CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1853 din 27 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorica Flintaşu. Cântecele Crişanei, înmiresmate şi iluminate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cântecul Crişanei e însemn de stemă, vechi şi sfânt, slăvit în ţara celor trei Crişuri - slăvită la rându-i de cântec, mai mult decât de oricare dintre izvoarele documentare, istorice şi culturale. Spicul grâului, frunza viţei de vie, turnurile crenelate ale cetăţii lui Menumorut, Crişurile şi peştii reprezintă simbolurile Crişanei cântate de peste patruzeci de ani de interpreta de muzică folclorică Viorica Flintaşu. De aceea, cântecul e un simbol spiritual subsumat celorlalte.  
Cu Viorica Flintaşu, Crişana cântă, Crişana visează, Crişana munceşte, Crişana se odihneşte, suferă, se vindecă, iubeşte şi-şi pierde dragostea, joacă, se-nveseleşte, se îngândurează, uită, trăieşte, se resemnează, cade, se ridică…! Natura şi dragostea au chipul cel mai zugrăvit în cântecele Vioricăi Flintaşu.  
Născută la Braşov, dar cu părinţi de la Sălişte de Beiuş, artista Viorica Flintaşu nu a avut a îndeplini toată viaţa ceva mai potrivit cu natura sa, decât, să se lase fermecată şi să cânte măreţia şi frumuseţea bogatului Bihor, în pură cultură şi tradiţie. Artista a dovedit că limitele sale de returnare a ceea ce a extras din valorile locului depind de har şi trec peste ale multora. A ajuns o crăiasă doinitoare a Crişanei pentru că a înţeles aceasta şi a luat lucrurile în foarte serios. A cules cântecele şi le-a selecţionat. Le-a interpretat curat şi frumos, cum le-a găsit la izvorul lor, şi cum nu mulţi ar fi făcut-o.  
Sunt peste patruzeci de ani de când interpreta Viorica Flintaşu rafinează cântecele populare, fără să le tulbure acurateţea şi fără să le îmbrace în hainele negustoriei, stricându-le astfel aspectul natural. Le înmiresmează şi iluminează într-un folclor pur, zămislit din relaţia intimă dintre om şi natură.  
Primele înregistrări le-a făcut cu Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii Române, dirijate de maestrul George Vancu, în 1966. Aici, şi acum se aprinde filamentul unui fericit cântec pe care Viorica Flintaşu îl va interpreta cu fervoare, efervescenţă, dragoste inepuizabilă. A cântat cu o rară intensitate, iluminaţie şi acurateţe în Israel, Danemarca, Norvegia, Rusia, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia… dar niciun sân de oriunde, nu a fost pentru cântecele interpretei Viorica Flintaşu sânul mamei! Numai sânul Crişanei a fost! El a rămas şi va continua să fie cel ce i-a redat artistei căldura, apărarea şi dragostea, iar publicului, susur şi deopotrivă vuiet de dragoste, frumuseţe, energie, suavitate. Timpul, cel mai doveditor element al adevărului că nimic nu este o creaţie în sine în univers evocă azi pe artista Viorica Flintaşu drept cea care l-a încununat cu florile spirituale ale unui cântec minunat! Fiecăruia, timpul îi oferă mai multă, ori mai puţină fericire, plăcere şi armonie. Nu pot fi egale şi asemenea, fericirea, plăcerea, armonia, pentru întreaga lume, de vreme ce lumea nu e statică. Dar, sub o formă sau alta, puţini or fi românii care să nu datoreze Vioricăi Flintaşu măcar o singură astfel de clipă. Bihorenii, mai mult decât toţi, de bună seamă!  
Bihorul n-ar fi al Crişanei dacă ar fi neînconjurat de Transilvania şi neîprospătat de Crişuri şi dacă n-ar avea cântecul Vioricăi Flintaşu. Fără el ar fi un alt Bihor, mai singur, mai învins, mai înstrăinat, mai însingurat, mai fără dragoste şi fără nădejdi, mai fără inimă şi fără soare. Dar are cântecele interpretei Viorica Flintaşu, unul dintre cele mai darnice de bine pentru toată Crişana şi dincolo de ea, în toate zările României!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorica Flintaşu. Cântecele Crişanei, înmiresmate şi iluminate / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1853, Anul VI, 27 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!