CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1767 din 02 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Corina Chiriac Într-o zi, mai curând sau mai târziu, corabia muzicii tot venea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă azi n-am fi avut dăruit de artista Corina Chiriac un buchet de cântece înflorite la patru ani de când sunt grădinărite cu statornicie, atât de la conştiinţă cât şi de la inimă, afectivitatea uniformă cu profesionalismul unind spre sărbătoarea biruitoare a cântecului două trude, a sa şi a compozitorului şi orchestratorului Nicolae Caragia, într-o zi, mai curând sau mai târziu, corabia muzicii tot le-aducea! Celui frumos nu-i e greu să dăruiască, iar într-o viaţă de om şi artist, interpreta Corina Chiriac a dăruit şi dăruie celor ce-o iubesc, de asemenea, iubire, căci iubirea e aceeaşi pentru toţi! Poate fi cineva dintre români căruia, sub stelele, luna, soarele, aceleaşi pentru toată lumea, să nu-i fi cântat măcar o singură dată, măcar o singură melodie Corina Chiriac? Nu! Doar dacă cineva n-a auzit niciodată nici cântecul păsărilor şi seamănă cu piatra!  
Corina Chiriac nu şi-a apăsat urmele prin viaţă, şi le-a purtat ca pe nişte lumini ce-au arătat calea spre oglinzile inimii şi le-au exaltat pe cele de floare udată cu soare fluid: floarea frumuseţii! Glasul ei e însăşi viaţa florii acesteia, pe când cântecul e poleit cu pulbere de veşnicie, ca toate cântecele cu viaţă fără ani! Pe deasupra, pe chipul ei, ca şi în inimă este tipărit un cuvânt rar şi deopotrivă simplu, faţă de care toate cuvintele tac: omenia!  
Deşi distanţa de la pământ la stele este câteodată egală cu cea dintre unii artişti şi ceilalţi oameni, ca dintre două lumi, Corina Chiriac nu decide interrelaţionarea umană exersând aroganţa. Nu e nevoie, toată lumea vede că este frumoasă, toată lumea vede că este elegantă, înţeleaptă (nu doar rostind vorbe înţelepte, ci în tot), toată lumea vede că este fină, bună, omenoasă şi toată lumea o apreciază pentru harul ei muzical, actoricesc şi-al împletitiri de vorbe! La ce-ar mai fi nevoie să se împăuneze singură?!  
A vorbi despre dublul CD de douăzeci de cântece, „Hai, hai lângă mine stai”, făptuite de artista Corina Chiriac împreună cu muzicianul Nicolae Caragia - ea ca textier, solist vocal şi producător, iar compozitorul, fireşte, semnând creaţia şi orchestraţia cântecelor originale, speciale, de atmosferă şi petrecere, cu explozie de voioşie şi învăluiri nostalgice – înseamnă, în primul rând, asumarera găsirii cuvintelor celor mai ziditoare de laudă.  
Atât melosul cât şi versurile sensibile, cu duhul transmiterii de mesaj, percutează fără rană, adânc, viaţa sentimentală şi lasă o incizie doar în memoria afectiv auditivă, unde cântecul nu încetează, odată ce e sorbit cu porii sufletului. Cine nu ştie cum vorbeşte artista Corina Chiriac, cine nu ştie cum scrie, să-şi acorde şansa de a fi mistuit în universul contemplaţiei din cuvânt măiestrit cu grijă de limba română, şlefuit şi aurit cu iubiri, suspine şi surâsuri trăite şi transgresate în poezie pentru a consola sufletul încleştat de patimă, ori a-l urca în extazul vieţii estetizate prin muzică aleasă şi fericită de frumuseţea clipelor scufundate în sărbătoarea vieţii. Alcătuirea unor texte poartă rodul şi al unor colaborări benefice cu Marian Stere şi Daniela Doroftei, iar unele piese sunt interpretate în duet cu Marcel Pavel, Nicolae Caragia, Ivan Caragia, Pasha Parfenie, Cătălin Josan. Reuşita impecabilă şi nemăsurat de valoroasă, de patrimoniu al muzicii uşoare româneşti, a dublului CD cu melodii, „Hai, hai lângă mine stai” se poate spune fără teama de a greşi că se datorează şi artei fotografice a ilustraţiei create de către Ioana Chiriţă care a izbutit acurateţea, culoarea pastelată, lucitoare, armonioasă, punând în relief frumuseţea fizică a artistei şi nu în mai mică măsură trăirile ei adânci, în privire şi surâs. Este, de asemenea, menţionabilă în această ordine de idei, şi Casa de Discuri „Eurostar”, reprezentată la evenimentul lansării de la Magazinul „Muzica” din Bucureşti, pe 30 octombrie 2015 de către Venera Stîngă.  
