CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1794 din 29 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

John Banu. Nevoia de un alt John Banu sau acelaşi, şi în România
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
E un tertip al celui învins în lupta cu sine să strămute dezolarea în vina destinului, sperând salvarea prestigiului propriei neputinţe. Atâta timp cât cineva crede că pierderea justificată fals se poate schimba în bine, este departe de acest om ieşirea din tirania plânsului de mila sieşi. Nicio soartă nu e mai crudă ca a devoranţilor propriului spirit!  
Pentru toate victoriile omului este cardinală atât alegerea drumului pe care acesta îl caută cât şi căutarea drumului pe care îl alege. De modul cum cineva înţelege coordonata idealului în care sunt uniforme raţiunea şi sentimentul, depinde esenţial izbânda sau eşuarea sa. Avântarea frenetică şi necontrolată fie în larg, fie spre ţărm, ca şi şovăiala, nu exclud nici scufundarea în oceanul vieţii, nici zdrobirea de stâncile malului ei.  
Întotdeauna, românii care au pornit să caute o palmă de cer şi o pală de libertate dar au găsit o lume, sunt vrednici de plecăciunea semenilor în faţa lor şi li se cuvin recunoştinţa, deoarece prin îndrăzneala cu preţul imprevizibil au arătat modele, nu o dată urmate de la un imigrant la altul.  
Zbuciumarea celui care şi-a părăsit casa, plecând în călătoria depistării de şanse prin lume, nu este identică în două inimi. Fiecare are inima sa, familia sa, şansa ori nenorocul său... În fiecare din noi e o lume şi fiecare aparţinem unei lumi lăuntrice. Planeta, de-a lungul şi de-a latul e împânzită de conaţionalii noştri, unii fericiţi, alţii trişti. Unii au învins, alţii au căzut în luptă. Optimist şi deopotrivă dezolant, dar nimic mai adevărat!  
Printre românii învingători pe care azi îi respectă străinătatea, iar mâine, neîndoios, cultura românească o să îi laureze, este domnul John Banu, preşedinte al Romanian American League, stabilit actualmente într-o patrie şi o ţară: România şi America. Locuind în ţara ce până mai ieri era percepută capăt de lume, iar azi, pentru mai mulţi sau mai puţini înseamnă început de libertate şi împlinire, fascinanta Americă, domnul John Banu şi-a luat cu sine, în suflet, ţara părinţilor părinţilor săi. Şi-a luat urmele, iubirile, dorurile, gândurile, prietenii... totul a luat cu sine, deşi totul a rămas neurnit. Inima domnului John Banu nu este strămutată din România, locuiesc în ea frumuseţile ţării, munţii, podişurile, şesurile, râurile, Dunărea, marea, aşezările omeneşti rustice ori moderne, urbane, cu oamenii ce le populează, istoria României, cultura, arta, tradiţiile, folclorul ei, tot ce e românesc şi statornic între frontierele acestui spaţiu latin sud-estic european este clădit în inima domnului John Banu, această inimă ce bate şi în România şi în America!  
În America a înfiinţat Organizaţia non-profit Romanian American League ce militează pentru promovarea, apărarea şi activarea culturii şi artei, făptuieşte evenimente cu profil social şi umanitar în beneficiul comunităţii româno-americane din Florida. An cu an, sub coordonarea sa, Liga a organizat concerte şi festivaluri cu participarea unor celebri artişti din România, cum ar fi Benone Sinulescu, Sofia Vicoveanca, Anca Ţurcaşiu, Maria Ciobanu şi alţii... În toată depănarea timpului de când a fost înfiinţată, a făurit spectacole, pe lângă cele citate, de muzică folk, la care au participat artiştii Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Florian Pitiş şi formaţia „Pasărea Colibri”, sau de muzică lirică românească interpretată de grupul „Klasicum”, cu participarea pianistului Daniel Manoiu.  
În prezent, proiectele acestei organizaţii ţintesc promovarea artiştilor tineri şi talentaţi din România, necunoscuţi încă peste frontierele ţării. La Festivalul „Serbare Câmpenească”, din luna mai 2015, prilejuit de Ziua mamei au fost invitaţi tinerii interpreţi vocali Emilia Dorobanţu, Adrian Naidin, Anamaria Ferentz.  
Totalmente neasemănătoare actelor de bravadă din România, sub efigia cărora se exersează cele mai făţişe mijloace manipulative ale caruselului de interese cu efect profitabil deturnat la cu totul şi cu totul alţi benefeciari, domnul John Banu transpune în act proiecte destinate prin statut evenimentelor cu profil cultural artistic, social-umanitar, numai şi numai în beneficiul comunităţii româno-americane din Florida USA.  
Ce-ar putea să i se cuvină preşedintelui organizaţiei Romanian American League, domnului John Banu, om de afaceri de succes, din Florida, decât întocmai ce-şi doreşte mai presus de faimă şi omagii: mulţumirea beneficiarilor de spectacole şi acte filantropice ale organizaţiei, vestite şi estimate la treaptă înaltă a calităţii umane speciale a celor ce se implică, dar cunoscută deja şi impresionabilă şi în România.  
De un alt John Banu sau acelaşi e nevoie şi în România. E atât de multă nevoie!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
John Banu. Nevoia de un alt John Banu sau acelaşi, şi în România / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1794, Anul V, 29 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!