CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1989 din 11 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Gabriela Firea. Scrisoare de la Bacău: un calcul al succesului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un caracter nobil nu e reputaţie, e codiţie umană! După cum timpul nu este perceput în sinea lui, ca un corp, dar nici nu-l putem rezuma la o noţiune abstractă, după cum nu înseamnă un ceas şi nici mersul circular al acelor lui, ci contul duratelor actului în consecinţă al mişcării şi transformării universale, nici nobilitatea caracterului nu e corp, dar e formă de virtute reprezentată prin acţiunea gândirii, sentimentelor, faptului practic ce descrie desfăşurarea vieţii unui om (nimic nu poate fi nobil ca noţiune abstractă, în exterioritatea exprimării umane) şi e gradul suprem al umanului.  
 
Sub aria largă a acestei definiri, încercarea prin alcătuirea de cuvinte, de a ilustra un portret uman al noului primar general al Capitalei, Gabriela Firea, porneşte de la obligaţia nedeghizării în virtute a ceea ce nu există, în primul rând, ori e viciu, şi de a căuta perspectiva drumului cel mai drept şi cel mai real de la adevăr la ilustraţie.  
 
Nici n-ar fi nevoie de recurgeri la surplus artificial, ori la ascunderea sau inversarea a ceva reprobabil în firea primarului Firea, ori în vreuna din faptele sale, ziditoare ale unei biografii ce-i face cinste şi conţine în sine puterea exemplului. Nu! De rău despre ea n-ar putea vorbi decât vajnicii apostoli ai contrei, iar de urât, ochii orbi ai subteranului negru. Contra uneltirilor celor ce caută şi nu descoperă motive de reprimare, superbitatea feminină, inteligenţa, eleganţa purtării îmbrăcămintei, comportarea, conversaţia, omenia ei sunt scut şi armă!  
 
De o vreme se pare că în ţara noastră ne aflăm în amurgul liniştii, adevărului, păcii, iubirii... Oameni tot mai proeminent contra acestor condiţii umane asaltează prim planul vieţii româneşti, al spaţiului public, pe o linie atât de serpentinat trasată între zisa clasă politică şi vai de ea, săracă masa de oameni ajunşi la malul răbdării! S-a observat, însă, o singură dată, într-un singur gest, un singur cuvânt, o singură faptă, ca Gabriela Firea să prelungească între ea şi semeni un gol, să aşeze pe sine şi restul omenirii în două lumi spate în spate? Nu! În mod sigur, nu! Dimpotrivă, ea trece totdeauna linia imaginară a perimetrului unui grup, unei comunităţi sau al naţiunii, şi pătrunde în interior, acomodându-se astfel ca să nu provoace dizarmonia ci să închege comuniunea, uneori să o zidească, întocmai unde lipsea, ori era primejduită de dezbinare.  
 
Fiică a Bacului, oraş în care a locuit până la absolvirea liceului, azi este revendicată în iubire de către foştii concitadini, nu puţini dintre ei realizând printr-un exerciţiu de imaginaţie, certamente inactivă dincolo de speranţă, cât de benefic ar fi fost dacă ar fi optat să candideze la Bacău, nu la Bucureşti!  
 
Un primar este pentru oricare aşezare mâna, inima, ochii, urechile oricui păşeşte hotarul ei. Mergeţi într-o vizită şi vedeţi că cine deschide, fie vă îmbie, fie vă strânge grămadă inima, vă sperie şi vă izgoneşte. În ce o priveşte pe Gabriela Firea, dacă ea este cea care deschide, chiar de-ar avea un sloi de gheaţă pe suflet oaspetele, restabileşte fără apăsarea aşteptării, pe loc, o căldură umană, o atmosferă de afectivitate, un mod de familiaritate ce dă încredere şi apropie!  
 
Iată primarul pe care-l vrea orice comunitate şi iată o dovadă a unui vot inspirat şi raţional din partea bucureştenilor, care încep prin alegerea Gabrielei Firea în funcţia de primar general al Capitalei, un drum ce nu ajunge nici la o intersecţie, nici la o fundătură, ci îşi menţine direcţia spre o ţintă fixată în orizontul din faţă.  
 
Auzim şi ascultăm, cum rar se întâmplă, ori de câte ori vorbeşte Gabriela Firea, un cuvânt decent, inteligent, onest, curat, clar, vedem când o privim pe Gabriela Firea un om frumos, atrăgător, înveselitor, căci nu provoacă o singură cută a feţei când o întâlneşti, o singură strângere de inimă, crispare, îngheţare a sângelui în vene, congestionare a obrajilor, tulburare a limpezimii ochilor... Nu...! Luminează şi transferă lumina ei sufletească celor din jur, înveselindu-i, iar prin aspectul ei corporal îi binedispune, le conferă o plăcere, o admiraţie.  
 
Ceea ce este poate mai important decât toate, este faptul că prin expunerea sa de idei, Gabriela Firea redă echilibrul, logica, elocvenţa, atrăgând din partea celor cărora se adresează înţelegerea, capacitatea de a accepta, acorda dreptate şi a crede în spusele sale. Avem a face, rar lucru, cu o personalitate care nu recurge la tertip, insultă, ofensă, violenţă, vulgaritate - exclude dintotdeauna afinitatea cu un astfel de vocabular, cu o astfel de atitudine. Iar când este vorba despre fapte, nici nu tărăgănează, nici nu cedează, nici nu se avântă în superficialitatea lucrului grăbit şi, de suprafaţă.  
 
Gabriela Firea nu aclamă inimaginabile acuze la adresa altora, îşi vede de treaba sa şi, de asemenea, nu arată cu o busolă de aur, un punct cardinal de aur, aşa, peste noapte, ci e foarte chibzuită şi are întocmite planuri realiste, eficace, de viitor. Zadarnic ar înveşmânta şi ea în aur fiecare cuvânt de prezentare a perspectivelor dacă la începutul şi la sfârşitul cuvântului acestuia nu e adecvat temeiul. Un cioban de aur şi câini de aur nu apără stâna de lupi. În niciun caz! De aceea, aceasta e ordinea de idei a Gabrielei Firea: să fie curată, cutezătoare, cinstită, să fie un om pentru oameni, şi este! Fără îndoială că este!  
 
Aceasta a dovedit-o până azi, iar de aceea, rândurile de faţă ce se alcătuiesc purtând în ele admiraţie, în afinitate cu mulţi dintre oamenii locurilor ei natale, ale Bacăului ce n-a uitat-o şi de bună seamă că nici ea nu l-a uitat, se constituie în scrisoare cu mesaj afectiv, de familie! E o compunere de felicitare, o urare acompaniată de bătaia inimii, de succes, pentru ca atunci când va trage linie, rezultatul calculului să indice succes uniform cu ce îşi doreşte azi, cu ce promite şi cu ce speră alegătorii săi.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriela Firea. Scrisoare de la Bacău: un calcul al succesului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1989, Anul VI, 11 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!