CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1862 din 05 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Lansare de carte - eveniment la Galeria SENSO
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, 6 februarie 2016, ora 12.00 vă invităm la evenimentul de lansare a cărții „Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de călătorii în Siria Antică” (Ed. Maiko, 2016), scrisă de regretatul Mircea Deac, reputat critic de artă de la a cărui trecere în nefiinţă se împlineşte un an. 
  
Lansarea cărţii va avea loc la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15, București). 
  
Vor fi prezenți membrii familiei (Livia Deac, arh. Radu Deacă, Dr. Mircea Valeriu Deacă, artist plastic, profesor de teoria şi analiza filmului la CESI - Școala Doctorală în Ştiințele Imaginii, Facultatea de Litere, Universitatea București), alături de colegi de breaslă, personalități ale vieții cultural-artistice, artiști plastici, critici de artă, istorici, scriitori, membri ai Corpului Diplomatic, prieteni și apropiați ai lui Mircea Deac. Printre aceştia se numără, Mihaela Varga (istoric de artă, editor la editura Maiko), Adrian Mihalache (eseist, cronicar teatral, redactor „La Lettre Internationale”), Prof.Univ.Dr. Ion Bogdan Lefter (Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, autor a numeroase volume de poeze şi de proză, studii critice, majoritatea urmărind fenomenul literar postmodern), Ana Maria Negoiţă (istoric de artă, specialist în cultura islamică), Ioana Ciocan (curator independent, Director Art Safari) ş.a. 
  
Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă. 
  
Editura Maiko, la care Mircea Deac a lansat în 2014 cartea „Tartar, ultimul zeu” a publicat post-mortem acest volum ce va fi lansat la Galeria SENSO pe 6 februarie 2016, la exact un an de la dispariţia autorului. 
  
„Zenobia, Regina Palmyrei – Roman de călătorii în Siria Antică” este unul dintre cele două romane rămase nepublicate din timpul vieţii (celălalt se intitulează ”Concursul”) și îl are ca erou principal pe profesorul de Istoria Artei, Traian Manea care este de fapt, autorul. Mircea Deac a avut ocazia să admire vestigiile istorice și comorile Siriei în anii ’80. Ilustraţiile cărţii sunt realizate de arh. Radu Deacă, fiul autorului. 
  
• 
  
Mircea Deac (Mirea Deacă) s-a născut la 9 septembrie 1921 în Olteniţa şi a decedat la 6 februarie 2015 la Bucureşti. 
  
A urmat Facultatea de Litere şi Filozofie, avându-i ca profesori pe Tudor Vianu şi George Oprescu, apoi Academia de Pictură la atelierele Camil Ressu şi Alexandru Ciucurencu. 
  
A fost profesor de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, director al Departamentului Artelor şi al Oficiului Naţional de Expoziţii din cadrul Ministerului Culturii. Membru UAP, expert în arta românească şi europeană, jurnalist şi scriitor, regretatul critic de artă Mircea Deac a fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi Vicepreşedinte al Societăţii Colecţionarilor de Artă din România. A participat la simpozioanele „Brâncuşi” de la Paris, Bucureşti şi Istanbul şi a fost organizatorul expoziţiilor româneşti la Bienalele Internaţionale de la Paris, Veneția, São Paolo, Belgrad. A publicat peste 1000 de articole în presa de specialitate, studii şi articole în Franţa, Grecia, Italia şi Olanda şi a scris scenariile pentru filmele „Brâncuşi la Târgu Jiu” şi „Alexandru Ciucurencu”. Mircea Deac a semnat zeci de monografii dedicate marilor pictori români şi străini, lucrări de Istoria Artei, Dicţionare Enciclopedice, dar şi cărţi de beletristică. 
  
