CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1987 din 09 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Artiştii, o dragoste neînşelată
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am cunoscut oameni care meditează pe negândite. Se scufundă într-un gol mintal şi se manifestă ca şi cum ar gândi profund, când de fapt sunt suspendaţi certamente între ezitări obositoare şi repaos instantaneu, nemaigândindu-se la nimic. Acesta-i câteodată spectacolul vieţii sufleteşti a fiecăruia dintre noi, în anumite momente, dar a unora, pe durate de timp cam îndelungate.  
Nimic nou, nimic senzaţional! Doar faptul că în negândirea acestor oameni eu totuşi cercetez golul şi încerc să mă menţin calm atunci când ei îmi analizează cărţile. De-aş putea le-aş recondiţiona capul sub propria mea asumare de răspundere şi-n nimicul lui, aş reface faţada inteligenţei, înlocuind lipsurile măcar cu buna creştere dacă de cultură nu poate fi vorba.  
Când faci asta pentru cineva e cazul ca odată şi odată să tragi linie. Ceea ce-mi vine şi mie rândul acum. Ce rezultat aflu?! Acela că eu am alcătuit portrete în cuvinte multora, nedemascând la nimeni oarece superficialitate a gândirii, atunci când am aflat-o. Am observat imediat că prin capul unora defilează lenea gânditului, dar am tăcut.  
Am făurit, mare bucurie a mea că am izbutit, încă un volum al cărţii „Ecoul scenei. Ocean cu salbă de stele” şi voi avea parte, pesemne, de câte o mână de catifea mângâindu-mi sufletul, pentru aceasta, pe care poate că o aştept adesea irezistibil de mult, iar exprimarea mirării atunci când vine s-ar putea transforma în semn de vecinătate cu revolta. De aceea, iarăşi tac. E uşor să dai drumul la cuvânt însă e mai greu să-l întorci dacă el jigneşte sau bate. Ceea ce mă constrânge chiar în dreptul acestei idei să pun punct.  
Ca să nu induc impresia unei răbdări lamentabile aş mai avea totuşi de spus că am trăit de curând o colosală mirare când mi-am dat seama că cineva încearcă să mă împingă afară din Bucureşti, cu cărţile mele. Am întrevăzut că dintr-un anume spirit de iniţiativă aberantă unii se cred, pesemne, stăpâni de personalităţi şi că mi s-au pregătit nişte frâne, urmărindu-se descurajarea şi înlăturarea mea, idee cinică, sortită să mergă vizibil şchiopă.  
Nu poate cineva să-mi îngroape capul în praf ci doar talpa încălţămintei, însă eu nu merg pe drumul livresc cu picioarele ci cu mintea! Criteriul scrierilor mele este pulsul spiritului, nu clocotul intrigilor, invidiilor, frustraţiilor de tot felul. E dreptul meu să merg la orice eveniment public, întâi pentru că am două legitimaţii de presă, iar în al doilea rând pentru că respectivul eveniment, din moment ce este public, nu e monopolul nimănui, în aşa fel încât cei prezenţi să aibă obligaţii exclusive de a vorbi ce, cu cine şi cum impune cineva, oricine ar fi acesta. Suport entuziasmul cuiva de a se crede mai înalt decât un stat de om, dar nu urcat pe capul meu!  
Eu caut măreţia în esenţe, ascensiunea în profunzime, orgoliul în modestie, purtând în sinea mea impresii pur personale despre cei care se-avântă în larg nevăzând cum lent apa le ajunge la gât! Nu îmi umflu un curriculum vitae cu bravade şi isprăvi false, îmi scriu cărţile mele străduindu-mă să le public pe speze proprii şi nu mai vreau nimic altceva. Nu-mi trebuie să fiu membru la unuinile uniunilor şi asociaţiile asociaţiilor, nu vreau premii, lansări cu trâmbiţe, faimă forţată, publicitate cu orice preţ...  
