CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2010 din 02 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Poveste de drumeţie la Sinaia, cu un Popas Alpin şi un slujitor boieresc: Mihai Cojocaru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oricât ar fi la indemâna unui „împletitor de vorbe”, cum ar spune Ilie Micolov, arta persuasiunii urcate la gradul culmii neatinse decât de maeştri, descrierea cea mai adevărată şi cuprinzătoare a pensiunii „Popas Alpin”, înconjurate de peisajul munţilor Sinaiei, solemni ca nişte mitropoliţi sub porţi de văzduh cutreierat de vulturi, o desăvârşeşte numai şi numai priveliştile înseşi, vorbitoare prin chipul lor mirabil despre maiestatea naturii în mijlocul căreia omul, atât de mic, se contopeşte cu Universul şi se preface, desprinzându-se certamente de finitate şi temporalitate, parte a arhitecturii Universului.  
Nu există emoţie atât de profund şi înstăpânitor în om decât aceea de a se simţi atingând bolta cerului, obrajii norilor, ochii stelelor, de a soarbe în plămânii gata să explodeze respiraţia cetinii, de a auzi incantaţiile vuietelor muntelui, toacele povârnişurilor lovite de ciocănelele pasului, dangătul clopotelor monumentale de la mănăstirea voievodală din Sinaia, urcând lin, tocmai de jos, din vatra oraşului de scaun, până tocmai sus, unde vârfurile brazilor perdeluiesc geamurile cerului, de a se cuprinde sub umbra munţilor ca-n faşa pruncului, iar pereţi de stâncă să-i flancheze mersul până la cornişa castelurilor de piatră, în crenelurile cotiturilor, dându-i sentiment ferm de apărare şi deopotrivă de repatriere în regatul matern al naturii, ţărmurit de stânci falnice, nebiruite.  
Urci una câte una culmi ce privite de jos par munte coborât din cer, dar privite de sus dau impresia că cerul ţîşneşte din genunchii muntelui... urci şi tot urci şi te afunzi în tăria supremă a muntelui, te scufunzi în oceanul cosmosului, apoi e vremea de dat corpului ce e a corpului şi fiinţei ce e a fiinţei: corpului, relaxarea, fiinţei bucuriile şi fericirile retrezite în contopirea supraumanului cu omenescul, de pe urma căreia omul ia pe spirit poleiala veşniciei! Unde să se întâmple toate acestea? Într-un loc de popas unde natura îşi are jilţ! La Cota 1400, într-un „Popas Alpin, perlă de salbă a celor mai frumoase şi renumite popasuri montane din ţară şi, fără teama de a greşi, se poate spune că nu numai din ţară.  
Odată ajuns aici te afli undeva, într-un loc ce seamănă leagănului ce, nu avem capacitatea de a ne aminti cum ne-a desfătat, dar tainice ecouri ancestrale ne induc plăcerile acestea pe care le trăim în repetare toată viaţa. Găseşti aici tot: popas, de bună seamă, bucate din cele ce se topesc pe cerul gurii, vinuri din cele ce se împrăştie în vadurile minţii şi un personal dintre acelea ce slujesc boiereşte, în măsură a te face pentru o clipă să crezi că eşti stăpân la curte domnească. De ce să nu-şi îngăduie omul ca pe banii lui, din timpul său, cu vrerea şi plăcerea sa să se simtă răsfăţat, să fie servit, slujit, omenit, ca să-şi refacă tot ce iroseşte zi cu zi, pe cheltuiala vieţii sale, ca rob al propriei existenţe?!  
Se află, aşadar, la Sinaia, un leagăn pentru trup şi un văzduh pentru spirit pe care ţi le poţi dărui pentru o clipă, o oră, o zi, un sfârşit de săptămână, un concediu, toate din ele cât o viaţă.  
Iar dacă suntem acum la momentul terminus al clipei de visare pe drumul croit prin alcătuirea povestei acesteia de drumeţie şi părăsim raiul din munţi, e cuvenit a rosti şi numele patronului popasului zugrăvit din cuvinte afective, numit „Popas Alpin”: Mihai Cojocaru. Nu am făcut-o la început pentru că, deşi de ispravă, de omenie, un profesionist al serviciilor sale, nu ar fi agreat să acordăm întâietate sieşi şi nu celor pe care le consideră mai presus limitelor umane, forţelor şi splendorilor naturii, nici numelui său înaintea renumelui ansamblului de servicii ireproşabile, spre binele deplin al celor ce trec pragul popasului pe care cu dragoste şi artă profesionistă îl coordonează.  
Unul e, în munţii Sinaiei, Mihai Cojocaru şi unul e popasul său pe care îl numeşte foarte nimerit „Popas Alpin”, dar prin ei, zona aceasta încorporată în circuitul naţional turistic, fermecătoare şi unică, îşi înmulţeşte averea spirituală a frumuseţii şi plăcerii petrecerii în mijlocul naturii, de o mie de ori!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Poveste de drumeţie la Sinaia, cu un Popas Alpin şi un slujitor boieresc: Mihai Cojocaru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2010, Anul VI, 02 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!