CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2010 din 02 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Maria Şalaru. Lina melodie, alinătoare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cântecul preface omul frumos în mai frumos! Dacă nu se entuziasmează să cânte şi cine nu poate!  
E un dor de Maria Şalaru la Bacău, tot timpul este un dor de ea. E frumoasă, iar când urcă la inimi glasul ei, opreşte guvernarea despotică a răcnetului muzical şi aduce lina sa melodie, alinătoare. Cîntecul glăsuit de Maria Şalaru, fără să fie provincial ci o şoaptă voită într-o autodesăvârşire a dialectului moldovenesc, nedesprinsă rămânând însă iubirea din ea, universală, este un predeterminism al trăirii fiecărei stări sufleteşti umane, căci abia odată cu despărţirea de Maria Şalaru, la sfârşitul spectacolului, urmează meditaţia, absorbirea în plăcerea amintirii stăpâne pe gânduri.  
A fost Hramul Bacăului în miezul greu suportabil de fierbinte al verii anului 2016. Cântaseră pe o scenă din centrul oraşului, înconjurată de lava soarelui în calea căruia umbra parcului din vecinătate, rară şi insuficient de întinsă nu-i putea sta, artişti de toate genurile musicale, unii cuceritori. În ultima zi a sărbătorii, pe 29 iunie, odată cu aşternerea unor pale de răcoare peste Bacău a fost rândul Mariei Şalaru şi a „boboceilor” de la Bacău să preschimbe inimile în regate; sute de regate şi-au anulat graniţele pe bulevardul din centrul Bacăului, închis pe flancuri ca să alcătuiască perimetrul unei esplanade în faţa scenei, spre a fi văzută şi ascultată (nu auzită) Maria Şalaru care aducea pacea şi fericirea muzicii. Elocinţa cea mai adevărată a recitalului Mariei Şalaru şi înfloririi scenei de frumoşii fermecători „bobocei” de la Bacău a fost năzuinţa umană de viaţă şi de iubire, nimic mai mult, nimic mai presus - se ilustra aceasta în oglinzile privirii fiecăruia dintre spectatori şi se ivea şi în lumina safirului ochilor artistei; în adâncul ei sufletesc sunt scufundate tainele multor răniri şi tumultul unei vieţi neîncetat zguduite când de una, când de alta, dar n-au să vadă asta niciodată decât acei care au fost în urma pasului ei mereu, ştiindu-i cărările destinului şi-o iubesc, înţelegând-o şi atunci când unele încordări ale sale, la piept cu valurile vieţii, par capricii.  
Nimeni nu trăieşte în pace deplină, dar inima artiştilor e un filament de argint, gândul, dorul, iubirea, dezamăgirea trecând prin el fără să-l carbonizeze, preschimbându-l în lumină pentru ceilalţi, în timp ce el arde!  
Ce bucurie! Ce frumuseţe! Câtă fericire! A cântat în zilele sărbătorii, la Bacău, iarăşi căci era un dor, ca întotdeauna mirabil, Maria Şalaru! Încă un impuls de voie bună pentru bacăuanii copleşiţi poate, de sporul strâmtorărilor, cu speranţe tot mai învinse... triştii bacăuani au fost înveseliţi de Maria Şalaru, au cântat cu artista coborâtă pe esplanadă, în mijlocul lor, au dat uitării grija, au primit în suflet muzica deasupra inconsecvenţei valurilor temporale, regină eternă, nedezamăgitoare, a binelui sufletesc!  
Bacăul, spre norocul lui, are fântâniţa izvorului bucuriei acasă, dar, din păcate, prea de multe ori apa setei de cântec e căutată prin alte locuri, deşi, dacă mai trebuia, spectacolele de Hramul Bacăului au oglindit şi în 2016 cât de mare e iubirea lor pentru Maria Şalaru!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Maria Şalaru. Lina melodie, alinătoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2010, Anul VI, 02 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!