• 
  
„Romanul capătă o altă greutate din perspectiva recentului război civil din Siria. Multe monumente, mai toate aflate pe lista patrimoniul mondial UNESCO, sunt descrise şi analizate de Mircea Deac cu interesul istoricului de artă, dar şi cu «mirarea» filozofică a supravieţuirii lor peste secole şi milenii într-un teritoriu care a trecut dintr-o stăpânire în alta, fiecare dintre ele ostilă celei precedente” – nota Mihaela Varga, editorul cărții. ”Iată că acestei supravieţuiri i s-a pus capăt în ultimii ani de către un alt război – războiul fiind evenimentul social-uman faţă de care omul Mircea Deac avea cea mai explicit exprimată oroare (…). Palmyra, poate cel mai puternic simbol pentru o «istorie a gloriei şi dezastrului» este şi acum, după dispariţia lui Mircea Deac un loc «umbrit de sângele revărsat în nisip de ambiţii deşarte». Romanul dedicat Zenobiei – misterioasă figură feminină cu o fermecătoare corespondenţă în contemporaneitate – împleteşte episoade realiste care surprind o Sirie a anilor ’80, cu episoade suprarealiste, inspirate parcă din fascinaţia pe care o exercită deşertul asupra omului, ca «o ciudată chemare, un fel de ameţeală, aşa cum te afli la un pas de golul prăpastiei, care te cheamă în adâncuri fără să vrei. Tot peisajul era neobişnuit. Sărac, galben, pustiu, încins de soare, tăcut. O sălbăticie prin lipsa de sălbăticie, fiindcă avea totuşi ceva măreţ, misterios, uriaş, în acelaşi timp de o indiferenţă principial㻓. 
  
„Într-o zi a anului 1986, lui Mircea i s-a făcut o propunere minunată, irezistibilă incredibilă pentru acele vremuri… Aceea de a face o călătorie în Siria!” – îşi aminteşte Livia Deac, soţia autorului. „Atunci a început o aventură foarte ciudată pentru că el, o persoană foarte reținută, de un calm desăvârşit, un om foarte controlat s-a întors marcat. Nici acum nu pot defini starea pe care o avea, dar am simțit și am ştiut că ceva în acea călătorie l-a uimit, l-a pus pe gânduri şi l-a făcut să cerceteze mai mult şi mai departe. Fără să spună cuiva. Acea stare s-a evaporat în timp, dar a scris… Așa cum romanul lasă niște semne de întrebare, așa se întâmplă şi în viață: îi lași celuilalt libertatea de a-și trăi propriile gânduri, de a-şi imagina aşa cum crede el. Dacă ai invada mereu spațiul cuiva, mai ales al celor apropiaţi, ar fi groaznic. Trebuie să preiei ceea ce ți se oferă, iar mie Mircea mi-a oferit prin starea lui o senzație, nu o certitudine. Așa s-a întâmplat şi în acest roman foarte interesant: Mircea şi-a exprimat o parte din trăiri, nişte întrebări. Cartea este şi o poveste şi un document şi un jurnal de călătorie cu date concrete care te poartă către poveștile, istoria, filosofia, artele, arhitectura şi toată bogația cuprinsă în acele locuri atât de frumoase şi de speciale. Şi mai există acel ceva care nu l-a marcat doar pe Mircea, ci pe toți aceia care au avut sensibilitatea de a percepe Deșertul. Am regăsit-o la John Fowles, romancierul englez sau la Eric Emmanuel Schmitt… Pentru că deșertul îţi transmite ceva greu de transmis mai departe. (…) «Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de călătorii în Siria Antică» reprezintă tot misterul ce cuprinde și cea mai mare fericire a umanității - dragostea. E un roman de dragoste? Într-un fel, da! Dar este și unul de călătorie, de documentare… E ca o stare de dragoste, de pasiune, care dispare în necunoscut, iar dacă vrem mai mult, căutăm…” 
  
• 
  
Despre Mircea Deac: 
  
„Mircea Deac este mai mult decât un specialist chemat să ne arate încifrate neregulile, este și critic și istoric, și memorialist și filosof și romanicer și eseist. Mircea Deac a rămas autorul prolific care a reușit să fie mereu”. 
  
„(…) Ce mai pregătiți, maestre, era o întrebare firească pentru patriarhul cuvintelor despre artă. Avea mereu o filă de conținut dintr-un volum în pregătire, exemplu tăcut pentru mai tinerii plini de preget ce suntem. Avea multe de spus, multe de scris, multe de amintit și de gândit. Ar fi făcut-o, desigur, cu har și profunzime, de n-ar fi fost sfârșitul de ființă”. - Marius Tița. 
  
