CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1924 din 07 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Peregrinările concertistice ale trupei „Smokie” prin marile oraşe, în înmiresmatele zile de mai (2016)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chitările şi muzica amplă în stare să înlăture firul imaginativ de legare cu pământul, a anilor şaizeci, are şi azi cheia ce descuie lacătul uşii către libertatea nesfârşită şi plăcerea distracţiei fără graniţe. De atunci şi până azi cântă magnific o trupă nerepetabilă ce rupe forţele naturii pe la mijloc, întemeind două lumi clocotitoare ca lava: scena şi spectatorii!  
Este „Smokie”! Venirile ei în România au o înrâurire covârşitoare asupra spiritului netreptat nicidecum, pe scara vârstelor, edificând un rezultat cert la ecuaţia vieţii trăite fervent: extazul muzicii transgresează neîncetat omul în vitalitate novatoare, nelăsându-l îmbătrânit nici sub ani, nici sub tentaţiile reglării dinamului minţii la ritmuri lente.  
„Smokie” e dintotdeauna şi în extinsă desfăşurare temporală, tânără, mereu tânără, înflăcărată, cuceritoare! Cu cât explodează energiile trupei, în cadenţă cu timpul, cu atât se aprinde dragostea de ea.  
În caldele, luminoasele, înmiresmatele zile ale miezlui lunii mai (2016), „Smokie” va peregrina prin marile oraşe ale României. Măreţia muzicii trupei se va grada egal cu a văzduhului lăuntric inimaginar al spectatorilor, la reîntâlnirea cu ea. Inimaginar şi totuşi simţit ca o vastă cale de lumină de la fericirea muzicii la extremele înălţări umane în propriul univers, în care preferinţele pentru chitările şi vocile trupei fac să vibreze inimile însele ca nişte chitări şi să se perceapă chitările ca nişte inimi ce cântă, iar vocile ca nişte vibraţii supreme, puternice, eruptive, înfierbântate, năzuind să clatine ordinea lumii prin investirea ei cu muzica universală, acompaniată de chitările anilor şaizeci!  
 
În prelungirea iubirii şi dorului de rock  
 
A scrie note fugare de cronică despre fenomenala muzică a anilor şaizeci, fără a fi avut vreodată ocazia de a vedea măcar unul dintre explozivele spectacole rock, urcate cândva la înfruntarea omului cu sine şi cu vârful artei muzicale făptuite de el, nu e mai mult decât a purta prin faţa privirii, oglinda, nu lumina! Un concert „Smokie” înseamnă petrecerea unor clipe de viaţă ieşite din stereotipiile româneşti contemporane ce contrapunctează ardoarea de a trăi vesel şi frumos, ca altădată. Clipele acestea sunt de ambianţă britanică impregnată intensiv de muzica în care e cuprins succint cosmosul, a fulminantei formaţii „Smokie”! „Eşti un om fericit dacă mergi la un spectacol cu „Smokie”, spune interpretul Dorin Anastasiu, „«Smokie» e o formaţie magnifică!”  
Da, aşa este. Rar un concert asemenea în splendoare şi vastitate! „Smokie” e un filon de diamant, al muzicii mondiale, iar evoluând pe scenă este o depoziţie certă şi suficientă de respect faţă de public, din partea celor care organizează astfel de evenimente.  
Revenirea trupei Smokie în România redeschide un drum în prelungirea iubirii şi dorului publicului român de muzica rock a anilor şaizeci! E greşit a gândi că muzica aceasta, interpretată mai sus de văzduh de către „Smokie” striveşte contemplativismul romantic prin forţa universului sonor audibil la altitudini ce tind dincolo de univers. Nu! „Smokie” emite o muzică asociată contemplaţiei romantice! Din toate timpurile există un mod de a scufunda în răcnet muzica, dar ceea ce cântă „Smokie” nu are nicio similitudine decât cu măiestria de a înălţa notele muzicale atât de admirabil încât iau cu ele pe aripi spiritul, al cărui făgaş natural întocmai în înalt este!  
Aceasta profilează „Smokie”, zidind cu melodii rock, nemuritoare, cu un timbru aparte, aplomb, desfăşurare, vitalitate… scara vivace, spirituală, armonizatoare a întregului cuprins, totalizatoare a ce mişcă şi visează între şirurile de scaune şi bolta sălii de spectacol. Muzica pe care o interpretează „Smokie” întemeiază deopotrivă sensurile omeneşti şi infinita libertate a fericirii umane.  
Din ziua de 15, până pe 19 mai (2016), „Smokie” va fi făptuitorul unui festin nobil asortat cu muzica cea mai contemporană a lumii contemporane, muzica rock, transferată proaspătă, din trecutele decenii în prezent şi spre orizonturile deloc ireconciliabile, cât timp va trăi muzica, ale viitorului…!  
Turneul de concerte va începe, aşadar, la Buzău, pe 15 mai, va urma la Bucureşti, pe 16, Bacău pe 17 şi Timişoara, pe 19 mai.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Peregrinările concertistice ale trupei „Smokie” prin marile oraşe, în înmiresmatele zile de mai (2016) / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1924, Anul VI, 07 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!