A fost sărbătoare, solemnitate, aniversare, s-a pecetluit scrierea unui moment de istorie a muzicii uşoare româneşti în act, în prezenţa celei mai diverse comuniuni de oameni uniţi sub acelaşi destin, destinul muzicii: interpreţi, compozitori, textieri, oameni de presă, televiziuni, prieteni, fani... Printre ei, Horia Moculescu, Virgil Popescu, Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Natalia Guberna, Marian Spânoche, Florin Silviu Ursulescu, Aurel Moga (a avut duet cu artista Corina Chiriac, la Mamaia, în 1985), Cristina Geambaşu, soţia muzicianului Petre Geambaşu (cu un mare buchet de flori din partea familiei), Ivan Caragia, fiul compozitorului Nicolae Caragia, cu soţia şi copilul lor de câteva sâptâmâni, realizatoarea tv Valentina Spânu, promotorii Livia şi Ioana Gauzin (sponsorii cărţii biografice Jolt Kerestely), Oana Georgescu, Florin Apostol, Lucia Popescu Moraru... multe alte personalităţi din lumea solară a muzicii. Evenimentul lansării dublului CD cu producţii muzicale ce-mbogăţesc viaţa iubitorilor muzicii uşoare româneşti cu noi melodii ale interpretei Corina Chiriac, o artistă atât de remarcabilă încât exemplifică argumentat faptul că acolo unde domneşte muzica veritabilă se aşează la inimă o coroană investită pentru un răstimp, oricât de scurt să înnobileze omul! Lansarea a fost în sine un spectacol adus în coordonatele exuberanţei clădite din vrăji muzicale, slăvirii cântecului şi protagoniştilor lui ori a celor ce-l îndrăgesc, de către cel ce făptuieşte cel mai bine, de asemenea, de o viaţă de om, prezentarea spectacolului, Octavian Ursulescu.  
Asociate versurilor expresive şi-ncărcate de mesaj, muzica aceasta de pe noul album al Corinei Chiriac va dovedi şi mai târziu că în ziua aceea a pornit în largul vieţii multora o corabie aspectată festiv şi transportoare de daruri sufleteşti.  
Înserarea zilei acesteia avea însă să coboare cernită, din nenorocire, la mică distanţă de locul sărbătorii muzicii, la Clubul „Colectiv” unde spectacolul vieţii s-a frânt brusc şi tragic din cauza unui incendiu violent şi devastator, ce-a curmat, în floarea vârstei, anii bucuriilor tinereţii unor copii ce se distrau. A fost unul din cele mai dramatice pericole prin care au trecut tinerii fermecaţi de muzică, unii dintre ei în cele din urmă clipe din viaţă.  
30 octombrie 2015! Zi cu două chipuri pentru amintirile artistei Corina Chiriac. Atâţia tineri nevinovaţi au ajuns atât de prematur la punctul terminus al vieţii lor înflorite odată cu florile spirituale ale muzicii. Poate că de aceea, în aceeaşi zi, două artiste iubite de ei (după lansarea dublului CD al Corinei Chiriac şi-a lansat albumul său „Fiorul iubirii” şi interpreta Silvia Dumitrescu) au scos la soarele inimii noi cântece fremătătoare de speranţă şi voie bună, scăldate în farmecul vieţii, oglindite în cerul sufletului pentru ca muzica să meargă înainte, neîncetând niciodată să bucure şi fericească pe cei ce-o iubesc!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Corina Chiriac Într-o zi, mai curând sau mai târziu, corabia muzicii tot venea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1767, Anul V, 02 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!