„Forma literară i-a permis lui Mircea Deac în fiecare dintre romanele lui, să scrie despre ceea ce nu considera că ar putea fi consemnat în lucrările sale de istoria artei. Aşa putea vorbi despre atmosfera din atelierele marilor maeştri sau despre cea din atelierele tinerilor, despre rivalitatea «proverbială» dintre pictorii Babicescu şi Alexandru Dunăreanu, uşor de recunoscut a fi Corneliu Baba şi Alexandru Ciucurencu (în romanul «Prăpastia»), despre viaţa cotidiană a artiştilor cu problemele lor, dar şi cu aspecte de boemă, despre întâlniri (reale) dintre artişti şi colecţionari, dintre artişti şi critici, despre condiţia în general ingrată a criticului în raport cu artistul. Aşa îşi putea exprima liber de orice autocenzură, judecăţile de valoare asupra operei unor artişti uşor de ghicit sub numele de împrumut. Tot aşa îşi putea exprima nețărmurita preţuire pentru opera unor mari artişti, care altminteri prezentată, într-o monografie sau un studiu, ar fi putut suna prea encomiastic”. – Dr. Mihaela Varga (editor Editura Maiko). 
  
• 
  
Despre „Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de călătorii în Siria Antică”… 
  
„«Constată, la întoarcerea din Siria, cât de oarbe fuseseră prelegerile lui la universitate despre arta Orientului!», scrie Mircea Deac încă din primele rânduri ale romanului său (…). Este, cred, una din frazele cheie ale romanului, poate imboldul care l-a îndemnat să apeleze la o formă literară pentru impresiile culese în timpul unei călătorii în Siria la sfârşitul anilor ‘80. Într-adevăr, oricât de multe tratate ar consulta, contactul direct cu arta şi civilizaţia unui loc este esenţială pentru istoricul de artă. Fără acest contact direct, prelegerile sunt «oarbe», lipsind percepţia dimensiunilor, a contextului geografic şi istoric, a minunii supravieţuirii peste secole a unor vestigii şi în fine, autentica trăire estetică şi filozofică. (…) referirile la credinţă, la mistică, la cele spuse de mari mistici sau filozofi fideişti sunt dese, ca urmare a unor preocupări în acest sens încă din timpul studenţiei când a fost atras de filozofii neotomişti (…) referirile la tradiţiile intelectuale de interpretare a credinţei cuprind de asemenea o arie vastă, de la gânditorii antici, la cei din creştinismul timpuriu, până la cei, puţin cunoscuţi în cultura noastră, din islamismul timpuriu, cel medieval şi până la cel contemporan. Dintre aceste consideraţii filozofice şi istorice, amintesc doar una, aleasă pentru laconismul şi totodată expresivitatea ei: «Prezentul trecutului. Sub aripa deşertului sirian, Palmyra dezvăluia o incomparabilă istorie a gloriei şi dezastrului, a unui loc de tandreţe umbrit de sângele revărsat în nisip de ambiţii deşarte» (…)” – Dr. Mihaela Varga. 
  
• 
  
Lansarea acestei cărţi este prima manifestare a anului 2016 din seria evenimentelor cultural-artistice găzduite de Galeria SENSO. 
  
Până pe 25 februarie 2016 iubitorii de artă pot admira aici o expoziţie colectivă de Artă Decorativă cu lucrările artiștilor Arina Ailincăi, Dan Băncilă, Anca Boeriu, Cristina Bolborea, Manuela Botiș, Sandei Bucur, Lucian Butucariu, Danielei Făiniş, Costel Iacob, Nicolae Moldovan, Cela Neamţu, Anielei Ovadiuc, Dionisie Popa, Dumitru Traian Tili și Mihai Țopescu. 
  
Vă mulțumim pentru atenția acordată acestui eveniment care va fi urmat de un cocktail. Vă rugăm să confirmaţi prezenţa! 
  
Program Galeria de Artă SENSO: zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12.00 - 18.00. 
  
Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă este sponsor al evenimentelor găzduite de Galeria SENSO. 
  
Oana Georgescu, PR Specialist 
  
Teodora Marin, Coordonator Comunicare 
  
Referinţă Bibliografică:
Lansare de carte - eveniment la Galeria SENSO / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1862, Anul VI, 05 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!