Invit cu drag artiştii să-şi revadă propriul chip în cuvintele cărţilor scrise de mine, pe care le dăruiesc din toată bunăvoia inimii mele celor ce mă onorează citindu-le. Printre ele, acest volum nou cu şi despre artişti, pentru care am o dragoste ce nu poate fi niciodată înşelată deoarece numai cei ce se prefac pot fi înşelaţi, pentru că lasă dezamăgirea să înainteze şi să sporească în viaţa lor. Mulţi scriu despre artişti, dar nu îi iubesc şi într-o zi, după ce gloria lor, neveritabilă, urcată artificial pe treptele propriului ego, se va rostogoli la pământ, vor simţi gustul înşelătoriei. Iubirea nu trebuie să fie aclamată şi cu atât mai puţin să devină o falsitate mînuită în managementul editorial. Când scrii despre un artist trebuie să îl iubeşti, nu să îi vinzi pielea. Ce credeţi că urmăresc unii dintre cei care scriu abundent despre artiştii noştri? Întâi faimă mai mare decât Balzac (bietul scriitor genial, mereu sărac, mereu dator şi pândit de creditori), iar apoi bani. În rest nimic! N-ar face un sacrificiu, n-ar scrie un cuvânt din iubire. Şi-atunci, nu e o mirare ca astfel de scriitori să se zvârcolească pentru a fi cât mai singuri pe piaţa editorială, iar cum mai apare câte un "condeier" nou să îi dea în cap!  
Eu iubesc pe artişti, iar iubirea pentru ei, ca şi steaua lor nemuritoare nu cade niciodată pradă capriciilor, alterărilor sufleteşti, aroganţei, prostiei minţii, dizgraţiei, plictiselii, surplusului cotidian... iubirea pentru artişti e însufleţirea fiecărei secunde a fiinţei mele!  
Acestea sunt principiile şi sentimentele ce s-au aşezat ca pietre de fundamentare la fiecare cuvânt din care am clădit cartea „Ecoul scenei. Ocean cu salbă de stele”. Se numeşte astfel, dar nu este vorba decât despre cartea în şaptesprezece volume „Timp fără ani. Oglinzile unui veac”, pe care nu am continuat să o mai făuresc la editura ce mi-a lucrat primul volum, din diverse insatisfacţii personale privitoare la pretenţiile mele în legătură cu aspectul unei cărţi. Considerând neconvenabilă colaborarea cu o tipograie ce nu ţine cont de exigenţele mele, spre tot regretul, am decis să încredinţez volumele altei edituri şi, ca să fie o nouă pornire la drum spre cu totul alt orizont, am schimbat şi titlul cărţii. Aşadar, cartea căreia spre cunoaşterea cititorilor îi prezint noul volum, „Ecoul scenei. Ocean cu salbă de stele” este de fapt cartea „Timp fără ani. Oglinzile unui veac”.  
Trecând între timp pe la o altă editură bucureşteană care mi-a reţinut manuscrisul o jumătate de an, ca urmare a frânei de care vorbeam mai sus, am întors la rândul meu spatele unor aşa oameni şi am descoperit Editura „Sedcom Libris”, din Iaşi care, după ce văzusem cum nu trebuie să fie o editură, mi-a demonstrat cum trebuie să fie, la modul cel mai apreciabil (îmi publicase înainte cartea „Monarhie şi regalitate. Trecut, speranţă, statornicie” şi cu această ocazie am descoperit în persoana domnului Petru Radu, director şi a doamnei Alina Hucai, redactor şef, oamenii cel mai competent făuritori de bijuterii livreşti)!  
Ca să fac un bine scriitorilor ce stau la rând pe la edituri din Bucureşti, îi poftesc să îşi îndrepte pasul către „oraşul unei mari iubiri”, Iaşi, şi voi avea astfel ocazia să demonstrez prin ei că am avut dreptate spunând că Editura „Sedcom Libris” surclasează în valoare sub toate aspectele, multe edituri de faima Capitalei.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Artiştii, o dragoste neînşelată / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1987, Anul VI, 09 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!