti ai radioului şi scenei muzicale româneşti au măiestrit din cuvinte portretul uman şi artistic al artistei Nico, iar Adrian Enache şi Andrei Tudor au transmis mesaje video, dedicate special interpretei. Au fost prezenţi la evenimentul organizat într-un spațiu inedit - Farmacia „Catena” din Piața Romană -, Romeo Zaharia (solist al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești), Marius Bălan (solist vocal, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, solist al secţiei de estradă a Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești), Lucia Dumitrescu (solistă cu multe premii cucerite, care, în ultima vreme colaborează cu formatia ProConsul), actrița Nuami Dinescu.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nico Muzica, înflorind viaţa! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2027, Anul VI, 19 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!