CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1780 din 15 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Laurentiu Cazan. Dacă n-ar fi existat, într-o zi tot s-ar fi ivit, să cânte
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Laurenţiu Cazan este un voievod al instrumentelor - interpretează din copilărie la vioară şi pian, iar mai târziu, cu viruozitate, la chitară (acustică, electrică, bas), muzicuţă şi instrumente de percuţie. Vocea îi e izvor susurând lin, clopoţel de porţelan cu vibratouri de clinchete în sunet. Asupra instrumentelor şi vocii acesteia e o boltă a dragostei, un vitraliu al harului, o arcadă a studiului - este compozitor, textier, solist vocal (în limba română precum şi alte opt libi străine) şi orchestrator.  
Cântecul lui Laurenţiu Cazan seamănă cu o lavă de soare culegând în curgere prin spaţiu pulberi de argint pentru poleirea lăuntrului sufletesc al melomanilor sentimentali. Una dintre cele mai sensibile voci ale muzicii uşoare româneşti este cea a interpretului Laurenţiu Cazan şi deopotrivă una dintre cele mai şlefuite şi constrânse cu rigoarea ştiinţei muzicii să urmeze căi ale melosului scăldat în duh!  
În mijlocul curentului şi lumii zgomotului, grabei, lucrului superficial, comercial, de spectacol de tejghea politică, stradală, electorală, Laurenţiu Cazan propulsează un repertoriu şi un stil consonant cu inima, unduios, simfonic, inteligent, poetic şi crezut pierdut, odată cu scufundarea romantismului în mare şi furtună prin care mişună vietăşi reci şi pe care o survolează păuni!  
Întotdeauna, Laurenţiu Cazan s-a deosebit de cei ce reprezintă valul muzical actual, prin decenţă, moderaţie, nobleţe şi omenie faţă în faţă cu omul, prin vederoasă măiestrie artistică şi veritabilă cultură muzicală, faţă în faţă cu publicul meloman. Afară de aceasta are prezenţă chipeşă, acordă multă atenţie aspectării corporale printr-o vestimentaţie de scenă elegantă, adecvată portului fercheş fără a cădea în neglijent şi extravaganţă, ceea ce denotă măsura respectului cuvenit celor ce-l privesc şi ascultă.  
O fi împrumutat de la civilizaţia vestică, locuind mult timp în regatul Olandei, dar nici n-a plecat prin lume gol goluţ de maniere cultură, educaţie. Dimpotrivă, de copil a fost înzestrat cu purtări rafinate şi a sorbit cu aviditate sevele fructului cunoaşterii.  
„E de-al meu, de la Buzău”, îl prezintă totdeauna afectiv maestrul Benone Sinulescu, cel care laudă şi pasărea ce ciuguleşte seminţe pe o mirişte din perimetrul Buzăului pe care îl îndrăgeşte ca pe un tată!  
„Say Something”, „Uită tristețea”, „Sunetul ploii”, „Noaptea în vis”, „Numai muzica”, „Pescărușul”, „Te caut”, „Survive”, „Sinceritate”, „Aud un strigăt”, „The Winner”, „Running and crying”… dacă n-ar fi existat acest repertoriu de cântece, neauzit, negrăit asemănător în pleiada de voci romantice ale muzicii uşoare româneşti, într-o zi tot s-ar fi ivit un Laurenţiu Cazan să îl aducă şi cânte!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Laurentiu Cazan. Dacă n-ar fi existat, într-o zi tot s-ar fi ivit, să cânte / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1780, Anul V, 15 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!